Türkiye genel seçimler sonrasında hızla yerel seçim atmosferine girerken 2019 yerel seçimlerinde seçilen belediye başkanlarının da görev sürelerinde sona yaklaşıldı.
Başkanlar son düzlükte yereldeki faaliyetlerini artırırken bir yandan da görev döneminin raporları verilmeye başladı. Öte yandan; yerel seçimlere 5 ay kala Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, görev süresindeki faaliyetlerine ilişkin değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.
4,5 yılın Z raporunu veren Batur, kentsel dönüşüm ve dezavantajlı gruplara ilişkin çalışmalara dikkat çekerken krizin ekonomik yansımalarının da belediyeyi olumsuz etkilediğini söyledi.
Basının sorularını yanıtlayan Batur, CHP’li belediyelere verilmeyen krediler konusunda da merkezi iktidara tepki gösterdi.
BÜTÇENİN ÖNEMLİ KISMI YARDIMLARA GİTTİ
Görev sürecinde ülkede ve dünyada meydana gelen olaylar nedeniyle sosyal yardımlara ağırlık verdiklerini belirten Başkan Batur, “Dönemimiz boyunca COVİD-19 salgını, hepimizi derinden vuran İzmir depremi ve sonrasında ülkece yaşadığımız ekonomik krizle sarsıldık. Bunların yaralarını saramadan bu kez 11 ilimizi etkileyen 6 Şubat Kahramanmaraş deprem felaketini yaşadık. Tüm bu felaketler nedeniyle belediye bütçemizin önemli bir kısmı sosyal yardımlara gitti. Yaşadığımız tüm bu felaketler bizlere kriz zamanlarında etkin ve hızlı çözüm üretmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Konak Belediyesi olarak bu zor süreçlerin tümünün üstesinden gelmeyi başardık. Dört buçuk yılda sosyal yardımlara harcadığımız bütçe 70 milyon lirayı geçti. Dört buçuk yılda yardımda bulunduğumuz vatandaşlarımızın toplam sayısı 800 bini geçti. Özellikle arka mahallelerdeki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına yönelik yardımlarda bulunuyoruz. Kısacası sosyal yardımlarımızı bu dönem arttırdık, artarak da devam ediyor” dedi.
VERDİĞİMİZ SÖZLERİN YÜZDE 90’INI GERÇEKLEŞTİRDİK
Seçim vaatleri arasında yer alan yatırımların son durumuna ilişkin de bilgi veren Batur, “Geride kalan 4,5 yıllık sürede söz verdiğimiz yatırımları da tamamladık. Yerel seçimler öncesi verdiğimiz sözlerin yaklaşık yüzde 90’ını hayata geçirdik. Bu sürede yatırıma harcadığımız bütçe yaklaşık 300 milyon lira buldu. Yeni yatırımlarla ilçemize değer katan yeni hizmet alanları yarattık. 17 projenin açılışını yaptık. Yapımına çok yakında başlayacağımız projelerimiz de var. Kemer’deki TCDD’ye ait hangar binasının tahsinini aldık. Burada yapacağımız Mimarlık Müzesi ve Sergi Salonu’nun ihale süreci devam ediyor. Yapımını planladığımız ve proje aşamasında olan yatırımlarımız da var. Bunların başında yeni hizmet binamız geliyor. Burasının geçtiğimiz günlerde ihalesi yapıldı. İnceleme süreci devam ediyor. İlçemizin en büyük eksikliği olan Kadın Sığınma Evi için de projelerimizi tamamladık. Yağhaneler’de Eski Jandarma’nın yeri olarak bilinen alanda çok kapsamlı bir spor kültür sosyal Tesis yapmayı planlıyoruz. Buranın proje hazırlığı bitmek üzere. Çok yakında ihaleye çıkacağız. Bu konuda serzenişimiz olacak. 15 milyona yakın kamulaştırmayla aldığımız bu alanda askeri birlik var. Bu birliğin oradan hemen çıkmasını istiyoruz. Eylül, Haziran, daha önce mayıs ayında çıkacağı söylendi. Ama maalesef çıkma konusunda bir sorun yaşıyoruz. Bizim orada bir projemiz var. Hem Eşrefpaşa’daki trafik yoğunluğu azalacak hem de İpek yolumuz yeniden can bulacak” diye konuştu.
VATANDAŞLARIMIZ BELEDİYEMİZE GÜVENSİNLER
Konak’ta en öne çıkan konulardan olan ve meslek odalarının açtığı davalarla gündeme gelen kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Batur, “Seçildiğim günden beri Konak’a geliş sebebimizin kentsel dönüşüm olduğunu vurguladım. Konak’ın 60 yıllık çarpık yapılaşma sorununu çözmek için kolları sıvadık. Bu sözümüzün sonuna kadar arkasındayım. Elbette kolay yürümüyor. Ama biz tüm zorluklara rağmen bu 4,5 yıllık süreçte çok ama çok önemli aşamalar kat ettik. Konak’ta kentsel dönüşümün ilk adımı olan Gültepe’de parselasyon çalışmalarını etap etap tamamlıyoruz. İlk olarak 4. Bölgenin parselasyonu çıktı. Şimdi vatandaşlarımızla sözleşme imzalama sürecimiz başlıyor. 5. Bölgenin planları da 15 gün için de çıkacak. Burada da hızla yol alacağız. Hedefimiz, 300 hektarlık alan içerisinde kalan 14 mahalleyi kapsayan dönüşümü uzlaşıyla tamamlamak. Vatandaşlarımız belediyemize güvensinler. Aynı şekilde Beştepeler Bölgesi’de de yeni imar planı revizyon çalışmamızı bitirdik. Burada da parselasyon çalışmaları önümüzdeki hafta içinde başlayacak. Burayı da sosyal donatı alanlarıyla, park ve yeşil alanlarıyla, çağdaş ve modern bir yaşam alanına dönüştüreceğiz. Planlama çalışmalarımız sadece Gültepe ve Beştepeler’le sınırlı değil. Ayrıca Gürçeşme, Yenişehir ve Kemeraltı Bölgeleri’nde de imar planı çalışmaları yapıyoruz. Hedefimiz depreme dayanıklı, modern ve sağlıklı yaşam alanlarına sahip bir ilçe yaratmak” ifadelerini kullandı.
DEZAVANTAJLI KESİMLERE POZİTİF AYRIMCILIK YAPTIK
Çocuklar ve engelli vatandaşların belediye yönetimince öncelendiğinin altını çizen Başkan Batur, şunları söyledi; “Günde 1,5 milyonun üzerinde İzmirliye hizmet veren bir belediyeyiz. Önceliğimiz kadınlar, çocuklar, gençler ve engelli bireyler… Dezavantajlı kesimlere hizmette pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Çocuklarımız bizim gözbebeğimiz. Onların sağlıklı büyümesi; sanatla, bilimle, sporla gelişmelerini istiyoruz. Merkezlerimizde açtığımız kurslardan her yıl on binlerce çocuğumuz faydalanıyor. Sanat kurslarımızdan dört buçuk yılda 5 binin üzerinde çocuğumuz mezun oldu. Sadece bu yıl 11 öğrencimiz güzel sanatlar fakültesi ve konservatuarı kazandı. Spor okullarımızda 8 branşta kurs veriyoruz. Minikler Konağı adıyla ilçemizin üç farklı noktasındaki kreşlerimizde toplam 7 sınıfta 140 miniğimiz ücretsiz okul öncesi eğitimden yararlanıyor. Engellilerin sosyal yaşama katılmalarını önemsiyoruz. EBKOV Vakfı ile birlikte yürüttüğümüz Engelsiz Yaşam Köyü’müzde Down Sendromlu, otizmli, zihinsel engelli 200 çocuğumuz eğitim görüyor. Bu merkeze gelen çocuklarda çok büyük değişimler yaşandı. Roman hemşehrilerimiz için Yenişehir mahallemizde onlara özel bir kültür/sanat merkezi açtık. Merkezimizde müzik ağırlıklı kursların yanı sıra çeşitli atölye çalışmaları da yapılıyor. Burada kadınlarımıza yönelik kurslar da veriyoruz. Uyuşturucu ve madde bağımlılığı sorunuyla mücadelede kararlıyız. Bu amaçla Konak Gençlik Destek Merkezini açtık. Eski Kemer Tren İstasyonu’nun olduğu tarihi binada şimdi gençlere, kadınlara yönelik kurslar, eğitimler, danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Kadınların sosyal hayata daha fazla katılmalarını istiyoruz. Semt merkezlerimizde hobi ve meslek edindirme kursları açıyoruz. Konak Kadın Kooperatifi’ni bu dönem kurduk. Kooperatifimizi büyütüyor, burada üretilen el emeği ürünlerin satışı için üye kadınlara satış alanları sunuyoruz. Bu sayede kadınlar ekonomiye katılıyor, aile bütçesine katkı sağlıyor.”
TESCİLLİ YAPILAR MERCEK ALTINDA
Kentsel dönüşümün yanında tarihi yapıların restorasyonuna da ağırlık verdiklerini ifade eden Batur, “İzmir’in kalbiyiz diyoruz. Bu yüzden bu kalbe iyi bakmamız lazım. Dört buçuk yıllık süreçte kullandığımız asfalt miktarı 65 bin tonu geçti. Toplam 190 bin metrekare alanı asfaltladık. Yaşamın 2 bin 500 yıldır kesintisiz aktığı Konak’ta kültürel zenginliklerimize sahip çıkıyoruz. Konak’ta 3 bin 500’e yakın tescilli bina var. Ancak bu yapıların büyük bir kısmı ne yazık ki yıkılıp yok olmak üzere. Konak Belediyesi olarak kentsel dönüşüme olduğu kadar, bu tarihi yapıların yeniden ayağa kaldırılıp kent yaşamına kazandırılması konusuna da büyük önem veriyoruz. Yakında Halkapınar’da, Yaşar Üniversitesi’nin hemen yanındaki tarihi binanın ve Kemeraltı Çarşı’ndaki iki tarihi yapının daha restorasyonlarını bitirip hizmete açacağız. Basmane Anafartalar Caddesi’nde yer alan Kıllıoğlu Hamamı, Kemer Tren İstasyonu’nun bulunduğu bölgede yer alan tarihi hangar binası, Zeytinlik’te Taş Mektep olarak bilinen tarihi okul ve Kemeraltı’ndaki Çakaloğlu Han için restorasyon projeleri hazırladık. Çok yakında buralarda çalışmalara başlayacağız” dedi.
BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ BELEDİYELER İÇİN DAHA ZOR GÖRÜNÜYOR
Bütçe ve işçi giderlerine ilişkin de bilgi veren Batur, kredi konusunda serzenişte bulunarak “Belediye bütçemizi dört buçuk yılda yüzde 305 arttırdık. Bu sürede yatırımlara 300 milyon lira üzerinde harcama yaptık. Yeni taşıt ve iş makinası alımına ödediğimiz tutar 11 milyonu geçti. Bilişim sistemlerine 20 milyon lira yatırım yaptık. Her zaman emek en yüce değer dedik. Sendikalarımızla yaptığımız toplu sözleşme görüşmelerimizi uzlaşıyla tamamladık. Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik. Göreve gediğimiz 2019 yılında toplam 2 bin 17 personelimiz bulunurken bugün itibariyle bin 933 personele sahibiz. Dengeli bir istihdam politikası güdüyoruz. Kaynaklarımızı doğru kullanıyoruz. Sıkıntılar hat safhada Özellikle CHP’li belediyeler… Biz kredibilitesi yüksek belediyeleriz. Ama krediye ulaşamıyoruz. Çünkü kamu bankaları görüşmek bile istemiyorlar. Teşvik bile vermiyorlar. Krediye ulaşmak çok zor durumda. Ama biz elimizdeki kaynaklarla bu işler için yürüyoruz. Ama bundan sonraki süreç belediyeler için daha zor görünüyor” ifadelerini kullandı.
DAHA YAPACAK ÇOK ŞEYİMİZ VAR
Üstü kapalı olarak Konak’ta ikinci dönem mesajı veren Başkan Batur, “Konak Belediye Başkanı olarak, kentimiz için elimizden ne geliyorsa tüm imkanlarımızı zorlayarak hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Daha yapacağımız çok iş var. Bu kent için çalışmak, emek harcamak, bir şeyleri hayata geçirmek benim için her zaman, her şeyin önünde geldi. Konak’ta daha yapacağımız çok şey var” diye konuştu.
KARAR GENEL BAŞKAN VE PM’DE
Konak’ta ikinci dönem adaylığı konusunda CHP Genle Merkezi tarafından onay alınıp alınmadığı sorusunu da yanıtlayan Batur, “CHP’nin tüzük ve yönetmeliklerine göre aday adaylık ve adaylık süreçleri belli bir takvime göre yürür. Partimizin MYK’sı ve PM’sinde adaylıklar onaylanır. Bir kurultay sürecini yaşıyoruz. Bu süreçte biz sadece kendi temennimizi söylüyoruz. Bunun ileride değerlendirileceğini düşünüyoruz. Bunun kararını genel başkan ve PM verecektir” ifadelerini kullandı.
TÜM TASARRUF BÜYÜKŞEHİR'DE
Son dönemde kent genelinde de tartışılan Kordon’da alkol kullanımını ve çalı önerisi konusuna da değinen Batur, “Kordon’da gençlerin eğlenmesi… İzmir demokrasinin, barışın ve özgürlüklerin kenti dedim. Ama Kordon’da rahatsız olunan bir disiplinsizlik var. Tabii ki de gençler eğlenecekler. Ayrıca oradaki müzikten rahatsız olan ve orada oturan vatandaşlarımız var. Narlıdere’deki örneğimizi vermiştim. Çalı tipi bir uygulamayla vatandaşların oturmaması için önlem alınır diye söylemiştim. Belediye başkanları tüm kesimleri düşünmek zorunda. Ben bunu öneri olarak yapmıştım. Yoksa Kordon’la ilgili bütün tasarruflar Büyükşehir’e ait” diye konuştu.
İZMİR’İN İSTANBUL'DAN FARKI NE
Kentin en önemli sorunlarından olan deprem ve depreme dayanıklılık konusunda İstanbul’a özel deprem yasasının İzmir’de de olup olmayacağı konusundaki soruya da yanıt veren Batur, “Birinci Kordon’dan Güzelyalı sahiline kadar olan binalar 50 senelik binalar. Biz artık deniz suyunun o binaların temelinde olduğunu biliyoruz. Sağlam diye birbirimizi kandırmayalım. O yüzden K bölgesi olayı doğruydu. Korunacak alan yani. Oradaki binalar bize binalarını yenilemek için müracaat ettiğinde biz yönetmeliğe göre yüzde 60 eksik imar hakkı veriyorduk. Bu uygulamayla inşaat hakkı aldığı dönemin aynısını verebildik. Bunun için bile davalar açıldı. Biz İzmir’de kentsel dönüşüme emsal olarak karar aldık. Bizim topyekün kurtarmamız lazım. Zamana karşı yarışıyoruz. İstanbul örneği… Deprem için ayrı şehirlerde ayrı yasalar çıkarılmak yerine hepsi için topluca yapılması lazım. İzmir’in İstanbul’dan ne farkı var” ifadelerini kullandı.
SİYASETTE AHDE VEFA ÖNEMLİ
Siyasi gündeme ilişkin de açıklamalar yapan Batur, CHP’nin hazırlandığı kurultay sürecinde parti içerisindeki yarışta desteğinin Kılıçdaroğlu’na olduğunu tekrar ederek şunları söyledi; “Partimizde bazı gelişmeler var. Demokratik bir yarış oluyor. Özgür Özel de grup başkanvekilliğini en iyi şekilde yürütüyor. Ben baştan beri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında olduğumu belirttim. Ama siyasette ahde vefa önemlidir. Benim büyükşehir aday adaylığım sürecinden sonra Konak Belediye başkanlığı için öneren bir kişinin karşısında olmam doğru olmaz. Ben ahde vefası olan bir insanım.”
MÜLTECİ SAYISINDA AZALMA VAR
Basmane bölgesindeki sorunlara ilişkin de kısa bir değerlendirme yapan Batur, “Basmane bölgesinde hem büyükşehir hem de Konak Belediyesi olarak ciddi çalışmalar yapıyoruz. En büyük sıkıntımız mülteciler. Suriyeli mültecilerde bir azalma görülüyor aldığımız verilere göre. Bizim bu bölgede sanathane yapmamızın nedeni de o zaten. Bizim amacımız kentliyi yeniden o bölgeye çekmek. Kentli de o bölgeye sahip çıktı” dedi.
Bu haber de ilginizi çekebilir: Konak Belediyesi’ne e-Belediyecilik ödülü verildi