Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hilmi Orhan, İzmir’de bir apartmanda yapılan haşere ilaçlaması sonrası 1 yaşındaki bebeğin zehirlenerek hayatını kaybetmesi üzerine açıklamalarda bulundu. Orhan, ilaçlamada kullanılan maddenin etkisinin kaybolması için belirli bir süre ortamın iyice havalandırılması gerektiğine ve solunum yapılmaması gerektiğine dikkat çekti.
İzmir’in Konak ilçesindeki bir dairede tahtakurusuna karşı yapılan ilaçlamanın ardından, alt ve üst katlardan bazı sakinler zehirlenerek hastaneye kaldırılmış ve 1 yaşındaki bir bebek hayatını kaybetmişti. Bu olay, evlerdeki haşere ilaçlamalarının beraberinde getirdiği sağlık risklerini yeniden gündeme getirdi.
Önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hilmi Orhan, İzmir’deki olayla ilgili bazı detayların netleşmediğini ancak bazı güvenlik kurallarına uyulmadığını belirtti. Bu tür vakalarda, zehirlenen ya da yaşamını yitiren kişilerden biyolojik örnekler alınarak toksikolojik testler yapılması gerektiğini vurgulayan Orhan, kullanılan ilacın vücuda ne kadar girdiğini tespit etmenin önemini dile getirdi.
İzmir'deki olayda hangi tarım ilacının kullanıldığının son derece önemli olduğunu ifade eden Orhan, "Tarım ilaçları evlerde, iç mekanlarda kullanılamaz gibi bir şey yok. Gerektiğinde çeşitli böceklerle mücadelede, tahtakurularında kullanılabilir. Ancak bunun uygun olanlarının, insanlardaki toksik etkileri düşük olanlarının kullanılması gerekir. Bunlara dikkat edilmesi ve evde yaşayanların uyarılması gerekir." diye ekledi.
YARILANMA ÖMRÜNE DİKKATİnsan sağlığına etki eden ilaçların 'yarılanma ömürlerinin' oldukça önemli olduğunu vurgulayan Orhan, konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Eğer önemli oranda havaya karışan bir ilaç kullanıldıysa bir süre ortamda bulunulmaması, solunmaması, temas edilmemesi gerekir. Maddeye göre ilaçlamayı yapan kişinin o mekanda yaşayan kişileri uyarması, bilgilendirmesi gerekir. Bu üzücü olayda bu ilaçlamayı yapan kişinin bu uyarıları yapıp yapmadığını bilemiyorum. Yapmış olacağını tahmin ediyorum. Belli bir süre bu ilacın ortamdan uzaklaşması, 'yarılanma ömrü' diye tabir edilen bir süresi var. Bu da ilaçtan ilaca değişiyor. Bu süreler içerisinde tabii ki oralarda bulunmamak, doğrudan uygulama yapılan yere temas etmemek ve o iç mekandaki havayı solumamak gerekir."
İlaç kullanımına dair yasaların açık ve kuralların net olduğunu belirten Orhan, hangi ilacın hangi dozda ve ne kadar süreyle kullanılacağının da belirli olduğunu ifade etti.
Orhan, kurallara uyulduğu takdirde çekinilecek bir durumun olmadığını söylerken, "Gerek ilaçlamayı yapan teknik personelin, gerekse evlerinde uygulama yapılan hane halkının bu kurallara uyması halinde bir risk söz konusu değil. O konuda rahat olabilirler. Bu tür üzücü olaylardan kaçınmamız için yetkilendirilmiş kişilere bu ilaçlamaların yaptırılması, kurallara da birebir harfiyen uyulması gerekir." şeklinde konuştu.
NE OLMUŞTU?İzmir'in Konak ilçesinde bir apartmanda yapılan haşere ilaçlaması sonrası zehirlenen 1 yaşındaki erkek bebek hayatını kaybetti. Olayda hastaneye kaldırılan üç kişiden bebeğin annesi ve babası tedavi edilip taburcu edildi. İlaçlamayı gerçekleştiren ziraat mühendisi ve yardımcısı ile işe aracılık eden bir kişi gözaltına alındı.