Karaburun'da otel alanından tarih çıktı!

İzmir Karaburun'da imarlı arazide Roma dönemine ait kalıntıların bulunmasıyla bölge için koruma kararı verildi ve inşai faaliyetler kısıtlandı

Haber Giriş Tarihi: 18.09.55502 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.55502 11:30
ilksesgazetesi.com

TENZİLE AŞÇI

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, kentin tatil cennetlerinden Karaburun için yeni bir koruma kararına imza attı.

Kurul kararıyla birlikte; Karaburun ilçesi Mordoğan Mahallesi’nde doğal sit alanı ve özel çevre koruma alanı içerisinde kalan, özel mülkiyete kayıtlı ticaret-turizm-konut amaçlı değerlendirilmek istenen parselde tarihi kalıntılar bulundu.

Turizm alanı olarak değerlendirilmek istenen iki parselde bakanlık uzmanları tarafından yapılan incelemelerde, Roma dönemine ait seramik parçalarıyla çatı kiremit parçalarının yoğun olarak tespit edilmesi üzerine, bölge 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edildi.

Parsel kaydında “Zeytin Ağaçlı Tarla ve Kargir İki Evi Ve Damları Havi Tarla” olarak kayıtlı parsellerle ilgili verilen kararın ardından bölgedeki imar faaliyetlerine kısıtlama getirildi.

Bu kapsamda; alana ilişkin inşai müdahale ve yeni yapılaşma gerektiren her türlü talep için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun kararı üzerine sondaj kazısı yapıldı. Sonuçların Koruma Bölge Kurulu'na iletilerek onay alınması gerekecek.

Kurul’un kararında şu ifadelere yer verildi;

“İzmir İli, Karaburun İlçesi, Mordoğan Mahallesinde Doğal sit alanı ve Özel Çevre Koruma alanı içerisinde kalan, özel mülkiyete ait, 510 ada, 7 ve 8 parselin doğusunda Roma dönemine ait seramik parçaları ile çatı kiremit parçalarının yoğun olarak tespit edilmesi sonucunda; kararımız eki sit paftasında koordinatları ve sınırları belirlenmiş olan alanın 2863 sayılı Yasanın 7. Maddesi hükümleri gereğince 3.derece Arkeolojik sit alanı" olarak tescillenmesine, tescil fişinin onaylanmasına, taşınmazın tapu kayıtlarına "3.derece Arkeolojik sit alanı" şerhinin konulmasına, alanda bulunan in-situ olamayan mimari parçaların (sütun parçası, mimari bloklar) ilgili Müze Müdürlüğü tarafından yerinden alınarak Müze Müdürlüğünün uygun gördüğü bir alana taşınmasına”