Payamlı Bardacık Festivali'nde köylülere müjde: Kamulaştırılan alanlar geri veriliyor

Güzelbahçe’de bu yıl 10’uncusu düzenlenen Payamlı Bardacık Festivali gerçekleşti. Festivalde Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, köylülere önemli bir müjde vererek, daha önce kamulaştırılmış olan alanların yeniden köylülerin kullanımına sunulacağını duyurdu

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2024 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2024 16:41

Muhabir- Merve Ağrıç/ Güzelbahçe’nin doğal güzellikleri ve tarımsal zenginlikleri ile ünlü Payamlı Köyü, bu yıl 10’uncusu düzenlenen Payamlı Bardacık Festivali’ne ev sahipliği yaparak ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sundu. Eşsiz lezzetiyle tanınan bardacık inciri, festival boyunca hem yerel halkın hem de gelen misafirlerin ilgi odağı oldu. Festivalde, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Devrim Seyrek, CHP İzmir eski Milletvekili Tacettin Bayır ve ünlü modacı İvana Sert gibi isimler bir araya gelerek bölgenin tarımsal mirasını ve kültürel zenginliklerini kutladı.

Festivalin açılışında konuşma yapan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, köylülere önemli bir müjde vererek, daha önce kamulaştırılmış olan alanların yeniden köylülerin kullanımına sunulacağını duyurdu. Bu karar, hem bölge halkı için büyük bir sevince neden oldu hem de yerel tarımın ve köy yaşamının sürdürülebilirliği açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi. Festival, bardacık incirinin coğrafi işaret almasının da gündeme taşındığı hem eğitici hem de eğlenceli bir etkinlik olarak hafızalara kazındı.

GÜNAY: PAYAMLILARA KAMULAŞTIRILMIŞ ALANLARI GERİ VERECEĞİZ

Kamulaştırılmış bölgeleri tekrar köylülere iade edeceklerini belirten Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, “Köylülerimiz malını bize istemeyerek verdi. Payamlı’da 29 tane tapumuz var. 85 dönüm bize geçen yer var. Biz bunu bir kısmını kullanıyoruz, bir kısmını kullanamıyoruz. Ancak sonuçta burada köylerimiz var. Köylü olup da burada malı olmayıp günlük çalışmaya gidenler var. Gelip benden iş isteyenler var. Meclis üyelerimizle beraber oturup karar verdik. Payamlı’da oturan işi, bağı, bahçesi olmayan herkese 85 dönüm, 29 dönüm tapuyu tekrar geri iade edeceğiz. Kullanımlarını vereceğiz. Kendileri eksin ve kullansın şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Çünkü o mal zaten onlarındı. Bu sene malı olmayan, mülkü olmayan gelip benden iş istemeyecekler, burada mallarını kaldıracaklar, satacaklar, geçimlerini sağlayacaklar. Küçük Kaya Köyü’nde de 9 adet 45 dönüm alan var. İnanın çoğunu kullanamıyoruz. Buraya kadar gelip tarım yapamıyoruz o nedenle aldığımız gibi geri köylüye vereceğiz. Kooperatifler üzerinden kullanım hakkına sahip olacaklar. Burada toprak reformu gibi bir şey yapacağız ve malı geri köylülere iade edeceğiz. Küçük Kayalılara da şimdiden hayırlı uğurlu olsun” dedi.

GÜNAY: PAYAMLILARLA NE YAPACAĞIMIZA KARAR VERDİK

Köylülere nutuk çekmeden sohbet edilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Günay, “Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi gerçek üreticisi olan, bu ülkenin gerçekten ana damarı ve temeli olan köylülere, nutuk çekilmemeli. Köylülerle oturup sohbet edilmeli. Köylüler ile oturup sohbet ettiğinizde onların bir evladı oluyorsunuz. Gerçekten onlar bir kütüphane. Hayatlarını, emeklerini, bilgilerini, becerilerini, gelenek ve göreneklerini anlatıyorlar ve sıcak bir bağ oluyor. Payamlı Köyü’ne geldik, gittik, sohbet ettik ve Payamlılarla ne yapacağımıza karar verdik. Bu festivali farklı bir şekilde getirmemiz gerekiyordu. Onu da bu yıl çok farklı bir şekilde gerçekleştirdik. Burada çiftçilik yok. Tamamen tarım var. Burada bir dönüm veya ova yok tamamen dağ bu nedenle bu dağda bardacık, üzüm, badem ve zeytin yetiştiriliyor. Bizde bu ürünler kalpazan ve toptancının elinde düşmeden 1’inci elden satıyoruz. Köylülerimiz kendi ürünlerini götürüp kaldırımlarda satıyorlar ve geri dönüyorlar. Başkanlarımız bu yıl köylülerimizin ürünlerini satmalarına izin verdi. Bize ciddi bir destek verdiler” ifadelerine yer verdi.

SEYREK: KAMULAŞTIRILMIŞ TOPRAKLARI GERÇEK SAHİPLERİNE DEVREDEN BAŞKANLARI TEBRİK EDİYORUZ

Ülkede yaşanan olumsuz olaylara değinen CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Devrim Seyrek, “Köylülerin gerçek anlamda ihtiyacı olan toprağın kamulaştırma meselesinde başkanın böyle bir eğilimde bulunması tekrar köylülere vermesi çok güzel. Burada çok eğleniyoruz bir festival havası var. Ancak bir yandan da memlekette her şey yasaklanıyor. Hayvanların yaşaması ve sosyal medya mecraları her şey yasaklanıyor. Burada vicdanıyla birlikte bulunan herkesi tanıyoruz. Birbirimizin iyi biliyoruz partisi, inandığı ideoloji ve dini hiç önemli değil. Burada birbirimizi desteklemeye davet ediyorum herkesi. Belediyelerin bu kadar çok çalışmasını isteyen bir hükümet varken, kamulaştırılmış toprakları yeniden köylülere gerçek sahiplerine devreden belediye başkanlarını tebrik ediyoruz.  Bu kadar karanlık memleket devam ederken burada birkaç saat ne de olsa birbirimizi aydınlattığımız birkaç saat diliyorum. Güzel festivaller diliyorum” diye aktardı.

BAYIR: GİTMEDİĞİMİZ, DOKUNMADIĞINIZ YER BİZİM DEĞİL

CHP İzmir eski dönem İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise, “Olay tamamen CHP’nin Bilim Yürütme Kurulu’nun 2012 yılında attığı bir adımla başlamıştı. O zaman milletvekili arkadaşlarımla beraber şöyle bir karar almıştık; Köyden kente göçü nasıl durdurabiliriz? 2 köyde emek ve alın terinin karşılığını köylüye nasıl veririz? Böyle başladı bu festivallerin tartışması. Urla’daki Enginar Festivali ve Kavacık’taki Üzüm Festivali’de böyle oldu.  Bu tamamen sosyal demokrat belediyeciliğin bir ürünü olan bir festival arkadaşlar. 1999 yılında seçimler için bu köye oy istemeye geldiğimizde kesinlikle oy alamıyorduk. 1-2 oy ancak çıkıyordu.  Kavacık'tan bir oy çıkıyordu hiç unutmuyorum. Eski başkanla köye geldik. Birlikte bardacık topladık, bahçelere girdik ve eşimle beraber çalıştık. Şu an 1’inci partiyiz. Bu bizim için çok önemli bir şey.  Demek ki gitmediğimiz, dokunmadığınız yer bizim değil. Biz sosyal demokrat belediyelerden biri olarak buraya, Payamlı'ya, Kavacık'a dokunduk arkadaşlar. Dokunduğumuzu da hissediyorum. Her geldiğim sene bir yenilik görülüyor burada. Az önce eski muhtarım yukarıdan bakıyordu, gördük. Bir kere köy çok güzel olmuş. Kadınlarımızın eline sağlık. Çok güzel boyamışlar. Harika olmuş gerçekten. Yani az önce konuştular ama bu konuşmalarla yetinmeyin. Lütfen gelen misafirler şöyle yukarıya doğru bir çıksın geçsinler arkadaşlar. Yukarıda inanılmaz büyük köy var. Cennet bahçesi olmuş. Yapanların eline sağlık. Yani bu bardacık diyarına değen bir hizmet anlayışı. Biz aynı hizmet anlayışıyla devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.