Kış aylarında faturaları düşürmek mümkün

Enerji Mühendisi Timur Yazıcı, kış aylarında ısı kaybını azaltmanın, doğru sıcaklık ayarlarıyla ısıtıcı kullanmanın ve zaman dilimli tarifelere geçmenin önemli tasarruf sağlayacağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2024 09:18
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2024 09:18

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER - Soğuk havaların başlamasıyla birlikte vatandaşların ısınma ihtiyacını elektrikli ısıtıcılar ve klimalarla karşılaması kaçınılmaz hale geliyor. Ancak bu durum, özellikle artan enerji maliyetleriyle birlikte elektrik faturalarının daha da yükselmesine neden oluyor. Vatandaşlar, kapıya dayanan soğuk kış ayları öncesi faturalarını biraz düşürmenin yollarını ararken, konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Enerji Mühendisi Selim Bahri Kazancı, kış aylarında enerji tasarrufu sağlayarak faturaları düşürmenin mümkün olduğunu belirtti. Kazancı, “Isı kaybını önlemek için pencere ve kapı yalıtımını kontrol etmek, ısıtıcıları doğru sıcaklık ayarında kullanmak ve enerji verimliliği yüksek cihazları tercih etmek önemlidir. Ayrıca zaman dilimli tarifelerden yararlanmak da faturalarda ciddi tasarruf sağlar” dedi.

ISI KAYBINI AZALTIN

Elektrikli ısıtıcılar ve klimaların, diğer ısınma yöntemlerine göre daha fazla enerji tüketebildiğini ancak vatandaşların birkaç basit önlemle faturalarını düşürebileceğini belirten Kazancı, “Örneğin, ev içi ısı kaybını azaltmak, faturalarda ciddi bir tasarruf sağlar. Pencere ve kapılardaki yalıtımı kontrol etmek, kapı altlarına rüzgâr önleyici fitiller koymak veya perdeleri ısıyı içeride tutacak şekilde kullanmak oldukça etkili olacaktır. Bunun yanı sıra tercih edilen cihazların kullanım şekli de faturayı etkiler. Elektrikli ısıtıcı ve klima kullanımında doğru sıcaklık ayarları büyük fark yaratır. Klimayı 22-24 derece arasında ayarlamak hem konforlu bir sıcaklık sağlar hem de gereksiz enerji tüketimini önler. Elektrikli ısıtıcılar da düşük güçte çalıştırıldığında daha verimli olabilir” diye konuştu. 

ZAMAN DİLİMLİ TARİFELER

Elektrik tüketimini azaltmak için alınabilecek önlemler arasında zaman dilimli tarifelerin kullanımı önemli bir avantaj sağladığını vurgulayan Kazancı, “Özellikle kullanmadığınız odalarda ısıtıcıyı kapatmak ve ısınan alanları mümkün olduğunca küçük tutmak önemlidir. Mümkünse düşük elektrik tüketimli, enerji verimliliği yüksek cihazları tercih etmek çok önemlidir. Eski model ısıtıcılar daha yüksek elektrik tüketimine sebep olabilir. Ayrıca çoğu enerji sağlayıcısı, fatura tarifelerini günün saatine göre değişen ‘zaman dilimli tarifeler’ ile sunuyor. Bu tarifelerde enerji yoğunluğunun düşük olduğu saatlerde cihazları çalıştırmak da fatura tutarını azaltmaya yardımcı olabilir” dedi.

KOMBİ VE PETEK TEMİZLİĞİ

İzmir Kaloriferciler ve Sıhhi Tesisatçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası, kışa girmeden önce ev sahiplerinin hem güvenli hem de ekonomik ısınma için dikkat etmeleri gereken birkaç önemli adımı şu şekilde sıraladı: “Vatandaşlarımız kombiyi çalıştırmadan önce mevcut olan kombinin markasına bakarak o firmanın yetkili servisini arayarak kombi bakım talebinde bulunmalıdır. Gelen servis mevcut cihazın gaz kontrolü, yanma haznesi temizliği, filtre temizliği, ateşleme kontrolü, genleşme tankı kontrolü, buji ve iyonizasyon kontrolü, ejenör temizlikleri yapmalıdır. Ayrıca baca çıkışının kontrolü mutlaka yapılmalı ve genel bakımda toz varsa temizlenerek müşteriye çalışır ve sağlam olarak teslim edilmelidir. Tüketiciye ayrıca tesisat sisteminin içinde silis veya tortu ve kireç varsa petek temizliği konusunda bilgilendirilip, petek temizliğinin her yıl yapılmaması gerektiği, bunun yerine 3 yılda bir yapılması gerektiği de aktarılmalıdır.”

KIRILMA NOKTASI 2018

Elektrik tarifeleri, enerji üretim maliyetleri temel alınarak belirlenir ve artan maliyetler genellikle tüketici fiyatlarına yansıtılır. Türkiye’de geçmiş dönem elektrik zamlarına bakıldığında, 2015 yılından bugüne mesken ve ticarethane tarifelerinin değişimi gösterilmektedir. Özellikle 2016 ve takip eden 2017 yılında elektrik enerjisi maliyetleri artmış olsa da, büyük ölçüde politik sebeplerle maliyet artışı son tüketiciye uzun bir süre yansıtılmadı. Ancak bu durum, 2018 yılı boyunca her çeyrekte daha yüksek oranda elektrik zammı yapılması ile sonuçlandı. 1 Eylül 2022'de ise mesken tarifelerine yüzde 20, işyerlerine yüzde 30, sanayi için yüzde 50 oranında zam yapılmış ve bu zamlarla birlikte 2022 yılında toplam artış oranı mesken düşük kademe için yüzde 136, yüksek kademe için yüzde 184 olmuştur. İşyerleri için düşük kademe yüzde 174, yüksek kademe ise yüzde 266 oranında artmıştır. 2023 yılı boyunca ise tüketicilere yansıyan herhangi bir elektrik zammı olmamıştır. 2024 yılına gelindiğinde, 1 Temmuz itibarıyla mesken abone grupları için tarifelere yüzde 38 oranında zam uygulanmıştır.