Menemen’de ıspanak hasatı başladı

İzmir'in Menemen ilçesinde, ıspanak hasatı dönemi başladı. Tarlada kilogramı 15-20 TL arasında satılan ıspanaklar, tezgahta 40-50 TL arası alıcı buluyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2024 09:54
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2024 09:54

Türkiye’nin ıspanak üretim merkezi olan Menemen Ovası’nda, çiftçilerin heyecanla beklediği hasat dönemi başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalarda ıspanakları toplayan çiftçiler, ürünleri dikkatle demetler haline getiriyor. Kamyonetlere yüklenen ıspanaklar, daha sonra havuzlarda yıkanıp ayıklandıktan sonra meyve ve sebze hallerine sevk ediliyor. Kış aylarının sofralarından eksik olmayan ıspanağın kilosu tarlada 15-20 TL arasında, marketlerde ise şu an 40-50 TL aralığında satışa sunuluyor.

MASRAFLARIN ALTINDA EZİLİYORUZ

Üretici Mehmet Fidan, Menemen’deki çiftçilerin en önemli geçim kaynaklarından biri olan ıspanağın, vitamin deposu olarak bilindiğini ve İzmir dışına da gönderildiğini belirtti. Fidan, “Bir haftadır hasadımızı yapıyoruz. Menemen için ıspanaklar önemli. 6 ay boyunca hasat devam eder. Şuanda maliyetlerimiz yükseldi. Bu maliyetlerde bizi zorluyor, masrafların altında biraz eziliyoruz” dedi.

Diğer bir üretici olan Ömer Fidan ise hasadın yoğun bir tempoda sürdüğünü ifade etti. Üretici Süleyman Dağcan da “Sabah 6'da kalkıp, işçilerimizi toplamaya başlıyoruz. Saat 07.30'da hasat başlıyor ve saat 11.00-12.00 civarı işimizi bitiriyoruz. Ertesi gün ürünler tezgahlarda oluyor. Ispanak bizim için en önemli geçim kaynağı” şeklinde konuştu.