İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları birimi yürüttüğü çalışmalarla birçok insanın yaşamını değiştirmeye devam ediyor. Gönüllü oyuncularıyla şimdiye kadar 125 gösteri düzenleyen Köy Tiyatroları 17 bin izleyiciye ulaştı.
Sanatı kırsala taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları birimi, ‘Sahnede herkesin yapabileceği bir şey vardır’ anlayışıyla hareket ediyor. Tiyatro disiplinlerini köylülerin var olan kültürel zenginliklerine uygun hale getirerek oyunlar sergileyen Son 2 yıldır Bergama, Foça, Dikili, Ödemiş, Tire ve Urla dahil olmak üzere 11 noktada eğitim veren Köy Tiyatroları bugüne kadar 125 gösteri düzenledi ve 17 bin izleyiciye ulaştı.
Tiyatrolara olan ilginin beklediklerinden fazla olduğunu aktaran İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları Koordinatörü ve yönetmen Vedat Murat Güzel şöyle konuştu;
“Tiyatro sanatına yeni bir alan açtığımızı düşünüyoruz. Çünkü tiyatro disiplinlerini, köylülerin yaşamlarına uyarlıyoruz. Onların kültür, gelenek, örf ve adetlerine sahip çıkarak, sahnede rol yapmadan oynamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Sanat yoluyla büyük bir değişim yaratmış oluyoruz. Bu durumun onlar üzerindeki etkilerini gördükçe ben de çok mutlu oluyorum. Sanatın iyileştirici gücünü birebir gözlemleme, yaşama fırsatı buluyorum”
Kırsal alanda yaşayan kadınlar, Köy Tiyatroları sayesinde toplumsal hayata daha aktif bir şekilde katılma imkanı buluyor. Köy Tiyatrolarına katılan Ayşe Duruk, köylerinde tiyatronun etkisi ile değişen günlük yaşamı için şöyle konuştu;
“7 sene önce köyümüze tiyatro açılacak dediler bir gidip göreyim dedim. İyi ki gitmişim. Tiyatro sayesinde çok mutluyum. Eskiden bizim köyde, kadınlar kahvenin önünden geçmeye çekinirlerdi. Şimdi biz, kahvede tiyatro oynuyoruz. Tiyatronun bize kattığı güzellikler bunlar.”
“Kadınların haykıramadığı şeyleri biz sahneden haykırıyoruz”
Gönüllü tiyatro oyuncusu Gülay Erdoğan on yılı aşkın süredir aktif bir şekilde tiyatro yaptığını belirterek, “Tiyatro bana çok şey kattı. Tiyatro sayesinde her yere gittik. Hiç aklımın ucuna gelmezdi; yurtdışına çıkmak. Münih turnesine gittik, ödüller aldık. Bana çok şey kattı tiyatro. Herkesin bu sanatla uğraşmasını isterim. Hiç tiyatro görmeyen kadınları tiyatroya davet ediyoruz. Kadınların sesi oluyoruz. Kadınların haykıramadığı şeyleri biz sahneden haykırıyoruz’ dedi.
“Tiyatroyla birçok hastalığım iyileşti”
Diğer bir tiyatro gönüllüsü Emine Kır ise Ttiyatro macerasına çok geç başladığını belirterek, “Benim okuryazarlığım yok. Şu an 74 yaşımdayım. Canım sıkılıyordu, tiyatro arkadaşlarımı izlemeye gittim ve eğitimlere katıldım. 70 yaşımdan sonra sahneye çıktım. Sahne çok hoşuma gitti. Dört senedir de sahneden inmiyorum. Buraya geldiğimde hastalıklarım vardı. Birçok hastalığım iyileşti. Büyükşehir Belediyemize, bu imkanı tanıyanlara, bizi bu kadar mutlu edenlere çok teşekkür ederim” diye konuştu.
“Sahnenin tozunu yutan bir daha bırakamıyor”
Köy Tiyatroları oyuncularından Müjgan Hasdemir ise yaklaşık on yıldır tiyatro sahnelerinden inmediğini belirterek “Tiyatro bir eğitim yeridir, tiyatro öğreticidir. Sahnenin tozunu yutarsan bir daha bırakamıyorsun. Ben 84 yaşındayım ve tiyatro sayesinde hayatım güzelleşti. Beş ay evvel eşimi kaybettim keşke geceleri de tiyatro olsa, yalnız kalmasam. Kadınlardan tek istediğim şey güçlü olmaları ve sanata katılmaları. Kadınlar yeter ki güçlü olsun buraya gelsin” ifadelerini kullandı.