İzmir Resim ve Heykel Müzesi’nde, “Oyun Değiştirici Enerji Kaynağı: Gaz Hidratlar” başlıklı konferans gerçekleştirildi.
Konferansa katılan Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, Deniz Teknolojisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Günay Çifci, gaz hidratların Türkiye’nin enerji politikalarındaki önemine dikkat çeken kapsamlı bir sunum yaptı. Sunumda, gaz hidratların önemi, aranmasında kullanılan deniz jeofizik yöntemleri, dünyadaki ve Türkiye’deki dağılımı, Türkiye için stratejik önemi, üretim süreçleri ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin bu alandaki araştırma geçmişi anlatıldı.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çifci, Karadeniz ve Akdeniz’deki araştırmaların yanı sıra Ege Denizi’nde de gaz hidrat rezervlerinin tespitine yönelik çalışmaların bir an evvel başlatılması gerektiğini belirtti.
“STRATEJİK BİR KOZ OLARAK ÖNE ÇIKIYOR”Dünyada henüz yaygın bir şekilde kullanılmayan gaz hidratların yakın geleceğin enerji kaynağı olarak değerlendirildiğini ifade eden Prof. Dr. Günay Çifci, konuşmasına şöyle devam etti:
“Gaz hidratlar, dünya genelinde özellikle deniz tabanlarında geniş bir yayılım gösteriyor. Türkiye’de ise Karadeniz ve Akdeniz’de önemli miktarda gaz hidrat rezervi bulunduğu öngörülüyor. Böylesine kritik bir rezerv keşfi, gelecek kuşakların kaderini değiştirebilecek stratejik bir öneme sahip. Bir oyun değiştirici olarak görülen gaz hidratlar, ülkemizin Mavi Vatan misyonları kapsamında da stratejik bir koz olarak öne çıkıyor. Doğalgaza eşdeğer bir enerji kaynağı olan bu rezervlerin, farklı bölgelerde geniş kapsamlı araştırmalarla 1’inci, 2’nci ve 3’üncü faz çalışmalara başlanması, ülkemizin ekonomisi ve geleceği adına hayati bir gerekliliktir.”
Prof. Dr. Günay Çifci, gaz hidratların Türkiye’nin enerji politikalarındaki önemine de değindi.
Gaz hidratların enerji bağımsızlığı açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Çifci, şunları söyledi:
“Bu kaynakların kullanıma açılmasıyla birlikte ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanmasında dışa bağımlılık azalacak, yeni iş alanları yaratılacak ve ekonomiye büyük katkılar sağlanacaktır. Gaz hidratlardan elde edilen doğal gaz, mevcut doğalgaz boru hatlarıyla kolaylıkla taşınabilir ve evlerde, sanayide, elektrik üretiminde kullanılabilir. Bu çalışmaların hızla hayata geçirilmesi, ülkemizin enerji bağımsızlığı açısından büyük bir adım olacaktır. Türkiye, gaz hidratlara yönelik araştırmalarını hızlandırmalı; rezerv tespiti, çıkarma ve taşıma teknolojilerine yatırım yapmalıdır.”
“BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP”Gaz hidratların Ege Bölgesi için bir kurtuluş reçetesi olabileceğine dikkat çeken Çifci, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Ege Denizi, jeolojik-jeofizik yapısı ve stratejik konumu itibarıyla gaz hidrat rezervleri açısından büyük bir potansiyele sahip olabilir. Bölgemizde bu kaynakların rezerv tespitine yönelik kapsamlı çalışmalara bir an önce başlanmalı ve araştırmalar hızlandırılmalıdır. Gaz hidratların, sadece enerji ihtiyacımızı karşılamakla kalmayıp Ege Bölgesi’nde yeni ekonomik fırsatlar yaratacağına inanıyorum. Özellikle bölgenin enerji bağımsızlığına katkı sağlayacak bu tür çalışmalar, aynı zamanda istihdam yaratma ve sanayinin gelişimine öncülük etme potansiyeline sahiptir.”
“HER TÜRLÜ KATKIYI SUNMAYA HAZIRIZ”
Dokuz Eylül Üniversitesi olarak bu alandaki çalışmaların öncüsü olabilecek bilgi birikimine ve araştırma geçmişine sahip olduklarını belirten Prof. Dr. Çifci, “Üniversitemiz, yıllardır süregelen deniz bilimleri alanındaki araştırmaları ve uzman kadrosuyla bu süreçte önemli bir rol üstlenmeye hazırdır. Halihazırda Türkiye’nin ilk araştırma gemisi olan Koca Piri Reis Araştırma Gemimiz, modern ekipmanları ve deneyimli araştırma ekibiyle bu tür çalışmaları desteklemek için aktif olarak kullanılabilir. Ege Denizi’nin potansiyelini ortaya çıkarmak ve bu zenginliğin bölge halkına ve ülkemize fayda sağlaması için her türlü katkıyı sunmaya hazırız” diye konuştu.
GAZ HİDRAT HAKKINDA
Gaz hidratlar, yüksek basınç ve düşük sıcaklık koşullarında oluşan ve su moleküllerinin gaz moleküllerini bir kafes içinde hapsetmesiyle meydana gelen bir yapıdır. Genellikle doğalgazın ana bileşeni olan metanı içerir. Katı haldeki 1 metreküp gaz hidrat, standart basınç ve sıcaklık koşullarında 164 metreküpe kadar gaz içermektedir.
PROF. DR. GÜNAY ÇİFCİ HANGİ ÇALIŞMALARI YÜRÜTTÜ?
Prof. Dr. Günay Çifci tarafından yürütülen projeler, Türkiye’nin bu alandaki potansiyelini gözler önüne seriyor. 2003 yılında başlatılan Devlet Planlama Teşkilatı destekli projelerin ardından 2014-2018 yılları arasında Türkiye’nin en büyük Milli Gaz Hidrat Projesi’nin ilk fazı başarıyla tamamlandı. Orta Karadeniz’de sadece bir pilot alanda yapılan araştırmada, Türkiye’nin minimum 11 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek rezervler tespit edildi.