Kurumları mali yönden inceleyen Sayıştay İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi olan İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü hakkında yayınladığı raporda çarpıcı tespitlerde bulundu. Arıtma tesislerindeki eksiklikler nedeniyle cezalar kesildiğini aktaran Sayıştay, idarenin tesislerden çıkan çamurları da Çiğli’de biriktirdiği tespitinde bulundu. İdare’nin sahip olduğu araçları kullanmak yerine hizmetler için üçüncü kişilerden araç temini yaptığına da dikkat çeken Sayıştay, İZSU’nun personellerini fazla çalıştırdığını da belirtti.
Bazı ilçelerde kayıp kaçak oranı yüksekSayıştay’ın hazırladığı rapora göre kayıp ve kaçak yönetmeliği uyarınca belirlenen sınırların İzmir’de bazı ilçelerde aşıldığı görüldü. Yönetmelik uyarınca büyükşehir belediyelerinin su kayıplarını 2023 yılına kadar en fazla %30, 2028 yılına kadar ise en fazla %25 düzeyine indirmekle yükümlü olduğu belirtilirken; Ödemiş yüzde 30,54, Kiraz yüzde 40,59, Beydağ yüzde 33,62, Torbalı yüzde 30,73, Bergama yüzde 48, Kınık yüzde 55, Urla yüzde 33,94, Seferihisar yüzde 43,58 kayıp/kaçağa imza attı.
Atıksu tesisleri nedeniyle cezalar kesildiSayıştay’ın yaptığı incelmelerde İZSU’nun yetki ve işletiminde olan atık su arıtma tesislerine Bakanlık tarafından cezaların kesildiği görüldüğü belirtildi. 37 adet Atıksu Arıtma Tesisinin Geçici Faaliyet Belgesi ve Çevre İzin Belgesi Bulunmaması, Deşarj Limit Aşımı, Sürekli Atık Su İzleme Su İzleme Sistemleri yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi nedenleri ile İZSU’ya cezalar kesildiğini belirten Sayıştay, Çiğli Arıtma Tesisine 32 bin 855 TL, Bergama Atıksu Arıtma Tesisine 32 bin 855 TL ceza kesildiğini belirtti. İZSU’ya deşarj aşımı nedeniyle 7 milyon 479 bin 193,00 TL, belge eksikliğinden dolayı da 4 milyon 608 bin 939,00 TL ceza kesildiği bilgisini paylaştı. Raporda ayrıca Beydağ ve Kınık’ta ilçe merkezlerinde atıksu arıtma tesisinin bulunmadığı tespitinde de bulunuldu.
Çiğli 20 yıldır çamurlaşıyorİzmir genelinde faaliyette bulunan tüm arıtma tesislerinden çıkan arıtma çamurlarının tamamının 20 yıl boyunca Çiğli AAT arazisinin körfez kenarında depolandığı tespitinde bulunan Sayıştay, depolanan bu arıtma çamurlarının şehirde koku sorunu yarattığı tespitinde bulundu. İZSU’nun nakliye maliyetine katlanılarak uzun yıllardır bu depolama işlemini gerçekleştirdiğini aktaran Sayıştay, bölgede toplam 2 milyon 500 bin metreküp çamur biriktiğini dile getirdi. Bu çamur stokunun bertarafı için İdarenin çok yüksek maliyetlere katlanacağını söyleyen Sayıştay, bunun bütçeye büyük maliyet getireceğini kamuoyu ile paylaştı.
Araç olmasına rağmen dışardan araç kiralanmışİZSU’nun yapması gereken hizmetler için elinde bulundurduğu hizmet araçları yerine üçüncü şahıslardan araç kiralandığı tespitinde bulunan Sayıştay, bu durumun kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımı ile uyumlu olmadığını söyledi. İZSU’nun elinde 126 adet damperli kamyon, 20 adet vinçli kamyon, 18 adet su tankeri, 24 adet kurtarıcı monteli kamyon, 41 adet vidanjör, 47 adet kombine kanal açma ekipmanlı aracı bulunduğunu söyleyen Sayıştay, araçlar üzerinde yapılan kilometre incelemesinde bazı araçların hiç kullanılmadığı tespitinin yapıldığını söyledi.
İşçiler fazla çalıştırılmışİZSU’nun bazı işçileri iş kanunun ön gördüğü süreden daha fazla çalıştırıldığını söyleyen Sayıştay, fazla çalışma süresinin bir yıl içerisinde en fazla 270 saat olabileceğini belirtti. Çalışanlara düzenli olarak ücretli izin kullandırılmadığı yönünde tespitte de bulunan Sayıştay, işçilerin birikmiş yıllık izinlerinin olduğunu söyledi.