Menemen Belediyesi'nde kriz: Yüzlerce işçi bayram öncesi işten çıkarıldı

Menemen Belediyesi'nde yaşanan toplu işten çıkarmalar nedeniyle bugün belediye önünde basın açıklaması yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2024 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2024 11:17

İzmir Menemen Belediyesi'nde yaşanan toplu işten çıkarmalar nedeniyle bugün belediye önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Belediye-İş Sendikası Çevre Belediyeler Şube Başkan Yardımcısı Erdal Kutlu, düzenlenen basın açıklamasında, işçilerin yaşadığı mağduriyeti ve mücadelelerinin detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Kutlu, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan'ı sert bir dille eleştirerek, Pehlivan'ın işçi dostu olmadığını ve seçim öncesi verdiği sözleri tutmadığını ifade etti. İşçilerin haklarının korunması için kararlı bir duruş sergileyeceklerini belirten Kutlu, yaşanan işten çıkarmaların yarattığı mağduriyete ve haksızlıklara boyun eğmeyeceklerini vurguladı.

MASA ALTINDAN SOPA GÖSTEREREK BELEDİYE EMEKÇİLERİNİ HİZMET-İŞ'E ÜYE YAPTILAR

Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan’ın, 2021 yılında başkan vekili olarak göreve geldiğinde mevcut kadroda olan bin 200 kişinin çok fazla olduğunu söylediğini belirten Kutlu, “Başkan Vekili olarak ‘işçi fazla’ diyen Aydın Pehlivan, 31 Mart seçimleri öncesi yeniden seçilebilmek için insanların umutlarıyla, hayalleriyle oynayarak 3 bin kişiyi işe aldı. Ardından yüzlerce emekçiyi işinden, aşından etti. Her zaman ‘işçi dostu’ olduğunu iddia eden, ‘işçi için canımı veririm’ diyen, ‘emekçinin alnının teri kurumadan maaşını yatırırım’ diyen Başkan Aydın Pehlivan'ın gerçek yüzü seçimlerin ardından ortaya çıktı. Yüzlerce emekçiyi bayrama 15 gün kala İş Kanunu'nun 17’nci Maddesi gösterilerek hukuksuz bir şekilde tazminatsız olarak işten attı. Seçimlerden hemen sonra, önce maaşlarda gecikme yaşandı, ardından vadesi gelen ikramiyelerimizin 3’üncüsü de ödenmedi. Akabinde Menemen Belediye emekçilerine baskılar ve işten atma tehditleri geldi. İşçi arasına, hayatlarının hiçbir bölümünde emeğin içinde yer almamış olanlar tarafından nifak tohumları ekildi. 'AK Parti iktidarının sendikası yandaş Hizmet-İş'e geçerseniz işten atılmazsınız’ yalanlarıyla işçiye masa altından sopa göstererek belediye emekçilerini Hizmet-İş'e üye yaptılar. Hizmet-İş'in yalanı, arkadaşlarımız işten atılınca ortaya çıktı. İşten atılanların 5'i ‘Hizmet-İş'e üye olursanız işten atılmazsınız’ denen arkadaşlarımız” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE-İŞ'İN TÜM YÖNETİCİ VE TEMSİLCİLERİ İŞTEN ATILDI

Birçok işçinin haksız yere işten atıldığını vurgulayan Kutlu, “Hizmet-İş denilen ve adında hak olan ülkemizin her yerinde yalanla ve iktidar desteğiyle üye kaydeden bu yapı, işçi ve emekçinin hakkını yiyor. Onların tek derdi işçiyi derdest edip işverenlerin önüne atmak ve emek düşmanı politikalarını uygulamaktır. Bugün burada yüzlerce emekçi işten atılırken, hak arama mücadelesi verirken, dün ‘bize üye olmazsanız işten atılırsınız’ diyen sözüm ona Hak-İş Hizmet-İş temsilcilerini işçinin yanında göremezsiniz. Çünkü Hizmet-İş iktidarın taşeronu, emek düşmanı, İşçi düşmanı bir yapıdır. AK Partili Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan emek düşmanlığını daha rahat yapabilmek için yasaya aykırı olmasına rağmen, Aralık 2024’e kadar yetkili olan Belediye-İş'in tüm yönetici ve temsilcilerini işten attı. Başkan Pehlivan yasanın açık hükmüne aykırı davranarak belediyeyi ve kamuyu zarara uğratmaktadır. Başkan Pehlivan'ın yetkili sendikanın yönetici ve temsilcilerini işten atması açıkça kamuyu zarara uğratmaktır. Burası kimsenin bakkal dükkânı değildir. Başkan Pehlivan, ‘iktidara sırtımı dayadım bana bir şey olmaz, nasılsa tazminatlar cebimden çıkmayacak’ diye düşünüyor. Bu tavır hukuka aykırı olduğu kadar, ahlaka ve hakkaniyete de aykırı bir tavırdır” diye aktardı.

BAYRAMA 15 GÜN KALA YÜZLERCE EMEKÇİYE BU ZULMÜ NİYE YAPIYORSUNUZ?

Bayrama 15 gün kala işçilerin mağdur edildiğini ifade eden Kutlu, “Buradan Başkan Pehlivan’a ve yöneticilerine soruyoruz. Bayrama 15 gün kala yüzlerce emekçiye bu zulmü niye yapıyorsunuz? Sizde hiç mi vicdan yok. Siz bu belediyenin öncesini, sonrasını gelirini giderini bilen birilerisiniz. Bunları bilerek aday oldunuz. Bunları bilerek seçim öncesi yüzlerce kişiyi işe aldınız. Eğer tasarruf yapacaksınız, alın teri döken emekçiden değil, bankamatikçi olarak işe aldığın ve yüksek maaş bağladığınız kişilerden yapın. Mutlaka yapacaksınız festivalden, konserden tasarruf yapın, işçiden elinizi çekin. İşçi emekçi üzerinden ekonomik politikalarınızı uygulamayın ve derhal bu yanlıştan dönün. İşten atılan bazı arkadaşlarımızın özel ilişkiler ile geri işe alındıkları söyleniyor. Bu bölmek ve parçalamak için bir hamledir, geri dönmek için bekleyen arkadaşlarıma sesleniyorum. Gelin birlikte, omuz omuza, işimize ekmeğimize sahip çıkalım. Sanıyorlar ki mesele doymak, hayır! mesele doymak değil asıl mesele paylaşmaktır, bizler bölünmeyeceğiz ama o ekmeği bölüşeceğiz” dedi.