Meclis’te İZDOĞA gerginliği: Kooperatife mi şirkete mi hizmet?

İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısına belediyenin iştiraklerinden olan İZDOĞA A.Ş.’de ayni ve nakdi sermaye artışı konusu tartışmalara neden oldu

Haber Giriş Tarihi: 28.09.55675 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.55675 13:40
ilksesgazetesi.com

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı üçüncü bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. Oturumda, İZDOĞA A.Ş.’ye ilişkin ayni ve nakdi sermaye artışı hususu AK Parti ve CHP arasında gerginliğe neden oldu.

Oturumda, Büyükşehir iştiraklerinden olan İZDOĞA A.Ş.’nin sermayesinin ayni ve nakdi olarak artırılması hususu gündeme geldi.

Gündemde yer alan önerge kapsamında mülkiyeti Büyükşehir’de olan Selçuk ilçesi Belevi Mahallesi’nde yer alan toplamda 218 milyon 836 bin lira bedelli 12 parselin fidanlık kurulması amacıyla ayni sermaye, 76 milyon 728 bin liralık nakdi sermaye artırımından payına düşen yüzde 74,04’üne tekabül eden 56 milyon 809 bin liralık rüçhan hakkının kullanılarak nakdi sermaye olarak karşılanması konusu meclis üyelerine sunuldu.

Plan Bütçe ile Şirketler komisyonlarından oyçokluğuyla gelen önerge, mecliste de yapılan tüm tartışmaların ardından Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık Millet İttifakı’nın ‘evet’ oyları ile oyçokluğuyla kabul edildi.

ÇALIŞKAN: KERVAN YOLDA DÜZÜLECEK

Gündem maddesinin oylanması öncesinde söz alan AK Partili Meclis üyesi Erhan Çalışkan, önergeyi reddetme gerekçelerini açıklayarak “Bu maddeyle İZDOĞA şirketine çok ciddi büyüklükte bir alanı ayni sermaye olarak veriyoruz. Aynı zamanda İZBETON tarafından da 78 milyon lira nakit bir sermaye artışı olacak. Sonuçta belediye şirketlerimizin hepsi zararda olduğu için o 78 milyon dönüp dolaşıp Büyükşehir'in bütçesinden çıkacak. Selçuk Belevi’de verilecek alan 600 dönümlük bir alan. Bu alan daha önce İl Özel idaresine aitti. Bu yer, fidanlık kurulması için oranın yerli ailelerinden birinin müracaatı üzerine kiralanıyor. Orası 1995 yılından beri fidanlık olarak faaliyet görüyor. Çevresi de şeftali ve mandalina bahçesi Yani etrafında başka bir Hazine arazisi yok. Bir belediye şirketi kurduğunuz zaman her şirketin bir ana faaliyet konusu vardır. İZBETON, asfalt üretmek için kuruldu. Ama bugün asfalt dışında her işi yapıyor. Her işi yapan hiçbir işi mükemmel yapamaz. İZDOĞA’nın kurulma nedenini de biliyoruz. Sonra şaşal su İZDOĞA’ya verildi. Grant Plazadaydı. Döndünüz Grant Plaza’nın işlerinden olan kafe işletmesini de İZDOĞA’ya verdiniz. Yetmedi üçüncü bir iş veriyorsunuz .İZDOĞA artık peyzaj yapıp süs bitkisi üretecek. Ayrıca İZDOĞA, orayı işleten şirketle yüzde 49-yüzde 51 oranında ortak oluyor. Amaç da ihale kanunundan muaf olmak. Ayrıca İl Özel idaresinden sonra arazi Hazine’ye geçiyor. Burayı işleten firma da 200 dönümünü Hazine’den kiralıyor. Belediyemiz dava açıp 400 dönümü geri alıyor. 400 dönüm üzerinde bu şirket faaliyet gösteriyor. Biz neden hayır oyu kullandık? Bize komisyonda ‘Şirket belediyenin alanının çok küçük bir alanını kullanıyor’ dendi. Hayır öyle değil. Hem 400 dönümlük hem de 200 dönümlük alanı kullanıyor. Ayrıca yeniden Büyükşehir’den para isteyecek misiniz diyoruz. Yatırıma göre deniliyor. Bu şirketin yıllık bir stratejisi yok mu? Bir özel şirket bir projeye girerken 5 yıllık plan hazırlar. Biz büyükşehir olarak 5 yıllık stratejik plan hazırladık. Nerede bu proje o planda? Siz günlük mü alıyorsunuz kararları? Yol haritası yok. Kervan yolda düzülecek. Para az değil. Arazi küçük bir yer değil” dedi.

BÜLENT: KOOPERATİFLER KULLANACAK

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve CHP’li meclis üyesi Bülent Köklü, Çalışkan’a yanıt vererek “Bizim Selçuk Belevi’de yaklaşık 300 dönüm bir alnımız var. Burası İZDOĞA’ya ayni sermaye olarak verilecek. Teknik ve hukuki bir sıkıntı yok. Ortaklar İzBB ve İZBETON A.Ş. Dolayısıyla sermaye payının korunması için 76 milyonluk nakdi artış olacak. Amacımız ne burada? Ülkemizdeki en büyük sorunlardan biri tarım bugün. Burada İzmir’in ihtiyacı olan daha ucuz maliyetli kuraklığa dayanıklı fidan üretimi olacak. Fidan ve peyzaj bitki üretimi olacak. Evet İZTAB denilen bir şirket var. Komisyonda söylediklerinden sonra arkadaşlarımız söylenenleri dikkate alıp şirketle görüşmeye başlamışlar. Yani hisse dağılımda ortaklık artırılacak. Ayrıca üretim yapan kooperatiflerin yer ihtiyacı da giderilecek. Bir işbirliği protokolü yapılacak. Maliyeti düşük bitki alımı için yapılan bir iştir” diye konuştu.

YILDIZ: KOOPERATİFE VERECEK 1 METRENİZ BİLE YOK

Köklü’nün ardından söz alarak önergeye ilişkin saklanan bazı huşular olduğunu belirterek “Son dönemin en popüler şirketi İZDOĞA. İZDOĞA, İzmir Körfezini iyileştirmek amacıyla kurulan bir şirket. Sonra bu şirket İZSU’nun en büyük müşavirlik hizmetini veren şirket olmuş. Sonra da şirket resmen holdingleşme yoluna gitmiş. Grant Plaza dururken su fabrikası İZDOĞA’da. Şehir tiyatroları oyuncuları İZDOĞA’da. Fuarımızın en kıymetli yerlerinden biri olan Göl Gazinosu da İZDOĞA’da. Kuruluş amacının dışında tüm faaliyetlerle ilerliyor. Siz bir şirket yönetiyorsanız ve diğer şirketlerinizin işlerini alıp başak bir şirkete veriyorsanız, o şirketler işlerini yapamıyor mu diye sorulur. İZTARIM A.Ş., başarısız mı ki bu alandaki bir şeyi İZDOĞA’ya aktarıyoruz? Yaklaşık 600 dönümlük bir alandan bahsediyoruz. Şirket 600 dönümü tam kullanıyor. Bülent Bey kooperatiflere kullanılacak diyor. Hangi alanı vereceksiniz onlara? Ayrıca komisyondan aldığımız bilgiler arasında tutarsızlık var. Biz İZDOĞA’ya 400 dönümlük fidanlığı alıyorsunuz. Bundan 1,5 yıl önce orada bir şirket kuruyorsunuz. Eğer şirket kurulduysa şeffaf olarak anlatın. Neden arkasına kooperatif koyuyorsunuz? Kooperatif olunca güzel mi oluyor? İZBETON’da gördük biz ne olduğunu. Çok şeffaf bir şekilde söyleyebilirsiniz ki biz burada 600 dönümü kullanan bir şirketle böyle bir üretime geçmek istiyoruz dersiniz. Ama siz bunu yapmıyorsunuz. Biz şirket kurduğunuzu sordukça öğreniyoruz. Kooperatif diyorsunuz. Oraya verecek 1 metreniz yok. Büyükşehir’in mallarının belirli şirketler üzerinden transferine karşıyız. Lütfen bu tür işleri yangından mal kaçırır gibi yapmayın. Biz bu kadar değerli mallarımızı bu anlayışla oylarsak bu şirketleri denetleyemeyiz. İZDOĞA’nın asli işine dönmesini tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.

SEVİNÇ: KONULAR İÇ İÇE GİRİYOR

Önergeye ilişkin söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, önergeye ilişkin net ifadeler kullanılmadığı için belirsizlik oluştuğunun altını çizerek “Bu konu bize sağlıklı anlatılamıyor. Büyükşehir sermaye artışı karşılığında bu yeri İZDOĞA’ya verdi denilebilir ama içinde bir kooperatif bir işletme anlatılıyor. Konular iç içe giriyor. Amaç, hedef ve yasal dayanak birbirinden kopuk duruma düşüyor. Sağlıklı anlatı olmadığı için biz de tereddütte kalıyoruz. Bu konu düzgünce olgunlaştırılsın” dedi.

HIZAL: GÜVEN EKEN İSTİYOR TUNÇ SOYER VERİYOR

Konuşmaların ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İZDOĞA yönetim kurulu Başkanı Güven Eken’i işaret ederek şunları söyledi; “Burada ayni ve nakdi sermaye artışı var. İzBB’de bazı işler yanlış yürüyor. İZBETON’a kat karşılığı bir devir yapılmıştı ve çam ağaçları kesilmişti. Bu örneği verdim çünkü.. İzBB2de bazı şirketler imtiyazlı hale geldi. Biri İZBETON, diğeri de İZDOĞA. İZDOĞa öyle bir noktaya geldi ki.. Çocuklar vardır ya bir şey görürler ve babaları da alır. İZDOĞA da öyle oldu. İZDOĞA’nın yönetim kurulu başkanı ve Tunç Soyer’in danışmanı Güven Eken şehrin herhangi bir noktasında beğendiği bir şeyi ‘Ben bunu istiyorum' diyor ve hemen orası devrediliyor. Bir belediye böyle yönetilmez. Burada mesele sermaye artışı değil. 4,5 yıl boyunca fidanları nereden aldı? Kooperatiflerden şirketlerden aldı. Milyonlarca para aktardı. Şimdi mi aklına geldi böyle bir iş yapmak? Bir belediye, bir danışmanın birtakım şımarık takıntılarıyla ve fantastik fikirleriyle yönetilmez. Biz hepimiz yolcuyuz ama belediye hancı. Güven Eken istesin yeter ki! Güven Eken istiyor her şey veriliyor. Yarın nereyi beğenirse orayı isteyecek ve orayı da verecekler.

AYDIN: 150 YILLIK BU KURUM…

CHP Grup Başkanvekili murat Aydın ise Hızal’a yanıt vererek “Burada tartışılan konu bir sermaye artışı. Ama nakdi ama ayni. Daha önce bu tarz sermaye artışı önergelerine arkadaşlarımız yüzde 95’ine olumsuz oy verdiler. Burada teknik açıdan sorun yok diyor Özgür Bey ama şirketlerin kötü yönetilmesini eleştiriyorlar. Bizim de burada konuştuğumuz Büyükşehir’e ait bir şirkete sermaye artışı verilmesi. Muhalefet grubu kendilerince haklı bizde haksız nedenlerle bu durumu eleştiriyorlar. Ama şunu da söylemek lazım. 150 yıllık bu kurum kimsenin istediğini aldığı ve gönlünü eylediği bir kurum değil. Tartışmayı bu noktaya getirmeye gerek yok. Fantastik düşünceli bir yöneticimiz yok” dedi.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İzmir, Flamingo Festivali için gün sayıyor