Karabağlar Uzundere’de ‘Türkiye’ye örnek olacak’ söylemleriyle başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları tıkandı. İnşaatlar beklenen seviyelere ulaşmazken kooperatif hisselerinin bir internet sitesinde satışa düştüğü iddiası ortaya atılmıştı. Bugün de Uzundere’de kentsel dönüşüm mağduru olan yurttaşlar tamamlanamayan inşaatların önünde bir araya geldi. Basın açıklamasının ardından proje alanından Uzundere Kavşağı’nda yürüyen mağdurlar, otobanı 10 dakika trafiğe kapattı. Mağdur yurttaşların açtığı ‘Ekmeğimiz aslanın ağzına gitti, Şenol Aslanoğlu’nun’ ‘Kentsel dönüşüm oldu dertsel dönüşüm’ ‘Belediyeye güvendik, mağdur oldu’ ‘CHP İzmir ve Ankara il başkanları görevden alınsın’ ‘Özgür Özel Uzundereliler olarak biz de adalet istiyoruz’ yazılı dövizler dikkat çekti.
2 CHP GENEL BAŞKANI, 3 BELEDİYE BAŞKANI DEĞİŞTİYüzde 90’lara yakın bina tamamlama oranları beklenirken inşaat seviyesinin yüzde 20 30’larda olduğunu, bazı projelerin ise temelinin atılmadığını söyleyen Kentsel Dönüşüm Platform Sözcüsü Eray Uslu, “Uzundere ve Yurtoğlu mahallelerimiz, 15 yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tapularımız devredilerek kentsel dönüşüm planlamasına sokuldu. Bu proje Türkiye’ye örnek proje olarak basına servis edildi. Ancak hak ettiğimiz evlerimize bir türlü geçemedik. Mağduriyetimizi çeşitli platformlarda sık sık İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne dile getirdik. Hatta önceki dönem CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na bizzat yüz yüze sorunlarımızı ilettik, lakin gördüğünüz gibi Türkiye’nin örnek kentsel dönüşüm projesi adı altında başlatılan proje, 2 CHP Genel Başkanı, 3 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı görerek, adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Ve evlerimize hala kavuşamadık. Tapulu arazilerimiz olan arsalarımız üzerinden kooperatif adı altında daire satışları yapıldı. Satışlarla paralar toplandı fakat inşaatlar söz verilen tarihler geçmesine rağmen tamamlanmadı. Yüzde 90’lara yakın bina tamamlama oranları beklenirken şuan inşaat seviyeleri yüzde 20 30’lar seviyesinde. Hatta temeli atılmayan projeler bile var. Arsa mağdurlarının yanı sıra kooperatif üyeleri de paralarını ödemesine rağmen projeden evlerini alamadı. Arsalar 15 yıldır elinizde, kooperatif üyeleri de paralarını günü geçmeden eksiksiz ödediği ortada. Şimdi soruyoruz toplanan bu paralar nerede ? Kimlere verildi ve inşaatlar neden bitirilmedi? Muhatabımız olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve onu yöneten başkan Cemil Tugay bu sorulara kamu vicdanı adına cevap vermelidir, açıklama yapmalıdır” diye konuştu.
Projeden dolayı 5 bin ailenin mağdur olduğunu dile getiren Uslu, Cemil Tugay ve Çevre Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum'a randevu çağrısında bulundu. Uslu, “Kentsel dönüşüm proje alanlarında arsa mağdurlarının yanı sıra kooperatif üyelerinin de mağduriyeti gün geçtikçe artmaktadır. Ve Türkiye’ye örnek olacak projeden zarar gören insan sayısı 5 bini aşmaktadır. İzmir’e ve Türkiye’ye örnek kentsel dönüşümü gerçekleştirdiklerini iddia edenlere buradan sesleniyoruz! Reklam panolarına “Her şey yolunda, her şey bitti diye yazıyorsunuz. İzmir’in gerçek yüzü biziz ve durumumuz da ortada, yıllardır evlerimize kavuşamadık! Şuan burada toplananlar mağdur mahalle halkı ve kooperatif üyeleridir. Bu bölgede binalar yükselmediği gibi hala yıkımı tamamlanmayan evler ve izbe halde olan arsalar bulunmaktadır. Bu manzara, yapılanla söylenenin aynı olmadığının açık ifadesidir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Cemil Tugay’a sesleniyoruz; Sayın başkanım bizimle neden görüşmek istemiyorsunuz? Bu proje sizlere yük oluyorsa lütfen büyükşehir olarak devraldığınız tapularımızı bize geri verin! Biz müteahhitler ile anlaşıp yapalım ya da Çevre Şehircilik Bakanlığı ile görüşelim yaptırmaya çalışalım. Buradan bir de CHP Genel Başkanı sayın Özgür Özel’e seslenmek istiyoruz. Sayın Genel Başkanım size defalarca ulaşmak istedik ne telefonlarımıza döndünüz ne de e- postalarımıza cevap verdiniz. Buradaki mağduriyeti görün ve lütfen ses verin! CHP’nin Türkiye'ye örnek olarak sunulan kentsel dönüşüm projesi, neredeyse 15 yıldır yapılmayarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin imajını çizmiş durumdadır! Bu mağduriyetimizin giderilmesi için artık ne yapmalıyız? Çevre Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum'a da siz değerli basın mensupları aracılığı ile çağrıda bulunuyoruz; Biliyoruz ki bu proje sizin sorumluluğunuzda değildir. Fakat "Uzundere'de bitmek bilmeyen, kangren haline gelen bu projeyi yetkiniz dâhilinde çözüme kavuşturmanızı talep ediyoruz. Dayanacak gücümüz, bir kuruş daha fazla ödeme yapacak maddi durumumuz kalmadı. Bizler artık mağdur olmak istemiyoruz. Bizlerin sorunlarını artık siyaset malzemesi yapmayın! Evlerimize bir an evvel kavuşmak istiyoruz. Bıçak kemiğe dayandı, derdimize çare olmayacaksanız, evlerimizin yıkıldığı arsaya çadır kurup yaşamımıza devam edeceğiz! Ev kiraları aldı başını gidiyor. Büyükşehir’in verdiği kira destek parası kiralarımızın 4’te birini karşılar durumda bile değil. Buradan devlet büyüğümüz olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da sesleniyoruz. Siz de bizim gibi mahallede büyüdünüz. Bizler de geçimini zor şartlarda sağlayan Anadolu insanıyız. Anadolu’nun ferasetli insanlarıyız. 15 yıldır ailelerimiz ile çekmiş olduğumuz bu zulme artık siz son vermenizi istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
‘DEVİR ADI ALTINDA SATIŞI ÖĞRENDİK’Uslu’nun ardından Ezgi Ay Kaya konuştu. ‘Ödemelerimizi düzenli yaptık’ diyen Kaya, “Ancak inşaatlar, ödemelerimizle aynı hızda ilerlemedi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bazı yöneticilerinin, çocukları, eşleri ya da kardeşlerinin de içinde bulunduğu bu kooperatifler de vicdana ve ahlaka sığmayan işlemler yapıldığını gördük. Diğer yandan, artan inşaat maliyetlerini kabul ettiğimize dair imzalatılan eskalasyon sözleşmesinin ne olduğunu üyelerimize anlatmaya çalıştık. Kentsel dönüşüm projesi on beş yıl önce başlatılmıştı. Ancak, projelerin bile hazır olmadığını gördük. Kooperatifler kurulduktan sonra planlar birçok kez değiştirildi. Bu nedenle bazı şantiyelerde iki buçuk yıl boyunca temel bile atılamadı. Biz ruhsatların peşinde koşarken, devir adı altında eski fiyatlarla ev satıldığını ve komisyonlar alındığını öğrendik” dedi.
Mağdur sayısının giderek arttığını söyleyen Kaya, “Siyasi pozisyon sahibi kooperatif yöneticileri ortaklara karşı şeffaflıktan uzak bir şekilde; ortakların hukuki yollarla yaptığı genel kurul çağrılarına da cevap vermemekte, süreci nasıl yürüttükleri konusunda bilgi paylaşmamaktadırlar. Kooperatif yönetimleri inşaatları durmuş, arsası dahi olmayan, sözleşmeleri feshedilmiş kooperatif ortaklarından hala aidat istemektedir. İnşaat bile yapmazken, yönetim kurulu ve denetim kurulu olarak maaş almaya, ortakların parası ile alınmış, kiralanmış araçları kullanmaya devam etmektedirler” şeklinde konuştu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e seslenen Kaya, “Bizler 2,5 yıldır görevini yerine getirmeyen, ortakların menfaatlerini birinci sıraya koymayan, CHP’ye ve hatta ülkeye itibar kaybettiren bu siyasi kooperatif yönetici ve denetçilerine derhal tüm görevlerden el çektirilmesini hatta siyasetten uzaklaştırılmasını talep etmekteyiz. İzmir’de yaşayan, geleceğini emanet eden bireyler olarak güvenimizi sarsan bu süreci tüm çıplaklığıyla kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Bizler, kooperatifzedeler olarak eskalasyon tuzağından bir an evvel kurtulup yasal zemine oturtulmuş sözleşmelerle bir an önce evlerimize kavuşmak istiyoruz. Bu amaçla tüm yetkililerden avukatımız aracılığı ile önerilen çözüm yollarının kabul edilmesini ya da hızla yeni çözüm yolları üretmelerini talep ediyoruz” dedi.