Konak Belediyesi 2025 Mali Yılı Bütçesini açıkladı

Konak Belediyesi tarafından meclis toplantısında açıklanan 2025 Mali Yılı Bütçe oranını eleştiren AK Partili Hakan Yıldız, “Bütçemizin çoğulluğunu denetlemeyeceğimiz bir yere aktarıyoruz” iddiasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2024 18:52
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2024 18:52

AYSELİN UZUN- Konak Belediyesi’nin Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısının üçüncü oturumu, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Başkan Mutlu'nun yönetimiyle gerçekleştirilen toplantıda, öncelikle, belediyenin 2025 Mali Yılı Bütçe Sunuşu yapıldı. Bu kapsamda 2025 yılı mali bütçe oranı hakkında ağır eleştirilerde bulunan AK Partili Meclis Üyesi Hakan Yıldız ise “Bu bütçeye göre borç katlanarak artacak. Bu bütçenin yüzde 65’ini belediye şirketlerine aktarıyoruz. Bu ne demek? Bütçemizin çoğulluğunu denetlemeyeceğimiz bir yere aktarıyoruz demek” açıklamasında bulundu. 

BÜTÇE GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 78.12 ARTTTI

Konak Belediyesi’nin performans programı ve mali bütçesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Ahmet Yıldız, “Bildiğiniz gibi performans programımız bir kamu idaresinin program dönemine ilişkin öncelikle stratejik performans hedeflerini ve bu hedeflere ulaşmak için yürüteceği faaliyetleri ve bunların kaynak ihtiyaçlarını, performans göstergelerini içeren idare bütçesinin ve idare faaliyet raporunun hazırlanmasına dayanak oluşturan raporlardır. Bütçe hazırlık süreçlerine entegre edilen performans programları idare bütçelerin stratejik planlarda belirtilmiş, amaç ve hedefler doğrultusunda hazırlanmasına yardımcı olmaktır. 2025 yılı performans programında 7 adet amaç, bu faaliyet alanının altında da dirençli ve güvenli kent, kurumsal kapasitenin geliştirilebilmesi, şeffaflık ve hesap verebilirlik ile katılımcı anlayış, ortak yaşam, adillik ve paylaşımcılık, kırılgan nüfus, kültür ve sanat, temizlik çevre ve yeşil kent vardır. Bu 7 amaca ve 24 adet hedefe 133 adet performansa bu göstergeler ile 50 adet faaliyete yer verilmiştir. Bu bağlamda stratejik planlarımızda belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda hazırlanan proje ve faaliyetlerimiz ile bunlara kaynak ihtiyacı ise sizlere dağıtılan kitaplarda gösterilmiştir. Kaynaklarımızın doğru kullanımına zemin hazırlayan, bir kılavuz kitap, yol haritası olan 2025 performans programının hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim. Hayata geçireceğimiz proje ve faaliyetlerimizin ise hayırlı olmasını diliyorum. Plan Bütçe Komisyonumuzun 2025 yılı mali bütçe ile ilgili değerlendirmesi ise şu şekilde olmuştur; Konak Belediyesinin 2025 yılı mali gelir ve gider bütçesinin oluşturulmasındaki temel amaç şeffaflıktır. Bir önceki yıla göre toplam yüzde 78.12 artış ile 3 milyar 245 milyon TL'den 5 milyar 780 milyon TL'ye yükseltildi. Personel giderleri 780 milyon 310 bin, bütçeye oranı yüzde 13,50. SGK'ya devlet prim giderleri 74 milyon 850 bin, bütçeye oranı 1,29. Mal ve hizmet alımları 2 milyar 843 milyon 112 bin TL. Bu da bütçenin yüzde yüzde 49,19'unu oluşturmakta. Faiz giderleri 345 milyon TL, bütçenin 5,97'sini oluşturmakta. Cari transferler 66 milyon 743 bin TL, bütçenin 1,15'ini oluşturmakta. Sermaye giderleri 1 milyar 163 milyon 700 bin TL. Sermaye transferleri 6 milyon 285 bin TL. Yedek ödeneklerde 500 milyon TL'dir. Toplam gider bütçemiz 5 milyar 780 milyon TL olarak belirlenmiştir" dedi.

Gelir bütçesini detaylarını anlatan CHP'li Yıldız, "Vergi gelirleri 1 milyar 516 milyon 10 TL, yüzde 28,18'ini oluşturmakta. Teşebbüs ve mülkiyet gelirleri 168 milyon 110 bin TL. Alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirler 1 milyar 75 milyon 300 bin TL. Diğer gelirler 2 milyar 121 milyon 930 bin TL. Sermaye gelirleri 500 milyon 150 bin TL. Toplamda ise 5 milyar 380 milyon hedef belirlenmiştir. İç borçlanma ise 400 milyon olarak ön görüldü. Konak Belediyemizin 2025 yılı mali gider bütçesi 5 milyar 780 milyon TL'ye karşılık gelir bütçesi 5 milyar 380 milyon TL oldu " ifadelerine yer verd.

BU BÜTÇEYE GÖRE BORÇ KATLANARAK ARTACAK

Plan Bütçe Komisyonu tarafından açıklanan bütçenin gerçeği yansıtmadığına değinen AK Partili Hakan Yıldız, belediye bütçelerinin büyük bir kısmının denetlenemeyen alanlara aktarıldığını iddia ederek, “İlk meclis başladığında borçsuz devraldığınız belediyeyi borçlu devreder hale geleceksiniz dedik. İlk faaliyet raporuna bunu söylediğimizde değerli bir meclis üyesi denk ve dengeli bütçe yapacağız dedi ancak burada böyle bir şey yok. Bu bütçeye göre borç katlanarak artacak. Bu bütçenin yüzde 65’ini belediye şirketlerine aktarıyoruz. Bu ne demek? Bütçemizin çoğulluğunu denetlemeyeceğimiz bir yere aktarıyoruz demek. Toplam sosyal yarıma 16 milyon ayırırken tanıma 10 milyon, anketlere 1,5 milyar ayıran bir bütçeye nasıl evet verelim? 200-300 daireyi belediye imkânlarıyla yapabilecek kaynağımız vardı ancak yapmadık. Umut ederiz büyükşehirin eline yüzüne bulaştırdığı kooperatif eliyle dönüşümü Konak’ta görmeyiz. Çünkü orada muazzam bir yolsuzluk var. Biz Konak meselelerinde her zaman yapıcıyız. 450 kursla mevzuatta olmamasına rağmen Semt Evleri’ne halk eğitimden hoca gelmiş. Ağustos ayına kadar sürerken hocası olan kursiyeri olmayan kurslar var. Kanunen böyle bir destek yokken Ağustos’a kadar destek verilmiş. 27 Eylül’de yazdığınız yazıya henüz cevap vermeden kamuoyuna yanlış bilgilendirirseniz haksızlık olur. Bu karışıklığı içinizde bulunduğunuz kendi karışıklık nedeniyle olduğunuza inanıyor ve bir daha olmamasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

DENETİM KOMİSYONU KURULACAK

AK Partili Yıldız’ın iddialarını cevaplan Başkan Mutlu ise"CHp'li hiçir belediye başkanı huzur hakkı almamalı. Bu partimizimn bir duruşudur. Aktarılan bütçe tamamen maaş, SGK ve vergiye gidiyor. Biz zaten iç denetimi sürdürüypruz. Bunu 5 yıl boyunca da yapacağız. Ocak ayında meclis kendi içinden denetleme komisyonu kuracak. Konak'ta 600 hektarlık alanda dönüşüm başlayacak. Başlanması en büyük iş olacaktır" dedi.

CHP'li Umdular ise, " Performans programını ya da mali bütçeyi sunarken karıştıralım da işin içinden çıkamasınlar gibi bir durum yok. Sizlere zaten Cuma günü pdf olarak geldi. Sosyal medya konusunda dile getirilen rakamın içinde personel giderleri de var" dedi.