Konak'ta meme kanserine karşı dans

İzmir Konak Belediyesi, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, meme kanseri ile mücadelede erken teşhisin önemine dikkat çekmek amacıyla bugün Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde etkinlik düzenledi

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2024 14:03
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2024 14:03

Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında İzmir Konak Belediyesi, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde etkinlik düzenledi. İzmir Meme Hastalıkları Derneği, Meme Kanseri ile Savaşım Derneği (Memekander), İzmir Kadın Kuruluşları Birliği ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) gibi önemli kuruluşların katılım sağladığı etkinlikte, meme kanseri ile mücadelede erken teşhisin önemi vurgulandı. Etkinliğe belediye meclis üyeleri ve birçok sivil toplum kuruluşu da destek verdi. Konuşmaların ardından etkinlikte Amazon Kadınları tarafından dans gösterisi gerçekleşti ve kortej yürüyüşü yapıldı.

MUTLU: EN ERKEN AŞAMASINDA YAKALAMAYI AMAÇLIYORUZ

Farkındalık yaratmak amacıyla bir araya geldiklerini belirten Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Sevgili kız kardeşlerim, sevgili yol arkadaşlarımız, bugün burada bir farkındalık yaratmak için toplandık. Ülkemizde ve dünyada hem kadınların hem erkeklerin maalesef sıkça yakalandığı özellikle kadınların en sık yakalandığı kanserlerden biri olan meme kanserine farkındalık yaratmak, erken tanının hayat kurtardığını bir kere daha hatırlamak için buradayız. Her yıl bu hastalık nedeniyle aramızdan ayrılan çok sayıda kardeşimiz var maalesef. Bu yüzden öncelikle kendimizi vücudumuzu tanımalı, ilk kontrolleri kendimiz yapmalı ama mutlaka tarama testlerini de aksatmamalıyız. Biz meme kanseri farkındalığını sadece ekim ayıyla sınırlı tutmuyoruz. Muhtarlarımız aracılığıyla mahallelerimizden katılmak isteyen kadın komşularımızla KETEM’e düzenli olarak taramaya götürüyoruz. Komşularımız şu ana kadar da çok sayıda Smear testi ve meme kanseri kontrolü yaptı. Çünkü bu hastalıkta önemli olan erken teşhis. Sonrası hem çok pahalı hem çok acılı ve ağrılı bir süreç. Dolayısıyla hasta olmamayı, hastalığı en erken aşamasında yakalamayı amaçlıyoruz. Erken teşhis hayat kurtarır diyerek bugün bir kez daha kız kardeşlerimizin ama erkeklerin de yakınlarındaki her kadın için çok dikkat etmesi, çok hassas olması gereken bir hastalık. Bugün burada herkese bir çağrıda bulunuyoruz. Hep birlikte daha güçlü ve sağlıklı bir toplum yaratmak için sağlığımızın değerini bilelim” ifadelerine yer verdi.

KILIÇ: 8 KADINDAN 1’İNE IŞIK OLMAK ÜMİDİYLE TOPLANDIK

Vatandaşları kontrollerini yaptırmaya davet eden Memekander Başkanı Sevim Kılıç, “Bugün burada Meme Kanseri Farkındalık Haftası’nda, meme kanserine yakalanma riski olan 8 kadından 1’ine ışık olmak ümidiyle toplandık. Biz Memekander olarak ‘Erken tanı hayat kurtarır’ sloganıyla bütün kadınlarımızı, hatta çok küçük bir ihtimal olsa da erkeklerimizi, meme kontrollerini yapmaya davet ediyoruz. Lütfen bana bir şey olmaz demeyin ve kontrollerinizi geciktirmeden yaptırın. Çevrenizde bir kişiye dahi ulaşabilirseniz ne mutlu bize. Meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkatleri çekmek üzere bugün burada bir adım atmak istedik ve adımlarımızda bizleri yalnız bırakmayan ve desteklerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyoruz” sözlerine yer verdi.

ÖZKAN: YÜRÜYÜŞÜMÜZDE BİR ARADA OLMAKTAN ÇOK MUTLUYUZ

Erken tanının hayat kurtardığını dile getiren İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Gülsen Özkan, “‘Erken tanı hayat kurtarır’ konulu farkındalık yürüyüşümüzde bir arada olmaktan çok mutluyuz. 8 kadından 1’ine inen ve erkeklerde de görülen bu hastalığa yakalansak bile erken tanı bilinciyle hayatımızı kurtarmak, yaşam kalitemizi ve riskimizi en aza indirmek, meme kanserine yakalanmamak adına farkındalık eğitimlerine önem vermek bilinciyle iş birliği içinde çalıştığımız değerli Konak Belediye Başkanımız Nilüfer Çınar Mutlu ve çalışma arkadaşlarına ve Ketem’e çok teşekkür ediyoruz. Ben, sen, o değil, biz olmayı kendimiz için değil, bizden sonra gelecek sizlerin yaşaması için mücadele veren kuşağın temsilcileri olarak İzmir Kadın Kuruluşları Birliği'niz adına saygılarımızı sunuyoruz” diye aktardı.