AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER - Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından yayınlanan ‘Narkotik Suçlar’ adlı raporda yer alan ifadelere göre; yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye’de özellikle 12-17 yaş arası gençlerin uyuşturucu madde kullanımı riski altında olduğu ortaya kondu. Bu konuda değerlendirmelerde bulunan Eğitim-İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Özgür Şen ise özellikle lise çağındaki gençler arasında yaygınlaşan uyuşturucu madde kullanımının, gençlerin MESEM ve ekonomik sebeplerden dolayı okuldan uzaklaşmak zorunda kalmalarına bağlayarak, “Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ailesine destek olmak adına öğrenciler okuldan uzaklaşıyor ve bu durum da beraberine birçok sorunu getiriyor. Ayrıca MESEM dolayısıyla 9-12 yaşlar arasındaki çocuklar 4 gün okul dışında yani işletmede oluyor. Bu da aslında gençlerin kötü alışkanlıklara alışmasındaki yolu açıyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’de uyuşturucu kullanan kişilerin sayısında artış gözlemlenirken yaş ortalamasının da giderek düştüğüne vurgu yapan Başkan Şen, buna neden olan durumların başında Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizi gösterdi. Bu kapsamda Şen, “Yayınlanan raporlara bakıldığında dünyada olduğu gibi ülkemizde de uyuşturucu kullanımının arttığını görüyoruz. Kolluk kuvvetleri tarafından yakalanan uyuşturucu miktarlarındaki artışta ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Ayrıca madde kullanımının özellikle lise çağındaki gençler arasında eskiye oranla arttığını da görmek mümkün. Çünkü bu gençler çeşitli sebeplerle okuldan uzak kalmak zorunda bırakılıyor. Bunun en belirgin sebebi Türkiye’deki ekonomik kriz. Özellikle son yıllarda ülkemizde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ailesine destek olmak adına öğrenciler okuldan uzaklaşıyor ve bu durum da beraberine birçok sorunu getiriyor. O yüzden gençlerimizi madde bağımlılığından korumamız için gerekli çalışmaları yapmak zorundayız! Şu an yaklaşık 600 bin çocuğumuzun okuldan uzaklaşmış olduğunu görüyoruz. Bu nedenle MEB’in acil olarak okul saatlerinde dışarıda çalışan öğrencileri tespit etmeye yönelik çalışmalara başlaması ve yeniden okula kazandırması gerekmekte” diye konuştu.
MESEM’DE SEBEPLER ARASINDABu zamanda kadar birçok nedenle kamuoyunun gündeminde yer alan Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM)’lerin okul çağındaki çocukları, eğitimden uzaklaştıran sebepler arasında yer aldığını belirten Şen, “Örnek vermek gerekirse MESEM dolayısıyla 9-12 yaşlar arasındaki çocuklar 4 gün okul dışında yani işletmede oluyor. Bu da aslında gençlerin kötü alışkanlıklara alışmasındaki yolu açıyor. Çünkü çocuk olmaması gereken bir ortama giriyor ve öğrenciler haftanın 4 günü işletmelerde, denetimden uzak bir şekilde çalışıp yalnızca 1 gün MESEM de ders görerek haftanın büyük bir kısmını ders görmek yerine çalışarak geçiriyor. Doğal olarak okul dışında çalışmak zorunda kalan öğrenciler, dışarıdaki tehditlere maruz kalmakta ve uyuşturucu ile karşılaşma olasılığı artmaktadır” açıklamasında bulundu.
GÜVENLİK PERSONELİ YOK“En dikkat çeken problemlerden biri de devlet okullarında yeterli sayıda güvenlik personeli ve güvelik önlemi bulunmaması” diyerek sözlerine devam eden Şen, uyuşturucu kullanımının artmasının önüne geçmek için gençleri korumak zorunda olduğumuza dikkat çekti. Ayrıca Şen, meslek liselerine yapılan yatırımın arttırılması gerektiğine de vurgu yaptığı konuşmasında: “Acil olarak, MESEM ile özel sektöre yapılan yatırımların meslek liselerine yapılarak öğrencilerimizi meslek liselerine yönlendirmeliyiz. Çünkü MESEM’lerde haftanın 4 günü işletmelerde olmaktansa meslek liselerinde sadece 12. sınıfta haftanın 3 günü zorunlu staj mevcut. Öğrencilerin öğretmenlerinin gözetiminde ve kendi yaşıtları ile meslek kazanmaları sağlanmalıdır. Öte yandan devlet okullarına kalıcı güvenlik personeli ataması yapılmalıdır. Ailelerin ve öğrencilerin bilinçlenmesi için gerekli çalışmalara ağırlık verilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği olan çocuklarımızı her türlü kötü alışkanlıktan uzak tutmak bizlerin en temel görevi olmalıdır” dedi.