Kıyılar hepimizin! Güzelbahçe'den Türkiye'ye Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula çağrısı

18 Ağustos 2024 tarihinde Güzelbahçe’de, Güzelbahçe GÜLDER ve KIYIDAYIZ Dayanışma Ağı, kıyıların korunması ve ekosistemlerin tahribatına karşı eş zamanlı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Çevre dostları, kıyılarda ve plajlarda yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla Ayşe Mayda Spor Tesisleri karşısındaki plajda buluştu

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2024 08:56
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2024 08:56

Güzelbahçe Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği (GÜLDER), 18 Ağustos 2024 tarihinde, bileşeni olduğu KIYIDAYIZ Dayanışma Ağı ile birlikte kıyıların korunması ve ekosistem tahribatına karşı eş zamanlı bir basın açıklaması düzenledi. Güzelbahçe sakinleri, plajlardaki sorunlara ve Türkiye genelinde kıyılar, göller ve ırmaklardaki çevre kirliliği ile ekosistem tahribatına dikkat çekmek amacıyla Ayşe Mayda Spor Tesisleri karşısındaki küçük plajda bir araya geldi.

Ekosistemin yok edilmesine sesler yükseldi

Çevreciler, kıyıların herkesin ortak yaşam alanı olduğunu ve Anayasa ile Kıyı Kanunu'nun uygulanması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye’nin dört bir yanında kıyılarda yaşanan işgallere ve ekosistemlerin yok edilmesine karşı seslerini yükseltti. Katılımcılar, kıyılarda yaşanan tahribatı durdurmak ve bu alanların herkesin erişimine açık olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Anayasa’nın 43. maddesi ve Kıyı Kanunu’nun ilgili maddelerine atıfta bulunarak, kıyıların ticarileştirilmesine ve özel mülkiyete konu edilmesine karşı olduklarını dile getirdiler.

Plajlarda giyinme kabini yok

Basın açıklamasında, Güzelbahçe'deki tüm plajlarda duş, giyinme kabini, tuvalet, şezlong ve gölgelik gibi olanakların bulunması gerektiği vurgulandı. Çevreciler, halkın denizi hijyenik ve konforlu bir şekilde kullanabilmesi için bu tür kolaylıkların sağlanmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, Güzelbahçe’nin 2. Liman bölgesinde yer alan “Yalı Balıkçı Barınağı”nın bir bölümünün yatlar için marina olarak kullanılmasını ve halkın erişimine uygun hale getirilmesini talep ettiler. Bu taleplerin hayata geçirilmesi için ilgili meslek odaları ve tarafların katılımıyla bir çalıştay düzenlenmesi çağrısında bulundular.

Halkın sağlığı tehlikede

GÜLDER, ayrıca bölgedeki deniz kirliliği ve halk sağlığını tehdit eden sorunlara da değindi. Tekne bakım ve onarım faaliyetlerinin çevreye zarar verdiğine dikkat çeken dernek, bu alanda gerekli denetimlerin yapılıp yapılmadığının ve çevreye zararlı maddelerin bertarafı için yeterli önlemlerin alınıp alınmadığının kontrol edilmesini talep etti. GÜLDER, Güzelbahçe Belediyesi ve merkezi idare ile işbirliği yapma iradesini de Güzelbahçelilerle paylaşarak, kıyıların korunması ve halkın kullanımına uygun hale getirilmesi için mücadelesini sürdüreceğini belirtti.

Son olarak, KIYIDAYIZ Dayanışma Ağı olarak kıyıların korunması, işgallerin sona erdirilmesi ve halkın kıyılara serbest erişiminin sağlanması için Anayasa ve Kıyı Kanunu’nun uygulanması gerektiğini vurgulayan çevreciler, tüm kıyıların özgür kalana kadar mücadeleye devam edeceklerini kamuoyuyla paylaştılar.