İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde yaşayan 11 yaşındaki Bilal Tufan Arslan, doğuştan gelen kalp rahatsızlığı ve geçirdiği enfeksiyon nedeniyle hayatını tehlikeye atan bir sağlık sorunu yaşadı. 24 Mayıs’ta halsizlik ve ateş şikayetleriyle ailesi tarafından Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesi'ne başvurmuştu. Yapılan incelemelerde, Bilal'in kalbinde doğuştan 3 yerine 2 aort kapakçığı bulunduğu ve enfeksiyon nedeniyle bir kapakçıkta 9 mm'lik delik oluştuğu belirlendi.
Hastanenin Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Nihat Çine, Bilal Arslan'ın kalbinde normalde üç olan aort kapakçığının sadece iki olduğunu ve bir enfeksiyon sonucu bu kapakçıklardan birinde delik meydana geldiğini tespit etti. Bu durum üzerine Arslan için ameliyat kararı alındı. Operasyon öncesinde iki ay süresince enfeksiyon tedavisi gören Arslan, ağustos ayında başarılı bir ameliyat geçirdi. Yaklaşık yedi saat süren operasyonda, kapakçıkta oluşan 9 milimetrelik delik kapatıldı ve yapışmış olan kapakçıklar ayrıldı.
Doç. Dr. Nihat Çine, sağlıklı bir kalpte kalpten çıkan ana atardamara giden aort kapağında üç kapakçık bulunduğunu belirtti. Ancak, Arslan'ın kalbinde sadece iki kapakçık bulunduğunu ve bu durumun enfeksiyona karşı daha yatkınlık yarattığını vurguladı. Çine, "Böyle hastalarda, enfeksiyon kalbin iç duvarını oluşturan yapıya daha kolay tutunabiliyor. Bilal'de de benzer bir durum yaşandı. Geçirdiği bir enfeksiyon, kalp kapakçığını hızla deforme ederek delmesine neden oldu" dedi.
Kapakçıkta oluşan 9 milimetrelik deliğin, kapakçığın neredeyse dörtte üçünü kapsadığını belirten Çine, bu durumun kalbin ileri derecede yetmezlik aşamasına gelmesine yol açtığını açıkladı. "Kalp, son rezervini kullanmak üzereydi" diyen Çine, deliği kapatmak için hastanın kendi kalp zarından alınan yama ile başarılı bir onarım gerçekleştirdiklerini söyledi. Ayrıca, birbirine yapışmış olan iki kapakçığı ayırarak, gerektiğinde kapanabilecek şekilde düzenlediklerini ve üç fonksiyonel kapakçık haline getirdiklerini belirtti.
Çine, ameliyatın ardından Arslan'ın kalp fonksiyonlarının normale döndüğünü ekledi. Ayrıca, hastanın sağlığına kavuşması için hastanenin tüm branşlarının koordineli bir şekilde çalıştığını belirten Hastanenin Çocuk Kardiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu ve SBÜ İzmir Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Meşe de bu sürecin başarısını vurguladı.
Bilal Tufan Arslan, ameliyat öncesinde yürüyemediğini ve şiddetli karın ağrıları çektiğini belirtti. Sağlık sorunu nedeniyle futbola ara vermek zorunda kaldığını ifade eden Arslan, "Ameliyat sonrası sağlığıma kavuştum. Artık rahatça yürüyebiliyorum ve karın ağrılarım geçti. Büyüyünce futbolcu olmak istiyorum. Doktor amcalarıma ve hemşire ablalara teşekkür ederim" dedi.
Anne Müzeyyen Arslan ise hastaneye başvurduklarında oğlunun yürüyemediğini belirterek, "Bir anne olarak tarifi imkansız duygular yaşadım. Oğlumu kaybetme korkusu beni çok sarstı. Küçük bir farkla da olsa o günleri atlattık. Şimdi gördüğümüz bu güzel günler için şükrediyorum" diyerek duygusal bir açıklama yaptı.