AYSELİN UZUN / Dünyanın ve Türkiye’nin en temel problemlerinden biri olan genç işsizliği hakkında Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) tarafından ‘Think Tank’ çalışmaları kapsamında hazırlanan ve ‘Ev genci’ olarak ifade edilen işsiz genç sorununu bakanlık ve yerel yönetimler başta olmak üzere karar alıcı ve uygulayıcı tüm paydaşlarına ulaştırma hedefiyle hazırlanan, Birlikte Çözüm Arayışı - Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan (NEET) Gençler İzmir Araştırma Raporu’nu kamuoyuna tanıtmak üzere Doç. Dr. Işıl Kurnaz'ın katılımlarıyla EGİAD Dernek Merkezi’nde bir tanıtım toplantısı düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Alp Avni Yelkenbiçer, NEET gençlerin istihdam dışında kalmasının, ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkilediğini, toplumsal eşitsizliği ve sosyal istikrarsızlığı artırdığını belirterek, “NEET gençlerin istihdam dışında kalması, ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemekte, toplumsal eşitsizlikleri ve sosyal istikrarsızlığı artırmaktadır. En önemli etkilerinden biri de gençlerin eğitim almadan veya istihdam edilmeden geçirdikleri zaman, yeteneklerini geliştirme ve ülkenin rekabet gücü için önemli bir kaynak olan beşerî sermayenin oluşturulmasına katkıda bulunamamaları sonucunu doğurmaktadır. Gençlerimizin iş hayatına katılımını zorlaştıran önemli bir faktör de eğitim-istihdam uyumsuzluğudur. Eğitim sistemimizin iş dünyasının dinamiklerine uygun hale getirilmesi, NEET gençlerin iş hayatında kendilerine kalıcı yer edinmelerini kolaylaştıracaktır. Sosyal güvenlik sistemimiz de bugün önemli bir dönüşümden geçiyor. Özellikle EYT düzenlemeleri, gençlerin işgücü piyasasında karşılaştığı zorlukları daha da artırabilir. Emeklilik yaşına yaklaşan bireylerin iş hayatına devam etmesi, genç nüfusun istihdam fırsatlarını daraltarak işsizlik oranlarını daha da yükseltebilir. Gençlerin işgücü piyasasına katılımını destekleyecek ve sürdürülebilir sosyal güvenlik çözümleri üretecek politikaların geliştirilmesi bu nedenle büyük önem taşıyor” dedi.
NEET gençlerin ekonomiye katılımlarının artırılmasının hem bireylerin hem de toplumun genel refahı açısından kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Yelkenbiçer, “Bu araştırma ile NEET gençlerin sosyoekonomik hayata katılımlarının artırılması konusunda İzmir ilinde neler yapılabileceklerdi geniş bir katılımla tartışmaya açmış olduk. Gerçekleştirdiğimiz saha araştırması kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının, iş dünyasının, çeşitli sektörlerden işverenlerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımlarıyla odak grup görüşmeleri düzenledik. Bu görüşmeler, NEET gençlerin karşılaştığı sorunları anlamak ve çözüm önerileri geliştirmek açısından önemli bir adım oldu. Odak grup görüşmelerinde gençlerin yaşadığı zorlukları derinlemesine anlama fırsatı bulduk ve bu bilgiler ışığında etkili çözümler üretme yolunda ilerliyoruz” ifadelerine yer verdi.
“ÖNCELİĞİMİZ EĞİTİM”Ülkemizin yeşil ve dijital dönüşüme, toplumsal dönüşümü de ekleyerek büyük bir sıçrama yapabilecek kapasitede olduğunun altını çizen Yelktenbiçer, “Bu kapasitemizi kullanarak dünyadaki teknolojik değişim hızını yakalamalıyız. Yüksek teknoloji kullanımı, yüksek katma değerli üretim ve bugün de gündemimizde olacak markalı ihracat ile dış ticaret açığımızı azaltmak; son 100 yıldır dünya ekonomisinden aldığımız yalnızca yüzde 1’lik payı büyütmek ve yüksek teknoloji ihracatında yüzde 3 barajını aşmak tamamen bizim elimizde. Yüksek teknolojinin sunduğu devasa potansiyel, yaklaşık 3,5 milyon KOBİ’mizi dünya ekonomisine hızla entegre edebilecek önemli fırsatları önümüze seriyor. Ancak, bu fırsatları değerlendirebilmek için önceliğimizi eğitime vermeli, analitik düşünebilen, bilgiye ve bilime açık nesiller yetiştirmeye odaklanmalıyız. Geleceğin dünyasında yerimizi almak için geç kalmadan harekete geçmeliyiz! Genç nüfusumuz, teknolojiye meraklı nesillerimiz ile bu potansiyeli açığa çıkarmak için gerekli adımları atmalıyız” diye konuştu.
“YAPAY ZEKÂ HEM FIRSAT HEM ZORLUK BARINDIRIYOR”
Yapay zekanın önemine dikkat çeken Yelkenbiçer, “Yapay zekânın getireceği değişimler ise, NEET problemi açısından içinde hem fırsatlar hem de zorluklar barındırıyor. Fırsatlara baktığımızda; yapay zekânın veri analizi, yazılım geliştirme ve yapay zekâ etiği gibi pek çok yeni alanda iş imkanları yaratabileceğini görüyoruz. NEET gençler, bu alanlarda eğitim ve beceri kazanarak işgücü piyasasına entegre olabilirler. Yapay zekâ destekli eğitim platformları, kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunarak NEET gençlerin eksikliklerini gidermelerine ve işgücü piyasasına hazırlanmalarına yardımcı olabilir. Yapay zekâ tabanlı araçlar, NEET gençlerin yenilikçi iş fikirleri geliştirmelerine ve girişimcilik faaliyetlerinde bulunmalarına olanak sağlayabilir. Tehditleri incelediğimizde ise; yapay zekâ, otomasyon yoluyla bazı sektörlerdeki işlerin yerini alabilir. Bu durum, özellikle düşük vasıflı işlerde çalışan veya iş tecrübesi olmayan NEET gençler için iş bulmayı daha da zorlaştırabilir. Yapay zekâ, işgücü piyasasında yeni becerilere olan talebi artırabilir. NEET gençler, bu becerileri kazanmakta zorlanırlarsa işgücü piyasasında geride kalabilirler. Yapay zekâ teknolojilerine ve eğitimine erişimdeki eşitsizlikler, NEET gençler arasında var olan eşitsizlikleri daha da derinleştirebilir. Yapay zekâ ile ilgili tüm gelişmeleri takip ederken, yeşil dönüşümün bir diğer boyutu da gençlerimiz için sunduğu yeni iş olanakları olduğunu atlamamalıyız. Çevre dostu teknolojilere yatırım yaparak, NEET gençlerimizin bu alanlara yönelmesi ve sürdürülebilir sektörlerde yer bulması için önemli fırsatlar yaratabiliriz. Tüm alanlarda olduğu gibi ikiz dönüşüm alanlarındaki gelişmeleri NEET gençler alanında da yakından takip etmeliyiz” dedi.
İZMİR İŞ GÜCÜNE KATKI
Çalışma kapsamında, NEET gençlerin işgücü piyasasına katılımını artırmak ve işsizlikle mücadele etmek amacıyla hazırlanan politika önerileri, gençlerin istihdam edilebilirliklerini ve yaşam kalitelerini yükseltmeyi hedefliyor. Her bir politika önerisi, gençlerin ihtiyaçlarına yönelik kapsamlı ve bütüncül yaklaşımlar içeriyor. İlk olarak, eğitim ve istihdam arasındaki geçiş sürecinin kolaylaştırılmasına yönelik politika önerisi, NEET gençlere yönelik mesleki yönlendirme ve kariyer danışmanlığı hizmetleri sunarak, gençlerin eğitimden işgücüne geçişini desteklemeyi amaçlanıyor. Çalışma kapsamında gündeme getirilen politika önerileri, NEET gençlerin İzmir işgücü piyasasına katılmalarını sağlayarak, bölgenin sosyoekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. Bütüncül yaklaşımlar ve çeşitli paydaşların iş birliği ile gençlerin istihdam edilebilirliklerinin artırılması ve sürdürülebilir iş fırsatlarına erişimlerinin sağlanması NEET gençler sorununun çözümünde son derece önemli bir aşama olduğu dikkat çekiyor. Bu çalışma kapsamında ortaya konulan politika önerilerinin hayata geçirilmesi ile İzmir ve bölge gençlerinin yetkinlikleri geliştirilerek NEET gençlerin işgücü piyasasında aktif ve üretken bireyler olabilmelerinin sağlanması amaçlanıyor.