Konak Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında bulunan butik müzelerini tanıtarak bu mekanların daha etkin kullanılmasını sağlamayı ve çeşitli kültürel konulardaki söyleşileri İzmirlilerle buluşturmayı amaçlayan "Müzelerimiz ve Kültürel Söyleşiler" etkinlik serisine başladı. Vatandaşların yoğun ilgisiyle gerçekleştirilen kültür söyleşilerinin ilki, Alsancak'ta yer alan Necdet Alpar Mask Müzesi'nde düzenlendi. İki bölümden oluşan söyleşinin konu başlıkları ise "Sanat Müzeleri" ve "İklim Krizi Gerçeği ve Müzelerin Güncel Tartışmadaki Yeri" oldu.
Söyleşinin ilk bölümünde, Dokuz Eylül Üniversitesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Almelek, sanat müzeleri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Katılımcılara Zoom üzerinden yaptığı sunumda, sanat müzelerinin tarihsel gelişimi ve mimari evrimi üzerine bilgiler verdi. Almelek, müzelerin kültürel yaşamın temel taşları olduğunu vurgulayarak, "Sanat müzeleri, diğer müze türleri arasında en köklü geleneğe sahip olanlardır. Bu müzeler, koleksiyonları, tasarımları, müzecilik stratejileri, konumları ve temsil ettikleri değerlerle hem tarihsel hem de güncel birer araştırma alanıdır" dedi. Sunumunda, dünyanın farklı bölgelerindeki sanat müzelerini örnekler üzerinden anlatarak, bu müzelerin evrimini katılımcılarla paylaştı.
"Toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlıyor"Etkinliğin ikinci bölümünde, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Resim İş Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ezgi Tokdil, "İklim Krizi Gerçeği ve Müzelerin Güncel Tartışmadaki Yeri" başlıklı bir sunum yaptı. Tokdil, giderek artan iklim krizi etkilerine dikkat çekmek amacıyla müzelerde gerçekleştirilen iklim protestolarını inceledi. İklim aktivistlerinin, kültür kurumlarının halka karşı taşıdığı sorumluluğu vurgulamak amacıyla protestolarını müze ve galerilerde gerçekleştirdiklerini belirten Tokdil, şunları söyledi: "Bugün, iklim krizi her alanda olduğu gibi müze ve müzecilik alanında da büyük bir etkiye sahip. Aktivistler, protestolarını müze ve galerilerde gerçekleştirerek belirli bir izleyici kitlesine ulaşmayı hedefliyorlar. Ayrıca, bu eylemler basına yansıdığı için toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlıyorlar."
Kültür söyleşilerinin, Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, Kadın Müzesi, Radyo ve Demokrasi Müzesi ile Karikatür Müzesi gibi farklı müzelerde de devam etmesi ve her birinde farklı konuların ele alınması planlanıyor.