Sayıştay Dairesi Başkanlığı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı denetim raporunu açıkladı. Raporda 82 ayrı bulguya yer verildi. Raporda, İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2023 mali yılı bütçesi ile 25 milyar 900 milyon TL ödenek öngörülmüş olup 2023 yılı ödenek toplamı da 25 milyar 900 milyon TL olduğu ve bütçe denkliği sağlandığı yer aldı.
BASMANE ÇUKURU SAYIŞTAY RAPORUNDAİzmir'in yıllardır çözülemeyen sorunu Basmane Çukuru her yıl olduğu gibi bu yıl da Sayıştay raporunda yer aldı. Raporda, İzmir ilinin şehir merkezinde bulunan 20.866,10 m2 bir taşınmazın 1997 yılından itibaren şantiye alanı olarak kalması hem şehirde yaşayan insanların güvenliği açısından Belediye sorumluluğu doğurmakta hem de kamu kaynağı olan taşınmazın etkili, ekonomik ve verimli kullanılmadığını göstermektedir. Bu sebeple yürürlükte bulunan imar planları doğrultusunda söz konusu taşınmazın Belediye tarafından İzmir iline yeniden kazandırılması gerekmekte olup kamu kaynağı olan taşınmazın kullanımı sağlanmasına yönelik idari ve yargısal sürecin takip edilmesi gerekmektedir" denildi.
İGC'NİN MERKEZİ RAPORA GİRDİBüyükşehir'in İzmir Gazeteciler Cemiyeti'ne bedelsiz kullanım hakkı verdiği basın merkezi Sayıştay raporunda yerini aldı. Raporda, "Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile Karataş Lisesi arasında kalan zemini deniz dolgusuyla oluşturulması sonrasında Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa ettirilen binanın 17.10.2001 tarihinden itibaren üçüncü şahıslar tarafından herhangi bir kira bedeli ödenmeden kullanıldığı tespit edilmiştir. Kamu kaynağının mahalli müşterek nitelikte ihtiyaçlar için kullanımında etkinliğin sağlanması amacıyla ilgili taşınmazın mülkiyet sorunu çözümlenerek üçüncü şahısların ücretsiz kullanımı sonlandırılmalı, taşınmazın uygun kullanımı sağlanmalıdır. Ayrıca geçmiş yıllara ilişkin kullanım bedellerin hesaplanarak tahakkuk ve tahsilatının yapılması gerekmektedir" ifadeleri yer aldı.
BUCA METROSUBuca Metrosu hakkında Sayıştay raporunda dikkat çeken detaylar yer aldı. Raporda, İzmir Hafif Raylı Sistemi 5. Aşama Üçyol – Buca Hattı Yapım İşi ihalesinde tekliflerin değerlendirilmesi sürecinde Bankanın geçerli satınalma politika ve kurallarına riayet edilmediği aktarıldı. İhale sürecinde saydamlık, eşit muamele, öngörülebilirlik, belirlilik ve güvenilirlik ilkelerine uygun yürütülmediği ve dolayısıyla bu süreçte görev alan kamu görevlilerinin görevlerini gereği gibi yürütmedikleri raporda belirtildi. Sayıştay, ilgililer hakkında gerekli idari ve adli sürecin işletilmesi gerektiğini vurgulandı.
103 BÜFE İHALESİZ VERİLDİ!Belediyeye ait 103 ayrı ekmek satış büfesinin ihalesiz üçüncü kişilere verildiği rapora yansıdı. Raporda, “Büyükşehir Belediyesinin şirketine verilen 103 adet ekmek satış büfesinin ihale yapılmaksızın üçüncü kişilere verildiği görülmüştür. Belediye şirketine meclis kararıyla işletmesi devredilen büfelerin şirket tarafından üçüncü kişilere işletmesinin devrinin ihale şartnamesi düzenlenerek ihale yoluyla şeffaf, rekabete uygun ve saydamlığı sağlayacak şekilde, sürenin belirli olması gibi hususları da içerecek biçimde 2886 sayılı Kanun hükümlerine göre verilmesi gerekmektedir” denildi.
BAŞKAN HAKKINDA SÜREÇ BAŞLATILSIN!Sayıştay raporunda Ödemiş’te bulunan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş Belediyesi ve Biosun A.Ş. isimli bir firma tarafından birlikte işletilen ve 2021’de açılışı yapılan katı atık tesisi yer aldı.
Raporda, "İmtiyaz sözleşmesindeki hükümler çerçevesinde gerekli görüşler ve onaylar alınmaksızın bir kamu hizmetine ilişkin imtiyaz alanının genişletilmesi mümkün olamayacağından 2019 yılındaki Ek protokolde imzası olan üst yönetici Belediye Başkanı hakkında idari ve adli sürecin işletilmesi, var olan tahkim sürecinde imtiyaz sözleşmesinin “Süre bitiminden önce devir” başlıklı 22’nci maddesinin İdareye tanıdığı yetki çerçevesinde, şirket ile görüşmelerin devamının sağlanması, mümkün olduğu takdirde sözleşmenin İdarenin haklarını koruyacak şekilde revize edilerek gerekli görüş ve onayların alınması, Tahkim kurulu kararında belirtilen hususlara uyularak ödemelerin yapılması ve Tahkim Kurulu kararında İdarenin katılmadığı hususların yargıya taşınarak sürecin işletilmesi sağlanmalıdır” denildi.
BANKAMATİK MEMURLARI TARTIŞMASIRaporda yer alan diğer önemli bir bulgu ise “Genel Sekreterlik Biriminden Maaş Alan Şube Müdürlerinin Görevinin Olmaması” oldu. Raporda, “Genel sekreterlik biriminde kadrosu olup maaşını bu birimden alan şube müdürlerinden beş kişinin herhangi bir görevinin olmadığı görülmüştür” ifadeleri yer aldı.