Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) verilerine göre, kırmızı et fiyatlarında önemli bir artış yaşandı. Son 10 günde kıvırcık kuzu etinin kilogram fiyatı 60 TL’ye yükseldi. Artan maliyetler, enflasyon baskısı ve üretimdeki azalma, özellikle kuzu eti fiyatlarındaki yükselişi tetiklerken, dana etindeki fiyatların sabit tutulması sektörde farklı dinamikleri de beraberinde getirdi. Kırmızı et piyasasında yaşanan son gelişmeleri değerlendiren İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, fiyat değişimlerinin sektöre olan etkilerini ve çözüm önerilerini paylaştı.
Kıvırcık kuzu etinin fiyatının yalnızca 10 gün içinde 60 TL artmasını değerlendiren Şenkara, bu durumun hem üreticiler hem de tüketiciler üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Her kasım ayında küçükbaş hayvan üretiminde azalma yaşandığına değinen Şenkara, “Arz talebi karşılayamıyor bu yüzden de üretim azalıyor. Bunun dışında maliyetlerin yüksekliği nedeniyle üretici, ürün yetiştirmeyi bırakıyor bu da en etkili temel sebeplerden biri. Bir fiyat artışı yaşanıyor. Önümüzdeki günlerde bir miktar daha artış öngörüyoruz. Çok yüksek rakamlarda artış olmayacak. Türkiye’nin her yerinde aynı fiyattan kesim yapılmıyor. Hayvanın cinsi ve konumu fiyatlarda değişiklik yaratabiliyor. Bunu öngörecek olursak bir miktar daha artış yaşanacak. Şu anda karkas kuzu fiyatının 500 TL bandına gelmesi bekleniyor. Diğer kırmızı et gruplarıyla birbirine yaklaştı” ifadelerini kullandı.
Dana etinde herhangi bir fiyat artışının söz konusu olmadığını belirten Şenkara, “Dana etinde ciddi ya da kayda değer bir fiyat artışı öngörmüyorum. Bunun nedeni ise Et ve Süt Kurumu’nun fiyat sabitlenmesi için uyguladığı regülasyon. Kasap esnafı olarak yaklaşık 9 aydır aynı fiyatlardan ürünü satıyoruz. Fiyatların sabit kalmasının nedeni ise bahsettiğimiz gibi regülasyon. Bunun yan etkisi olarak da üreticinin azaldığını göreceğiz muhtemelen. Çünkü her şeyin fiyatı artarken bir ürünün fiyatı artmazsa, üreticiler o işi yapmaktan vazgeçiyor. Fiyat yükselişini desteklemiyoruz kaldı ki sabit fiyattan satmaktan da memnunuz. Ancak bu durum üreticiyi olumsuz etkiliyor” dedi. Üreticiyi teşvik etmek konusunda etkili çözümlerin olması gerektiğine değinen Şenkara, “Hükümet üreticiyi destekleme konusunda çeşitli çalışmalar yapıyor. Ancak daha etkili çözümler uygulanmalı. Üretici kaliteli ırk yetiştirmeye yönlendirilmeli. Üretimi devam edebilecek ve sürdürülebilir üretimi sağlayacak teşvikler yapılmalı” diye aktardı.
Geçtiğimiz yıllara kıyasla kırmızı ete olan talebi değerlendiren Şenkara, “Neredeyse birçok ürüne olan talep düştü bununla beraber kırmızı ete olan talep de düştü. Belirtilen enflasyon oranlarıyla, gelirler aynı seviyede yükselmiyor. Haliyle tüm sektörlerde bu durumdan etkileniyor. Sadece ette değil aynı zamanda süt ürünlerine ve giyim ürünlerine de zam geliyor. Bu fiyat artışlarından herkes etkileniyor. Sosyoekonomik durumlar için de aynısından bahsedebiliriz. Eğlence, turizm, gıda ve tekstil sektöründe de daralma söz konusu. Halkın alım gücü düşüyor. Ancak yine de ülkede kırmızı etin ulaşılamaz olduğu algısı artık silinmeli. Çünkü 9 aydır hiçbir sektörde fiyatlar sabit değilken, kırmızı ette fiyatlar sabit. Bütün gıda fiyatlarında sürekli bir artış söz konusu” dedi.