Kırık Saçlar Özgürlüğe yürüyüşü başladı

İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar yürürlüğe girmesi için düzenlenen ve 11 gün sürecek olan ‘Kırık Saçlar Özgürlüğe Yürüyor’ yürüyüşü Efes Selçuk’tan başladı

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 15:15

CHP İzmir İl Kadın Kolları, İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar yürürlüğe girmesini sağlamak ve şiddete maruz kalan, cinayete kurban giden, istismara uğrayan kadınlar ve çocuklar için ‘Kırık Saçlar Özgürlüğe Yürüyor’ adlı bir yürüyüş düzenledi.

Kırık Saçlar Özgürlüğe yürüyüşü 11 gün sürecek

Efes Selçuk’tan başlayan yürüyüş 11 gün sürecek. İstasyon Meydanı’nda başlayan yürüyüş Atatürk Anıtı önünde tamamlandı. Yürüyüşe, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi YDK Üyeleri, CHP İl Yönetim Kurulu Üyeleri, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Altan İnanç, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, CHP Selçuk İlçe Başkanı İpek Onbaşıoğlu, CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Zahide Kurun, CHP Selçuk İlçe Kadın Kolları yönetimi ve vatandaşlar katılım gösterdi.

“Kadın cinayetleri artık bitsin”

Yürüyüş öncesinde konuşan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Güzel şeyler için bir arada olmak isterdim. ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır dedik, kazandık ve tekrar yürürlüğe girdi’ diyebilmek ve o yüzden bir araya gelmek isterdim. Kazandığımız hakları sonuna kadar kullanıyoruz, yaşasın kadınlar demek için bir araya gelmek isterdim. Ama hiç kimsenin şüphesi olmasın, biz eril zihniyete rağmen “yaşasın kadınlar” demeye devam edeceğiz. Biz, kadın cinayetleri artık bitsin diye bir aradayız. Biz, çocuklarımız özgürce ve yaşam hakları ellerinden alınmadan yaşayabilsin diye bir aradayız. Biz, Güldünya’lar unutulmasın, Narin’in soruşturması artık sonuçlansın diye bir aradayız. Hepimiz, İkbal’ler için, Sıla’lar için bir aradayız. Bugün, Rojin için bir aradayız. Bugün Efes Selçuk’ta, bir kadın Belediye Başkanı ve bir kadın CHP’li İlçe Başkanı ve aynı zamanda CHP İl Başkanlığı ile birlikte biz diyoruz ki; “İzmir’in kadınları susmaz, susturulmaz”. Susmayacağız, konuşacağız” dedi.

“İzmir’i temsil edemiyorsun”

Başkan Sengel konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis salonunda Adalet Kalkınma Partili meclis üyesinin, ülkemizde yaşanan kadın cinayetlerini hedef alarak, cinayete kurban giden kadınlara yönelik suçlayıcı ifadelerde bulunmasına tepki göstedi. Sengel, “Dün gece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis salonunda Adalet Kalkınma Partili bir meclis üyesinin ne dediğini herkese anlatacağız. “Ölen kadar öldürenin de suçu vardır” dediğini anlatacağız. İzmirli kadınlar, İzmirli erkekler, İzmirli gençler ne söyleyecek biliyor musunuz? “Partinden istifa etmen yetmez, sen İzmir’i temsil edemiyorsun. Meclis üyeliğinden de istifa edeceksin” diyecek. İzmir, Türkiye’nin aynası olmalı. Kadınıyla, erkeğiyle yan yana yürümeyi bilen, birbirine sahip çıkan, Ali ve Ayşe’nin kol kola girebildiği ve birbirini yücelttiği bir yer olmalı. İşte bugün yürüyüşümüz bunun için başlıyor ve “Güç Sende”. Devrim ancak kadınlarla birlikte olur. Bunu, bilmeyen eril zihniyete anlatacağız” diye konuştu.

Karanlık zihniyete meydan okumak için

İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Zahide Kurun caydırıcı cezaların olmamasına değinerek, “Bugün burada, bizi boğmaya çalışan karanlık zihniyete meydan okumak için toplandık. Tüm canlıların yaşam hakkını savunmak, karanlığa karşı öfkemizi ve aydınlık yarınlara olan umudumuzu haykırmak için buradayız. Bu umudumuzun direnişi yarınlara miras kalacaktır. Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarları ve tecavüzler, geleneksel ön kabuller ve devletin duyarsızlığı ile her geçen gün daha da artmaktadır. Nice kadınlarımız, çocuklarımız hayattan koparılıp yitip gitmiştir. 2024 yılının ilk 9 ayında 315 kadın arkadaşımız caydırıcı cezaların olmayışı, adalet terazisinin kayması ve hukuki keyfiyetçilik sonucunda erkekler tarafından katledilmiş, hayattan koparılmıştır. 6284 derhal etkin uygulanmalı, İstanbul Sözleşmesi yeniden yürürlüğe girmelidir” dedi.

“Devrim Kadının Ayak İzinde”

Kırık Saçlar Özgürlüğe Yürüyor eylemine katılan kadınlar, “Güç Sende” ve “Devrim Kadının Ayak İzinde” yazan siyah tişörtler ile katıldı. Hazırladıkları pankartlarla, Efes Selçuk’un sokaklarında seslerini yükselten kadınlar, düdük çalarak fener ışığında yürüdü. Kadınlara, Efes Selçuklu vatandaşlar alkışlar ve ıslıklarla eşlik etti.

“Kırık Saçlar Özgürlüğe Yürüyor” yürüyüşünün ardından kadınlar, Atatürk Anıtı’nın önünde öldürülen kadınları temsil eden beyaz balonları gökyüzüne bıraktı.