Litvanya heyeti İzmir’de yeşil dönüşüm çalışmalarını inceledi

Türkiye ile Litvanya arasında hayata geçirilen “İklim Değişikliğiyle Mücadelede Öğrenme ve Ağ Oluşturma Aracı Olarak Türkiye-Litvanya” projesinin kapsamında Litvanya heyeti İzmir’de geldi

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 10:30

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı proje geliştirmek için düzenlenen “İklim Değişikliğiyle Mücadelede Öğrenme ve Ağ Oluşturma Aracı Olarak Türkiye-Litvanya” projesinde çalışmalar başladı. Proje kapsamında İzmir’e gelen Litvanya heyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeşil dönüşüm, atık yönetimi, kaynakların doğru, adil ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasına yönelik çalışmalarını inceledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen ve Litvanya Büyükelçiliği’nin hibesiyle hayata geçirildi. Kentsel Stratejiler ve Yerel Uygulamalar Derneği (Kent-Lab) ve Litvanya Belediyeleri Kamu Hizmetleri Şirketleri Birliği (SKIA) tarafından yürütülen “İklim Değişikliğiyle Mücadelede Öğrenme ve Ağ Oluşturma Aracı Olarak Türkiye-Litvanya” projesi kapsamında, İzmir’e gelen Litvanya heyeti çalışmaları yerinde inceledi.

Elektrikli otobüslerin enerjisi GES’ten

Litvanya heyetinde yer alan Belediye Şirketleri Birliği Başkanı Edmundas Mulokas, Vilnius Teknik Üniversitesi- Sürdürülebilirlik ve Döngüsel Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Aušra Zıgmontıenė, Litvanya Belediyeler Birliği Temsilcisi Agnė Kazlauskıenė, Proje Uzmanı Aušra Albrechtaıtė İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını incelemek için ilk önce ESHOT Genel Müdürlüğü’nün Buca Gediz Atölyesi’nde bulunan Güneş Enerji Santrallerini (GES) ziyaret etti.

Burada ESHOT yetkilileri GES kapsamında üretilen elektrik enerjisiyle 20 elektrikli otobüsün şarj edildiğini anlattı. Artan enerjininse atölye ihtiyaçlarında kullanıldığı bilgisi verildi. 20 elektrikli otobüsle bugüne kadar 5 milyon 561 bin 544 kilometre yol yapılarak, toplam 14 milyon 727 bin 204 yolcu taşındığı ifade edildi.

Yıllık enerjinin yüzde 62’si güneşten sağlanacak

GES projesiyle birlikte Nisan 2017’den bugüne dek salımı engellenen karbondioksit miktarı yaklaşık 11 bin 500 ton oldu. ESHOT Genel Müdürlüğü’nün Karşıyaka Ataşehir ve Buca Adatepe’deki garajlarının çatılarında hayata geçirilecek GES projelerinin hazırlık çalışmaları da devam ettiği bildirildi. Çiğli Ataşehir Garajı GES Projesi için TEDAŞ onayı alındı. Keşif, metraj ve ihale hazırlıkları da sürüyor. Bu yatırımlarla birlikte yıllık yaklaşık 4 milyon 260 bin kilovat/saat elektrik enerjisi üretilecek. Bu çalışmalarla birlikte ESHOT’un tamamında ihtiyaç duyulan yıllık enerjinin yüzde 62’si güneşten sağlanmış olacak.

Atıktan enerji üreten tesisler

İncelemeler kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisi, İzmir Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi ile Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisleri de gezildi.

Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisi’nde heyete mekanik ayırma ve elektrik üretimi konusunda bilgi verildi. Tesiste güncel boru metrajının yaklaşık 176 kilometreyi bulduğu, 22 motor ile 32 megavat (Mwh) elektrik üretildiği, üretilen elektriğin 190 bin evin ısıtma ve aydınlatma ihtiyacına eşdeğer enerji sağladığı anlatıldı. Tesiste 1 ton çöpten 50 ile 240 metreküp biyogaz elde edildiği, 1 metreküp biyogazdan da 2 kilovatsaat (kwh) elektrik üretildiği, büyük ölçüde sera gazı salımı azaltıldığı vurgulanırken aynı zamanda rehabilitasyon çalışmaları kapsamında 147 bin 500 metrekare alanın bitkilendirme ile ağaçlandırma çalışmalarının tamamlandığı, bölgeye 30 bin yalancı akasya, limoni servi, erguvan ile akçaağaç dikildiği aktarıldı. Sahanın etaplar halinde rehabilite edileceği belirtildi.