Kubilay anmasında tek ses Bakan Tekin’e ‘tarikat’ tepkisi

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Menemen’de 93 yıl önce cumhuriyet karşıtları tarafından katledilen Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki Bey için düzenlediği törende yapılan konuşmalarda tarikatlarla protokol yapıldığını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in sözlerine tepki gösterildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2023 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2023 13:00
ilksesgazetesi.com

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Menemen’de 93 yıl önce Cumhuriyet karşıtları tarafından katledilen Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki Bey için CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in katılımıyla tören düzenledi.

Törene, Özel’in yanı sıra; ev sahibi sıfatıyla CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları, İzmir Büyükşehir Belediyesi geçmiş dönem Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan, ADD Genel Başkanı Mustafa Hüsnü Bozkurt, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Birleşik Kamu-İş Kon.Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ ve ADD Gençlik Kolları Genel Başkanı Nihat Arda Mercan katıldı.

Menemen İlçe Stadyumu önünden başlayan yürüyüş, Yıldıztepe Şehirliğinde son bulurken şehitlik alanında tören konuşmaları yapıldı.

Yapılan konuşmalarda, eleştiri okları iktidara ve ‘tarikatlarla protokol yapıldığını söyleyen’ Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in sözlerine çevrildi.

SOYER: CUMHURİYETİN ÇOCUKLARI BUNA GEÇİT VERMEZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Bakan Tekin’in sözleri üzerinden mevcut iktidara tepki göstererek “93 yıl sonra devrim şehitlerimizin bedenleri aramızda olmasa da yürekleri, cesaretleri ve yoldaşları burada. İnandılar, dövüştüler. Ölemediler, ölümsüzleştiler. Biz bugün hepimiz Kubilay’ız, Hasan’ın Şevki’yiz. Biz Cumhuriyet'in aşılmaz kalesiyiz. Tarih, korkakları ve hainleri yazmaz. Kendi çıkarlarından başak hiçbir şeyi düşünmeyenleri, saltanat sevdalılarını yazmaz. Vatanımız uğruna canlarını verenleri yazar. Tarih, halk düşmanlarını yazmaz. Tarih, dün can veren şehitlerimizi de yazacak. Yazık ki halkın düşmanları bugün de cumhuriyetimizi kemirmeye alışıyor. Aradan 100 yıl geçti. Kadınların hür olmasını hazmedemediler, fikri hür ve vicdanlara karşı yeni Menemen olaylarını hayal etmeye devam ediyorlar. Yok öyle! Cumhuriyet'in çocukları buna geçit vermez. Biz nöbet tutmaya devam edeceğiz. Dini referanslarla eğitimin şekillendirilmesine, İzmir asla geçit veremez. Bizi bu yoldan kimse döndüremez. Okullarımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Cumhuriyetimize sahip çıkmak istiyorsak 3 şeye ihtiyacımız var. Cesarete, bir arada olmaya ve umuda. Biliyorum ki bizler, bu 3 erdeme de sahibiz. Bugün Cumhuriyeti hazmedemeyenlerin karşında cumhuriyeti ölümsüzleştireceğiz. Biz bu karanlığın karşısında dimdik duracağız. Özgürlüğümüz, demokrasimize, barış ve adalete zarar vermeye çalışanlara asla izin vermeyeceğiz okullarımızı tarikatlara açmaya çalışan zihniyete asla izin vermeyeceğiz, biz Cumhuriyetin ebedi bekçileriyiz. Şimdi sıra bizde” ifadelerini kullandı.

KOTAN: LAİKLİĞE EL UZATANLARIN ELİNİ KIRARIZ

Törende konuşan CHP Gençlik Kolları İl Başkanı Kotan, laiklik mesajı vererek “Onlar Cumhuriyet ve laiklik için ölümün üzerine gittiler. Laiklik hep yaşadın dediler. Biz Cumhuriyet gençliği de söz konusu laiklik olunca makamlarımızı ve mesleklerimizi düşünmüyoruz. Önünü arkasını düşünmeden yürüyoruz. Devrim şehitlerimiz, gelecek nesillerin bekası için laikliği canları pahasına korumaktan geri durmamışlardır. 93 yıl geçti ama yüreğimizdeki laiklik ateşi sönmedi. Onlar, canlarını sadece kendileri için değiş ülkesi, cumhuriyet ve bizler için ölümü korkusuzca yürüdüler. O canların sorumluluğu hala sırtımızda bir yük ve yüreğimizde acıdır. Bugün o sorumluluğu doruklarımıza kadar hissediyoruz. Bugün cumhuriyete ve laikliğe yeltenenlere sesleniyoruz. Türkiye Cumhuriyeti laik ve demokratik bir ülkedir. Cumhuriyet gençliği laikliğe ellerini uzatanların ellerini kırmasını bilir” dedi.

BOZKURT: KUBİLAY’I KATLEDENLERLE O BAKANLARIN HİÇBİR FARKLI YOKTUR

ADD Genel Başkanı Bozkurt, günümüzdeki ‘gerici’ düşünceye tepki gösterirken isim vermeden iktidara eğitim uygulamaları üzerinden tepki göstererek “Cumhuriyet, aydınlık yarınlara özgürce yürüsün diye hizmet etmeye çalışıyoruz. 93 yıl önce burada bir vahşete şahit oldu Türk ulusu. Şehit Kubilay öldürüldükten sonra abası bağ bıçağıyla kesildi, ardından bir sırığa geçirilerek Menemen sokaklarında gezdirildi. Bugün de o karanlık ya domuz bağıyla yapıyor bunu ya da bir otelde aydınları yakıyor. Siyasal İslamcı falanda değil bunlar. Bunlar, şeriatçı, yobaz bir güruh. Bunlardan korkan bunlardan beter olsun. Mustafa Kemal Atatürk bu olayı duyduğunda, ‘Menemen’i yakın’ diyor. Bu olayı hazmetmiyor. Bugün, 93 yıl önce Menemen’in sokaklarında Kubilay’ın kafasını gezdirenleri alkışlayan hayasızların az mı olduğunu zannediyorsunuz? Artık Gazi Meclisi’nde aydınlanma devrimlerine, Anayasaya ve yasalara meydan okuyan, tarikatlarla STK diyen bakanlar görüyoruz. Kubilay’ı katledenlerle o bakanların hiçbir farklı yoktur. Onlar da cumhuriyeti katletmeye çalışıyorlar” diye konuştu.