Şehir Tiyatroları’ndan sanatçılarına yönelik atölyeler

İzmir Şehir Tiyatroları, oyuncuların farklı oyunculuk teknikleri üzerindeki uzmanlıklarını geliştirmek amacıyla atölye düzenledi

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 11:18

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İzBBŞT), tarafından oyunculara Yönetmen Robbie Bowman ‘Meisner Oyunculuk Tekniği’ üzerine, Tiyatrocu ve Eğitmen Yasin Yürekli de ‘Fiziksel Tiyatro’ya dair Şehir Tiyatroları’nın İsmet İnönü Sahnesi’nde eğitim verildi.

Özgüven ve bağ kurma vurgusu

Atölyede eğitim veren Dünyaca ünlü National Theatre üyesi Yönetmen Robbie Bowman atölyenin amacını şöyle açıkladı;

“Şimdi, bu atölyenin amacı, inandığım tiyatro ve oyunculuğun iki temel yönü üzerinde çalışmaktı. İlk olarak, oyuncuları kendilerini güvende, sağlam, özgüvenli hissedecekleri bir yere getirmeyi amaçladık. Kibirli değil ama sahnede durup söylemeleri gerekeni söyleme yeteneklerine güvendikleri bir şekle gelmelerini sağlamak... Diğer unsuru ise bağ kurma olarak tanımlayabiliriz. Oyuncuların birbirleriyle bağ kurabilmelerinin hayati olduğunu düşünüyorum. Bu, onları ‘akış durumu’ dediğimiz veya Stanislavski'nin ‘komünyon’ olarak tarif ettiği bir duruma geçirebilir. Basit bir odaklanma ile kuracakları bu bağ, performansçılar olarak bizi farklı yerlere taşır.”

Robbie Bowman’da İzmirlilere davet

İzmirlileri Şehir Tiyatrolarına davet eden Robbie Bowman, “İnsanları harekete geçirmeyi umduklarını söyleyerek, “İzmir Şehir Tiyatroları’ndaki topluluk hissini arttırmayı, eğlenmeyi, yaratıcı olmayı, insanları ister gözyaşlarıyla ister kahkahalarla olsun, harekete geçirmeyi umuyoruz. Ama kesinlikle kahkahalar olacak. Bunun neşeli, uyumlu bir deneyim olmasını umuyoruz. Bu tür bir deneyim yaşamak isterseniz lütfen İzmir Şehir Tiyatroları’na gelin” dedi.

‘Performans skalasını geliştirdik’

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İzBBŞT) Genel Sanat Yönetmeni Levent Üzümcü’nün önem verdiği ‘Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu’nda faydalanmak üzere düzenlenen ‘Fiziksel Tiyatro’ odaklı atölye Tiyatro sanatçısı ve eğitmen Yasin Yürekli tarafından gerçekleştirildi.  5 gün süren eğitimde fiziksel tiyatro teknikleri ve clown pedagojisiyle çalışıldı. İzmir Şehir Tiyatroları sanatçılarına akrobasi, mim teknikleri, lecoq pedagoji odaklı teknikler üzerine çalışıldığını belirten Yürekli, oyunculuk performans skalalarını geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti.