Matbaa sansürü asla kabul edilemez

İzmir’in yerel gazeteleri arasında önemli bir yer tutan Yenigün Gazetesi’ne uygulanan matbaa sansürü kentte şok etkisi yarattı. Sansüre karşı bir araya gelen İzmir’in yerel gazeteleri, 1. sayfalarını kararttı

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 09:07
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 09:07

İzmir’in önemli yerel gazetelerinden biri olan Yenigün Gazetesi’ne uygulanan matbaa sansürüne karşı kentin basın yayın organları tek yürek oldu. Sansüre karşı bir araya gelen İzmir’in yerel gazeteleri, 1. sayfalarını kararttı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, sansüre karşı açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yenigün Gazetesi’nin dün tasarladığı manşet haberini beğenmeyen İhlas Matbaacılık’ı gazete sahibi ve yöneticilerine ‘Ben bu gazeteyi basmam’ demesi üzerine manşetlerini değiştirmiştir. Yenigün Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mesut Şimşek ve Genel Yayın Yönetmeni Hakan Dirik, yaşadıkları mağduriyeti paylaştı. Türkiye yıllardır değişik biçimlerde ‘sansür’ tartışmalarının odağında yer alırken tarihsel süreç içerisinde yaşanan ‘sansür’ uygulamalarına son olarak ‘matbaa sansürü’ eklenmiştir. Yenigün Gazetesi'nin manşetinin matbaa eliyle sansürlenmesi, basın tarihine geçecek kara bir lekedir. İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak bilinsin ki sansüre asla boyun eğmeyeceğiz. Kentimizdeki gazetelerin bu anlamdaki mücadelelerinde yanlarında yer almaya devam edeceğiz. Bu nedenle gazeteyi basmama kararını veren İhlas Matbaacılık’ı kınıyoruz.”

BASIN HÜRDÜR, SUSTURULAMAZ

Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Yönetim Kurulu ise matbaa sansürünü kınadı. Yapılan açıklamada “Yenigün Gazetesi’nin birinci sayfası, İhlas Matbaası’nın ‘Bu sayfayı basmayız’ itirazıyla karşılaştı. Sayfadaki manşet, gazetenin çıkmaması durumunda ağır cezai yaptırımlarla karşılaşılacağı için akşam saatlerinde değiştirilmek zorunda kaldı. Gazetecilerin tehdit edilmesinin, gazetelerin sansürlenmesinin giderek olağanlaşması, ülke demokrasisi için büyük bir tehlikedir. Bizler sesimizi kısmaya, bizi susturmaya çalışanlara inat gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin basın tarihine kara bir leke olarak geçecek bu basın özgürlüğü ihlalini şiddetle kınıyor ve gazetenin okuyucuya ulaştırılamayan manşetini yayımlıyoruz. Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi olarak Yenigün’deki meslektaşlarımızın yanındayız” denildi.