Meme kanserini yenen Kestelli'den 50 bin kadına umut

İzmir’de meme kanserini yenmeyi başaran iş kadını Işınsu Kestelli, hastalığı atlattıktan sonra başlattığı girişimle 12 yıl içerisinde 40 yaş ve üstündeki 50 binden fazla kadına mamografi cihazıyla kanser taraması yapılmasına öncülük etti

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 12:13
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 12:13

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdüren Kestelli, 2011 yılında hastanede geçirdiği kontrollerde meme kanseri teşhisi aldı. Tanının geç konulmasına rağmen, moralini yüksek tutarak hastalığıyla mücadele eden Kestelli, aldığı tedaviyle sağlığına kavuştu.

Kestelli, meme kanserinde erken tanının ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak kadınlar için ‘Annem Kanseri Yendi’ kampanyasını başlattı. Bu sayede, TOBB’un desteğiyle edinilen tır, içindeki mamografi cihazıyla kanser taramalarında kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı'na bağışlandı. Tır, özellikle sağlık hizmetlerine erişimde zorluk çeken bölgelerdeki 40 yaş ve üzerindeki kadınlara hizmet sunmaya devam ediyor.

Meme kanseri ile ilgili projelere desteğini sürdüren Kestelli, yürütülen bilimsel ve sosyal çalışmalara katkı sağlamanın yanı sıra, 2019 yılında İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege İhracatçılar Birliği'nin katkılarıyla ikinci tarama tırını da İzmirlilerin kullanımına açtı.

Tır, meme kanserinin teşhisi için İzmir ve çevresindeki ilçelerde hizmet veriyor.

Bu iki tır sayesinde son 12 yıl içinde 50 binden fazla kadın, mamografi cihazı ile kanser taramasından geçirildi. Bu süreçte, meme kanseri teşhisi alan birçok kadın da tedavi sürecine girdi.

"Kontrole gitmemenin ne kadar yanlış olduğunu anladım"

TOBB'un ilk kadın yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Kestelli, Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanarak meme kanserinin, tüm yeni tanı konulan kanserler arasında yüzde 11,7 ile en sık görülen tür haline geldiğini belirtti.

Meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığını dile getiren Kestelli, "Göğsümde bir kitle fark ettim, hastanedeki kontrolde çıktı. Aslında benimki gecikmiş bir tanıydı. Kanserin türü çok agresif olmadığı için süreci kolay atlattım. 6 seans kemoterapi ile 28 seans radyoterapi aldım. Çok şükür iyileştim. Sonra düşününce benim düzeyimde bile, her türlü hastaneye yakınız, maddi olanaklarımız var, bir kontrole gitmemenin ne kadar yanlış olduğunu anladım." dedi.

Kestelli, sağlığına kavuştuktan sonra ilk iş olarak kadınlar arasında meme kanseri farkındalığını arttırmak için çalışmalara başladığını belirtti.

İlk olarak bir kampanya yapmaya karar verdiklerinin dile getiren Kestelli, şu ifadeleri kullandı:

"Kampanyanın ismine de 'Annem Kanseri Yendi' dedik. Oğlum o sırada 10 yaşındaydı. İnternetten açıp bakıyordu. Bu çalışmaya başladığımızda kanseri yenebileceğimizin mesajını vermek istedik. Tırımız 2012 yılından bu yana kadınlara ulaşıyor. Aslında herkese destek vermeye çalışarak bir nevi manevi tedavimiz de sürüyor. Bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarını sürdürüyorum. Bir kadına bile dokunabilsek aslında çocukları ve aileleri kurtarmış oluyoruz."

Kestelli, rahim ağzı kanseriyle ilgili bir kampanya yapmayı düşündüklerini de aktardı.

Riskli durumda aile hekimlerine yönlendiriliyor

Mamografi tırında görev yapan doktor Müge Akis de Türkiye'nin farklı kentleri ve İzmir'in ilçelerinde kadınların hayatlarına dokunduklarını söyledi.

Erken teşhisin önemine işaret eden Akis, "Tamamen sağlıklı olan kadınlarımıza tırımızda mamografi çekiyoruz. Randevu sistemiyle kadınlarımız kaydediliyor. Çekimi yapıyoruz. İnternet üzerinden görüntüler Ankara'daki Ulusal Mamografi Okuma Merkezi'ne gidiyor. Bir hafta, 10 gün içinde kadınların e-nabız uygulamalarına düşüyor. Sonuçlarda riskli bir durum varsa aile hekimleri kadınları hastanelere yönlendiriyor." dedi.