Nar Elçileri Aydın’da: Dayanışma ağını yaratmak zorundayız

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) şiddete karşı yürüttüğü Nar Projesi kapsamında Aydın’da muhtarlar ve sivil toplum temsilcileri ile bir araya geldi

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 15:02
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 15:02

İGC medyada şiddet dilini dönüştürmek, şiddete ve çocuk istismarına karşı muhtarların, esnafın ve belediyenin etkin rol oynaması amacıyla hayata geçirdiği Nar Projesini Aydın’ın Efeler ilçesinde eğitimler ve esnaf buluşmaları düzenledi. Aydın Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin ev sahipliğinde Nevzat Biçer Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’nde İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Aydın Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ferdi Uzun, Aydın Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Esin Özhavutçu, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Devrim İnce, Avukat Birgül Değirmenci, Ege Kadın Buluşmaları Platformu Aydın Temsilcisi ve Kent Konseyi Başkanı Gülsevil Ergünoğlu, Türk PDR Derneği Aydın Şube Başkanı Süleyman Çokay ve Aydınlı muhtarlar ve yerel yöneticilerle bir araya geldi.

Muhtarlarla birlikte dayanışma ağı

Etkinlikte konuşan İGC Başkanı Dilek Gappi, şiddete karşı mücadelede yerel yönetimlerin en önemli yapı taşlarından olan muhtarların öncü bir güç olduğunu aktardı. Muhtarların şiddeti ilk fark edecek ve önleyecek bir konumda yer aldıklarını belirten Gappi, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet karşısında yerel yönetimler ve muhtarlarla birlikte dayanışma ağının yaratılması gerektiğinin altını çizdi.

Başkan Aydın taahhüt verdi

Şiddete karşı mücadelede muhtarların belediyenin önemli bir neferi olarak çalıştıklarını vurgulayan Aydın Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin mahallelerde ve köylerde vatandaşın ilk ulaştığı kişinin muhtarlar olduğunu belirtti. Başkan Yetişkin, “Muhtarlarımız, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddete karşı mücadeleye ilişkin talepleriyle belediyemize geldiklerinde diğer tüm işlerimizi bırakıp bu konuya öncelik vereceğimizin taahhütünü veriyorum. Projenin paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve eğitmenler ile esnaf ziyaretinde bulunarak, vitrinlerine ‘Mahallemize Şiddet Giremez’ etiketlerini yapıştırdı. Hollanda Kraliyeti İnsan Hakları Programı desteği ile yürütülen ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ İzmir ve Muğla’da da kadına yönelik erkek şiddeti ve çocuk istismarına karşı çalışmalarını sürdürecek.

Aydınlı gazetecilerle eğitim çalışması

Nar2-Şiddete Karşı iletişim Projesi kapsamında Aydın Gazeteciler Cemiyeti ve Aydın Büyükşehir Gazeteciler Derneği ev sahipliğinde ydınlı gazetecilerle de eğitim çalışmaları yapıldı.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş ve Uşak Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Devrim İnce ise Aydınlı gazetecilere şiddet ve çocuk istismar haberlerine karşı kullanmaları gereken dil ve görseller hakkında bilgiler verdi. Uzmanlar bir cinskırımın yaşandığını belirterek haberlerde cinayetlerin ayrıntılı olarak aktarılmasının olası cinayetlere yol gösterdiğini ve şiddetin gerekçelendirildiği yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğini ifade etti.