Geçtiğimiz aylarda, İzmir’de AK Parti ve CHP arasında ‘çöp’ gerilimi başlamıştı. Çiğli’de bulunan Harmandalı Katı Atık Tesisi’nin kapatılması konusuyla birlikte kentin güneyinde de Güney 2 Bölgesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi açılmak istendiği ancak Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü’nün kurum görüşünü değiştirmesi nedeniyle sürecin tıkandığı söylenmişti.
Menderes’te kurulmak istenen tesisin yeri tartışmaların odağına otururken Büyükşehir Meclisi’nde tansiyonun yükselmesine neden olan konuya ilişkin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, birçok kez bakanlık yetkililerine ve partililere seslenerek ‘orta yol’ çağrısında bulunmuştu.
Geçtiğimiz yıllarda ÇED süreci başlayan projenin, uzlaşma sağlanamadığı için ÇED süreci sona ermişti.
Öte yandan; geçtiğimiz yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu giden projeye ilişkin kritik bir gelişme yaşandı.
Kangren haline gelen İzmir İli Güney 2 Bölgesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi için yeniden inceleme ve değerlendirme süreci başladı. Proje için 4 Aralık Pazartesi günü İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplanacak.
PROJENİN AYRINTILARIMenderes ilçesi, Çakaltepe Mahallesi ve Gölova Mahallesi, Gölova Tepe Mevkii sınırları içerisinde kurulması planlanan tesis, yaklaşık 312 hektarlık alanı kaplayacak.
Projeyle birlikte Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere ilçeleri oluşan evsel ve evsel nitelikteki katı atıkların bertarafı ve elektrik enerjisine dönüştürülerek ekonomiye yeniden kazandırılması planlanıyor.
Projenin ömrünün ise 51 yıl olduğu belirtilirken maliyetinin ise 196 milyon 890 bin lira
Tartışmalara konu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü görüşüne ilişkin ise alanın ormanlık bölgede olduğu belirtilerek, “Proje için seçilen toplam 3.118.659,60 m2 (yaklaşık 312 ha) yüz ölçümlü orman alanına ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesince, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 08.11.2019 tarihli ve 144 Olur ile ön izin alınmış olup alana ilişkin imar planı çalışmalarına başlanmıştır” denildi.
Tesisin çöp bertaraf ve elektrik üretim kapasitesine ilişkin ise proje raporunda şu ifadelere yer verildi; “2072 yılı atık projeksiyonu dikkate alınarak Yılbatu Elektrik Üretim A.ġ. tarafından 3.600 ton/gün kapasiteli Mekanik Ayırma Tesisi, 2.326 ton/gün kapasiteli Biyometanizasyon Tesisi, 1.234 ton/gün kapasiteli Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi, 635 ton/gün kapasiteli Kompost Tesisi, 910 ton/gün depolama kapasitesine sahip, 8 adet lottan oluşan II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi ve elde edilen gazlardan enerji elde edilmesi amacıyla 24,038 MWe kapasiteli Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi‘nin kurulması planlanmaktadır.”
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türkiye’den en hızlı gidilebilen 7 ülke