Konak Belediyesi istihdam için köprü oluyor

Konak Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen Konak İş Eğitim Merkezi Projesi'nin kapanış konferansında, merkezdeki eğitimlerin sürdürüleceği ve İş’te Konak Personel İstihdam Ofisi ile işbirliği yapılarak istihdam odaklı çalışmaların devam edeceği vurgulandı

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2024 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2024 12:42

Konak Belediyesi’nin yürütücülüğünde, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Norm Tooling işbirliğiyle hayata geçirilen “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler İçin İşgücü Piyasası Destek Programı” (NEET PRO) çerçevesinde Konak İş Eğitim Merkezi Projesi'nin kapanış konferansı Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlendi. 18-29 yaş aralığındaki gençlere istihdam fırsatları sunan ve sanayideki nitelikli iş gücü açığını gidermeyi amaçlayan projenin kapanış etkinliğine; İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Danışmanı Dr. Burçin Önder, Norm Tooling İş Birimi Direktörü Birol Durdu, Konak Belediyesi Ar-Ge Müdürü Bülent Köstem, Konak İş Eğitim Merkezi Proje Koordinatörü Öykü Özen, İŞKUR Konak Şubesi temsilcileri, mezunlar ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri katıldı.

Projenin temel amacı, genç işsizliğine çözüm üretirken sanayi sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli eleman açığını kapatmak olan Konak İş Eğitim Merkezi Projesi'nin kapanışında, Konak Belediyesi Ar-Ge Müdürü Bülent Köstem, eğitimlerin devam edeceğini ve istihdama yönelik çalışmaların hız kesmeyeceğini vurguladı. Köstem, konuşmasında şunları ifade etti: “Bu projede bizimle birlikte çalışan İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne ve Norm Tooling’e teşekkür ediyoruz. Konak İş Eğitim Merkezi'nde istihdam birimimiz aracılığıyla eğitimler sürdürülecek. Ayrıca, çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla da iletişim halindeyiz.”

Büyük mutluluk duyuyorum

Konak İş Eğitim Merkezi Proje Koordinatörü Öykü Özen, Konak Belediyesi Toros Sosyal Tesisleri'nde kurulan merkezin faaliyetlerine devam edeceğini açıkladı. Özen, “Kurs programlarının başlangıcından son gününe kadar yüzlerce gence ulaştık ve kariyer yolculuklarına dair bir perspektif kazandırmak için çalışmalar gerçekleştirdik. Bugün, Konak İş Eğitim Merkezi'nin ilk kursiyerlerini mesleki yeterlilik belgeleri ile yeni kariyer adımlarına uğurlamaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

Konak Belediyesi ile benzer projeleri sürdürmeyi planlıyoruz

İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Danışmanı Dr. Burçin Önder, işsizlikle ilgili istatistiklerde kadın ve genç işsizlerin oranının oldukça yüksek olduğunu belirtti. Konak İş Eğitim Merkezi Projesi'nin bu bağlamda büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Önder, “İşsizlik, ülkemizin en önemli sorunlarından biri. Bu proje, belirsizlik ve güvencesizlik içinde kalan, iş bulma umudunu yitirmiş gençleri bir araya getirmeyi hedefliyor. Biz de üniversite olarak Norm Grubu ve Konak Belediyesi ile iş birliği yaparak gençlere fırsatlar sunuyoruz. Projemiz sayesinde hem kadın CNC tezgah operatörleri hem de genç operatörler işe yerleşti. Gelecekte de Konak Belediyesi ile benzer projeleri sürdürmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çok sayıda genci sanayiye kazandırdık

Norm Tooling İş Birimi Direktörü Birol Durdu, sanayi sektöründe kadın çalışanların başarısının önemine vurgu yaparak, “Bu proje bizim için son derece kıymetliydi. Covid sürecinin ardından, meslek lisesinden mezun olan gençlerin yeterli eğitim almadan mezun oldukları anlaşıldı. Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz atılımlar ve bu projeyle, özellikle üretim ve sanayi alanında kadın çalışanlarla birlikte başarılı sonuçlar elde ettik. Böyle bir projede yer almaktan mutluyuz. Konak Belediye Başkanı'na, İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne ve sanayi kuruluşlarına katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Çok sayıda genci sanayiye kazandırdık ve bu süreç devam edecek” dedi.

Kapanış konferansında, Gazaltı kursiyeri Yunus Emre Karabulak ve CNC Torna Tezgahı kursiyeri Turgut Umut Tuncel, Konak İş Eğitim Merkezi kursiyerleri adına birer konuşma yaptı. Yunus Emre Karabulak, eğitimler ve sınavlar sonucunda aldıkları belgelerin uluslararası geçerliliğinin önemine dikkat çekerek, “Geçmişte ne iş ne de okul olarak bir geleceğim olduğunu düşünmüyordum. Ancak bu fırsat, kendimi geliştirmek ve hayatıma yeni bir yön katmak için yapabileceğim bir şey olduğunu gösterdi. Aldığım sertifikayla yurtdışına çıkmayı hedefliyorum. Bu, kendimi geliştirmek için harika bir fırsat” dedi.

CNC Torna Tezgahı kursiyeri Turgut Umut Tuncel, Konak İş Eğitim Merkezi'nde aldıkları mesleki eğitimin yanı sıra kişisel gelişim eğitimlerinin de önemine vurgu yaptı. Tuncel, “Aslında elektrik mezunuyum, ancak bu kursta CNC torna tezgahı programcılığı ve operatörlüğü ile tanıştım ve bu alana aşık oldum. Ayrıca, bize sunulan kişisel gelişim ve girişimcilik eğitimleri de son derece faydalıydı. Bu eğitimlerde edindiğimiz bilgiler gerçekten çok değerli” dedi.

Bir köprü işlevi gördü

Konak Belediyesi’nin yürütücülüğünde, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Norm Tooling işbirliğiyle hayata geçirilen Konak İş Eğitim Merkezi Projesi, kursiyerlere iki ana dalda eğitim imkânı sundu. Konak Belediyesi Toros Sosyal Tesisleri’nde kurulan Uygulama Atölyesi ve Teorik Eğitim alanlarında, 5 ay süren CNC Torna Tezgahı ve Gazaltı Kaynakçılığı eğitimleri gerçekleştirildi. Mesleki eğitimlerin tamamlanmasının ardından genç kursiyerler, Mesleki Yeterlilik Kurumu sınavlarına katıldılar ve başarılı olanlar sertifika almaya hak kazandı. Konak İş Eğitim Merkezi Projesi, yüzde 50 istihdam garantisi sunarak kursiyerlerin istihdam edilmesi için de bir köprü işlevi gördü. Norm Holding ve diğer sanayi liderleri ile İŞKUR Konak Şube Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerle, kursiyerlerin ilgili firmalarla bağlantı kurması sağlandı.