Birimin düzenlediği buluşmalar, ev ziyaretleri, atölyeler ve anketlerle; kamusal alanların tasarımından hizmetlerin değerlendirilmesine kadar pek çok konuda binlerce yurttaşın görüşü alındı, yönetime dahil olmaları sağlandı.
HALKIN KATILIMI SAĞLANDI Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın sosyal demokrasi ve katılımcı yönetime verdiği önemin en önemli göstergelerinden biri olan Vatandaş Katılım Birimi, Mart 2022’de faaliyete geçirildi. Yetkin bir ekiple yola çıkan birim, bugüne kadar vatandaşların belediye çalışmalarına yönelik beklenti, ihtiyaç, eleştiri, talep ve önerilerini doğru tespit etmek; hizmetlere dair fikir geliştirme, tasarım, uygulama ve değerlendirme süreçlerinin her birinde halkın etkin bir biçimde sürece katılımını sağlamak amacıyla pek çok önemli uygulamaya imza attı. Vatandaşların yanı sıra, muhtarlar ve sivil toplum örgütleri gibi yerel aktörlerin de süreçlere katılması sağlandı. Mevcut belediye hizmetlerinin veya yeni başlayacak projelerin vatandaşlar nezdinde farkındalığının arttırılmasına katkı verildi. Böylece birim, belediyenin ilgili müdürlükleri tarafından tasarlanacak ve uygulanacak projelerde sosyolojik destek sağladı ve kolaylaştırıcılık rolü üstlendi.
VATANDAŞ TASARLADI Vatandaş Katılım Birimi’nin görev aldığı başarılı uygulamaların başlıcası; “Atakent Otoparktan Parka Projesi” oldu. Atakent ve Yalı Mahallesi sınırlarında bulunan 3 bin 550 metrekarelik atıl arazi için halkın görüş ve taleplerini almak üzere kapsamlı atölye ve anket çalışmaları gerçekleştirildi. Ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda Kentsel Tasarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan iki tasarım projesi arasındaki seçimi, oylama ile yine mahalle sakinleri yaptı. Belediye de tasarımı özenle uygulayarak, tam mahalle sakinlerinin istediği gibi donanımlı, doğa dostu ve keyifli bir park alanı yarattı. Birim bunun yanı sıra, Tersane Mahallesi Atıl Alan Dönüşümü, İklime Uyumlu Sokak Tasarım Projesi, Bostanlı Mahallesi Urban Tank Kamusal Alan Müdahaleleri, Karşıyaka Gevrek Kent Atölyesi ile Pozitif ve Sürdürülebilir Yaşam Projesi (PS Lifestyle) başlıklarındaki çalışmalarda da vatandaşların süreçlere katılımını sağladı.
GÖRÜŞLERİ ALINIYOR Ayrıca Örnekköy, Yalı ve Cumhuriyet mahallelerinde yaşayan kadınlar için özel buluşmalar düzenlendi; görüş, istek ve önerileri alındı. Tüm ilçeyi kapsayacak hane ziyaretleri kapsamında bugüne kadar Latife Hanım, Zübeyde Hanım, Bahariye, Alaybey ve İmbatlı’nın bir kısmına ulaşıldı. Devam eden ziyaretler ve vatandaş görüşmeleri ile belediye hizmetlerinin değerlendirilmesi, demografik verilerin elde edilmesi ve mahalle bazında yapılabilecek iyileştirmelerin tespit edilmesi amaçlandı.
HALKIN BİLGİSİNE SUNULDU Müdürlüklerin talebi doğrultusunda vatandaşların fikri ve geri bildirimlerinin alınması için belirlenen hedef kitleye yönelik anket çalışmaları gerçekleştirildi ve raporlaştırıldı. Kent düzenlemeleri yapılırken, trafik akış yönü, trafiğe kapanan cadde, sokak gibi gündelik yaşamın alışkanlıklarında oluşacak farklılıklar halkın bilgisine sunuldu. Yaş gruplarına göre hazırlanan halk buluşmalarında da kent içinde sunulan hizmetler hakkında fikir alışverişi yapıldı; alınan geri dönüşler hizmetler yeniden düzenlenmesi için değerlendirildi. Özellikle pazar yeri gibi belirli günlerde yoğun kullanımı olan mekanların iyileştirme çalışmaları vatandaşların ve esnafın geri bildirimine göre yapılırken, Karşıyaka Belediyesi Vatandaş Katılım Birimi, Başkan Dr. Cemil Tugay’ın katılımcı yönetim vizyonu doğrultusunda yoğun çalışmalarını sürdürüyor.
KENTLİ SÖZ SAHİBİ Hem birim çalışanlarına hem de fikirleriyle destek veren katılımcı vatandaşlara kente sağladıkları katkılar için teşekkür eden Başkan Tugay “Karşıyaka’mızda erişilebilir, sürdürülebilir bir kent yapısında eşit, adil, güvenli bir toplumsal yaşam oluşturmak için katılımcı yönetim anlayışıyla çalışıyoruz. Yapısal yenilikler yaparken, komşularımızın projelerimizde söz sahibi olmasına imkan sunuyoruz. Kendi bildiğimizi değil, kentlinin istediğini yapmaya ve Karşıyaka’mızı halkımızla el ele yönetmeye devam edeceğiz” dedi. HABER MERKEZİ