Karşıyaka Yamanlar Domates Şenliği ile renklendi

Karşıyaka Belediyesi’nin organize ettiği "Yamanlar Domates Şenliği" büyük bir coşkuyla gerçekleşti. İzmir’in dört bir yanından gelen binlerce ziyaretçi, lezzetli ikramlar ve eğlenceli etkinliklerle dolu bir gün geçirdi. Başkan Yıldız Ünsal, "Coğrafi işaret alma sürecinde olan Yamanlar domatesimizi tanıtmak ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla düzenlediğimiz şenliğe katılan herkese teşekkür ediyorum" dedi

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 16:25

Karşıyaka, geçtiğimiz ay İzmir tarihinin en büyük orman yangınının yaşandığı Yamanlar’da yeniden doğuş günlerinde unutulmaz bir şenliğe ev sahipliği yaptı. Karşıyaka Belediyesi’nin “Renk, Tat ve Dayanışma ile Yeniden Doğuyoruz!” sloganıyla düzenlediği Yamanlar Domates Şenliği, Başkan Yıldız Ünsal’ın öncülüğünde; CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Altan İnanç, ünlü şef Hazer Amani, tarım ve gıda yazarı Bilge Keykubat, meclis üyeleri, muhtarlar ve binlerce ziyaretçinin katılımıyla yapıldı.

Açılış töreninde büyük bir coşku yaşanırken, Domates Yeme Yarışması ile keyifli anlar oluştu. En İyi Domates ödüllendirilirken, halk oyunları gösterisi de etkinliğe renk kattı. Köy ve kent yaşamını bir araya getiren şenlik boyunca çocuk etkinlikleri, eğlenceli spor aktiviteleri, konserler ve müzik dinletileri ile dans gösterileri düzenlendi. Ayrıca domates detoks suyu ve menemen ikramları yapıldı. Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nin atölyeleri büyük ilgi gördü. Şenlik alanında yer alan yerel üreticiler, geçmişi 150 yıl öncesine dayanan Yamanlar domatesini ve el emeği ürünlerini katılımcılarla buluşturdu.

Sel tehlikesine karşı önceden tedbir almalıyız

Başkan Ünsal, konuşması sırasında önemli bir uyarıda bulunarak, "Ormanlarımız yandı ve yangın sona erdi, ancak bu kış bizi büyük bir tehlike bekliyor. Sel felaketi riskiyle karşı karşıyayız çünkü suyu tutan ağaçlarımız artık yok. Bu duruma karşı önlem almamız gerekiyor. Buradan tüm yetkililere sesleniyorum: Sel tehlikesine karşı önceden tedbir almalıyız" dedi.

Genç çiftçilerimizi artırmalıyız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, “Memleketimizin her köşesinde tarımsal üretime ciddi destek vererek üreticilerimizi korumalı ve genç çiftçilerimizi artırmalıyız. CHP’li belediyeler bu noktada kırsala büyük katkılar sunuyor. Yıldız Başkanım aracılığıyla tüm belediye başkanlarımıza tarıma verdikleri destek için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Altan İnanç ise, “150 yıllık geçmişe sahip Yamanlar domatesinin değerini anlamak, anlatmak ve yaşatmak için bu şenliği düzenleyen Belediye Başkanımızı ve ekibini kutluyorum. Kendi kendine yeten bir üretim modeli geliştirmeli ve bunu kalıcı hale getirmeliyiz. İzmir’de bu modeli hayata geçirmeye çalışan bir anlayışımız var” dedi.

Şenlikte vatandaşlarla bir araya gelen ünlü şef Hazer Amani, “Karşıyaka’nın Yamanlar köyünde bu kadar lezzetli ve güzel bir domates olduğunu bilmiyordum. Bu harika ürünü tanıtmalı ve gelecek nesillere aktarmalıyız” dedi. Tarım ve gıda yazarı Bilge Keykubat ise, “Yamanlar Domates Şenliği çok değerli bir proje; tüm kente yayılması gerekiyor” diye konuştu.