Konak’ta CHP’li 15 Meclis üyesi tekrar meclis sıralarında

Konak Belediyesi Meclisi’nin ilk oturumunda CHP’li 15 meclis üyesinin Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’yu protesto etmesi sebebiyle boş kalan meclis sıraları ikinci oturumda doldu taştı

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 20:28
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 20:28

AYSELİN UZUN/ Konak Belediyesi’nin Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısının ikinci oturumu, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Meclisi’nin ilk oturumunda CHP’li 15 meclis üyesinin Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’yu çeşitli sebeplerle protesto etmesi sebebiyle boş kalan meclis sıraları ikinci oturumda CHP Konak İlçe Başkanı Ozan Ali İlgazı’nın araya girmesiyle tekrar doldu. Bu kapsamda Başkan Mutlu'nun yönetimiyle başlayan toplantıda, ilk olarak Konak Belediyesinin “2025-2029 yılları Stratejik Planının oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe - Hukuk Komisyonu raporu” meclis üyelerinin oylamasına sunulurken, hemen ardından ilçe sınırları içerisinde bulunan; Zeytinlik Mahallesi, Levent Mahallesi, Emirsultan Mahallesi, Güney Mahallesi ve Tınaztepe Mahallesinde doğalgaz taleplerinin karşılanmasına yönelik İmar Komisyonu raporu ele alındı. Komisyondan gelen 2 rapor da oybirliği ile kabul edildi.

AMAÇ KONAK'I MARKA BİR KENT HALİNE GETİRMEK

Stratejik plan çalışmalarına ilişkin söz alan CHP'li Meclis Üyesi Ahmet Yıldız, "Toplumun tüm kesimleriyle birlikte stratejik plan hazırlanmıştı. Stratejik planın hazırlanma sürecinde ülkenin üst politik haberleri de yer almıştır. Kalkınma planı, OVP ve idareyi ilgilendiren stratejik belgeler yer almıştır. Uyumlu ve tutarlı olarak hazırlanması hedeflenmiştir. Geleceğe bakışımız misyon ve vizyonumuz belirlenmiştir. Toplumcu belediyecilik anlayışıyla, tüm canlılar için daha yaşanabilir ve dirençli bir ilçe yaratmak görev edinilmiştir. Konak'ı marka bir kent haline getirmek vizyonumuz olarak belirlenmiştir. 5 yıllık plan yıllara göre maliyetlendirilmiştir" ifadelerine yer verdi.

KOPYALA-YAPIŞTIR HEDEFLER

Stratejik plana ilişkin eleştirilerde bulunan AK Partili Meclis Üyesi İlhan Önen ise, "Şeffaf ayakları yere basan bir stratejik plan olursa kabul görür. Ancak sadece meclise getirilmesi gereken bir plan olarak görürsek, gerçeklikten uzak hedeflerle belirterek devam edecek olursa ve kopyala yapıştır hedefler belirlenirse ayakları yere sağlam basan planlar olmaz. Vatandaşlarımızın katılımı 271, meclis üyelerimizden 11'i katıldı. Muhtarlarımızdan 54 tanesi katıldı. Personelimizden sadece 140 tanesi katıldı. Fikirlerin değerlendirilmeyeceğini mi düşündüler ki, katılım çok düşüktü. Paydaşlarımızın katkısının çok düşük olduğunu görüyoruz. Bu toplantının SMS olarak mı gönderilmesi gerekiyordu. Konak'ın en önemli sorunu kentsel dönüşümdür. Biz yüzde 70'ini bitirmeyi mi hedefliyoruz? Seçim vaatleri arasında Yeşil Konak vardı. İmar yönetmeliğine göre kişi başına 7 metrekare yeşil alan olması gerekiyor. Konak'ta kişi başına düşen yeşil alan miktarı yüzde 1,12 metrekare. Konak her sene nüfus göçü veriyor. Bu göç gidişine dur demeliyiz. Gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 80. Her yıl bütçenin yüzde 89'unu giderlere gidiyor. Geriye kalan kısımla projeleri yapmaya çalışıyoruz. Gerçeklikten uzak olması ve tüm paydaşlara etki edecek bir plan olmasını temenni ediyordum ancak temennilerimizi karşılamadı" dedi

PERSONELDEN MUTLUYUZ CEVABI!

Önen'in stratejik plan görüşmesinde, “personel çok mu mutlu”' sözlerini sarf etmesi üzerine, meclis toplantısında bulunan belediye personelleri alkışlarla, “çok mutluyuz” cevabını verdi.

BÜTÇEYİ DENKLEŞTİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ

CHP'li Ahmet Yıldız ise Önen'e yanıt olarak, "Personel giderleri üzerinden çekinceli olduklarını söylemişlerdi. Personel giderleri 60 bandında. 2025'te 54 olmasını hedefliyoruz. Enflasyonist ortam olmasaydı biz gelirlerimizi arttırmak isterdik. Bazı yöntemlere başvurduk. Onları da bütçede görüşeceğiz. SGK borçlarımıza karşılık takas yoluna gitmeyi ve bütçeyi denkleştirmeyi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

MİSYONUMUZ ÇOK NET BİR ŞEKİLDE AÇIKLAMIŞTIR

Meclis Başkan Vekili Kazım Umdular ise eleştirilere yanıt olarak, "Katılım azdır ancak.  Katılımcılık anlayışı olmadığına dair söylemleri gerektirmez. Başkanımız her gün meclis üyelerimizle birlikte muhtarları ziyaret ediyor ve talepleri alıyor. Kes yapıştır demek ayıp oluyor. Stratejik plana baktığımızda, toplumcu belediyecilik anlayışı ile kamusal hizmetleri hayata geçiren ve toplumun tüm kesimlerine kulak vererek birlikte yönetmek diyor. Bu misyonumuzdur. Misyonumuz çok net bir şekilde açıklamıştır. Marka kent yaratmak diyerek de vizyonumuzu açıklıyor" ifadelerine yer verdi.

YÜZDE 80'İNİN ÜZERİNDE ÇARPIK YAPILAŞMA VAR

AK Parti Meclis Üyesi Hakan Yıldız ise konuşmasında, "Stratejik plan çok önemli. Sadece seçim döneminde vaat ettiklerinin nasıl yapılacağını anlatmanın ötesinde, 5 yıl boyunca harcayacağınız paranın kaynağının oluşmasını sağlayan resmi plan. Stratejik plan olmazsa bütçeyi görüşemeyiz. Bütçeyi görüşemezsek faaliyeti görüşemeyiz. Bu bir seçim beyannamesi değil. Stratejik plan, sınıflama programıdır. Alt programları vardır ancak en temeli faaliyetler kısmında yer alır. Bazı yerlerde kopyala yapıştır da geçtim somut olmayan bir kitapçıktan bahsediyoruz. Konak her yıl 7 bin g+öç veriyor. Yüzde 80'inin üzerinde çarpık yapılaşmanın var olduğu merkez ilçe. Belediye kendi yerlerinde bile imar affından yararlanmış. Kendi yaptığımız binaları bile denetleyememişiz. Kendi denetimini bile ortaya koyamadığımız ve deprem gerçeğini yaşadığımız bir kentte yıkılan apartmanları dönüştüremedik. Gültepe'ye dokunamadığımız, Beştepeler'e giremediğimiz bir kentte yaşıyoruz.

STRATEJİK PLANINIZLA MI KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPACAKSINIZ

“Konak'ta yaşayan okulları bu kentte okumuş bir siyasetçi olarak inceliyorum” diyerek sözlerine devam eden Hakan Yıldız, “Dirençli kent tanımı koyduk. Çok güzel başlık. Şeffaf ve hesap verilebilir çok güzel ifadeler. Ortak yaşam demişiz. Adil ve paylaşımcı ilkesini ortaya koymuşuz. Kırılgan nüfustan bahsetmişiz. temel sorunları 5 yıl içinde nasıl çözeceğiz, 6 ayda nereye varacağımızı gerçeklikler üzerinden Kültür ve sanat olmazsa olmaz demişiz. En sonunda da yeşil bir kent demişiz. Biz de seçim çalışması hazırlamıştı. Ceyda Hanım ile çalışmaları hazırlarken çalışan bir meclis üyesi olarak baktım. Planlamaları yüzde 100 tamamlamışız. Batur döneminde destek verdiğimiz planların tamamlandığı ifadeleri yer alıyor. Gültepe'de 18 uygulamanız bitti mi? Beştepeler bitti mi? hayır... Neye göre yüzde 100'lük hedef koyduk. Bunu sormayacak mıyız? Konak'ta dönüşüm bekleyen 57 bin konut var. Siz yüzde 25'i hedef aldığınızda 14 bin konutu bitiriyor olmanız gerekiyor. Stratejik plan bunu nasıl yapacağınızı anlattığınız resmi belgenizdir. 5 yıl boyunca Konak'ta belediyelerin elde ettiği bütçeleri döviz cinsinden hesap çıkardık. Sema Hanım borçsuz bir belediye bırakmıştı. Şimdi borçlar içinde yüzden bir belediyeye doğru gidiyoruz. Batur döneminde ek bütçe verdik, 5 yılını tamamlarken 34 milyar dolarlık bütçeyi yakalayarak dönemini bitirdi. 5 milyar civarında bütçe ön görüyoruz. Biz 175 milyon dolarlık bütçe yapıyoruz. Konak'ın tarihinde görmediği bir bütçedir. Talihsizlik içerisindesiniz. 5 yılın sonunda 36 milyar bütçe kullanmayı ön gören belediyemiz, 56 milyarını harcayacağını söylüyor. Elinizde yüzde 11 kalıyor. Bütçeyi dengelemek için borçlanarak gelen bir belediye önümüze geliyor. Bu yıl için 85 milyon ön gördüğünüz stratejik planınızla mı kentsel dönüşüm yapacaksınız?" dedi.

MECLİSİ EYLEM ALANINA DÖNÜŞTÜRMEMELİYİZ

Konak'ta yaşanan krize gönderme yapan AK Partili Yıldız, "Konak'ı dönüştürebilmek için radikal olmamız gerekiyor. Meclisi eylem alanına dönüştürmemeliyiz. Bu meclisin Konak meseleleri tartışan toplantılara ev sahipliği yapılması gerekiyor. Partinizin iç hesaplaşmasının yapıldığı bir meclis olmamalı. İlk mecliste tavrınız tavrımızı belirler demiştik. Kentsel dönüşüm oluşturduğunuz bütçe ve stratejik planla yapamazsınız. Geçen gün yaşanandan da arkanızda bir meclis grubu olmadığını da görüyoruz. Ancak biz tavrımızı Konak lehine kullanmaya hazırız" dedi.

SEÇİM ÖNCESİ DE SONERASI DA SOKAK SOKAK GEZİYORUZ

Meclisin başında AK Partili meclis üyeleri tarafından kendisine yöneltilen bir sizi soruyu cevaplayan Başkan Mutlu, "Mahallelerimizi seçim döneminde sokak sokak gezmiştim. Seçimden sonra da sokak sokak geziyoruz. Konak'ta girmediğimiz sokak kalmadı. 111 mahalle muhtarımızla toplantılar yaptık. Muhtarların talepleri doğrudan mahalle talepleri. Jandarma alanına halkın talebiyle havız eklendi, çok amaçlı salon eklendi. Güzel bir kültürel alan olacak. Katılımcılık konusunda mütevazı olamayacağız. Biz halka iç içeyiz. Biz derin bir yoksulluk yaşıyoruz. Bu yoksulluğu anlamak isterseniz siz de bizimle gelin. Bu yaz vatandaşlar memleketlerine gidemedi. Çocuklara dokunmak bizim için önemli. Kreşlerimiz ücretsiz. Kreş sayımızı daha da arttıracağız. Bugün ülkede 20 bin liranın altında kreş kalmamış. Çocuklarımızın eğitim alma hakkı gasp edilmiş durumda" ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR İLE ORTAK 'KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Kentsel dönüşüme ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Mutlu, " 1/1000 ölçekli planlar zaten bitmişti. 100 bin kişiyi bir anda yerinden yurdundan etmeden dönüşüm planı yapıyoruz. 18 uygulamaları yok yani imar alamıyorlar. Gürçeşme'de ve Beştepeler'de devam ediyor. Büyük bir alan DSİ tarafından su havzası olmuştu, o sorunu çözdük. Gültepe'nin önünde engel kalmadı. Konak Belediyesi mütevazı bütçesiyle inşaat yapamaz. Ancak dün Cemil Başkan ile yaptığım görüşmede birlikte inşaat yapmayı teklif ettim ve sıcak baktı. Biz hazırlıklarımızı ileteceğiz. 3 boyutlu görsel rica etti. Biz büyükşehir ile en kısa sürede dönüşümü yapacağız. Herkesin sağlam yapıda yaşama hakkına sahip çıkmak istiyoruz. Ferahlı'da cemevi’nden vazgeçtik. Cemevi’ni başka bir alana yapacağız. Her gittiğimiz mahallede park yapabilir miyiz diye bakıyoruz. " dedi.

FESTİVALLERİ ÖNEMSİYORUZ

Başkan Mutlu açıklamasının devamında, "Biz pek çok şeyi sponsorlarla, fonlarla çözmeye çalışıyoruz. Çünkü bütçemiz az. Sayıştay bütün müdürlerden harcamaları istedi ancak harcama yok. Belediye de ekonomiden nasibini aldı. Biz gelirleri arttıran bir belediye olarak karşınıza çıkacağız. Festivalleri önemsiyoruz. Bunun ilkini de hiç para harcamadan önümüzdeki hafta yapacağız. Tamamen sponsorlarla yapacağız. Esnafı neşelendirmek istiyoruz. Uluslararası fonlardan aldığımız sıfır atık desteğiyle kente atık ayrıştırma yapmayı hedefliyoruz. Yenişehir'deki çöp olayını da söylemek istiyoruz. Bizim 5 kadın zabıtamız var. Zabıta alımları başlarsa almak istiyoruz. Konak'ta hurdacılık çok fazla yapılıyor. Özellikle bazı yerlere çok atıyorlar. Bu alanlara kamera sistemi kurduk, gelen araçları takip ediyoruz. Fedakar zabıta ekibimizle nöbet tutuyoruz. Hurdacılarla baş etmek için. Hurdacıların moloz ya da hurda atmasını engellemek istiyoruz. Kemerlatı'nda bile hurdaacı var” şeklimde konuştu.