Dünya nüfusunun hızla artması, yeryüzü kaynaklarının riskli oranda azalması ve küresel iklim krizinin etkilerinin her geçen gün daha da derinden hissedilmesiyle birlikte alternatif ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelim artmaya başladı.
Sürdürülebilir ve çevreci enerjide güneş enerjisi ilk tercihlerden biri olurken son olarak İzmir’in Aliağa ilçesinde kurulmak istenen Güneş Enerjisi Santrali(GES) projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan vize çıktı.
-Solar Danışmanlık Mühendislik San. ve Tic. Ltd. Şti. geçtiğimiz aylarda İzmir ili Aliağa İlçesi Hacıömerli Köyü Mevkiinde GES projesi için ÇED sürecini başlatmıştı. Başvurudan yaklaşık 7 ay sonra ise bakanlıktan proje için “ÇED Gerekli Değil” kararı çıktı.
Proje raporunda, GES projesi kapsamında 6,715 hektarlık alanda 11 bin 927 panelle kurulacağı belirtildi.
Ünitelerin her birinin kurulu gücü 545 Wp ve tesisin toplam kurulu gücü 5,3 MWe olacak.
Projeyle birlikte, kurulacak güneş panelleri ile güneşten gelen ışınlar yardımıyla elektrik enerjisi üretilmesi planlanmış olup proje ile sera gazı etkisinin azaltılması ve düşük karbon salınımı ile yenilenebilir enerji kaynaklarının hayata geçirilmesi amaçlandığı belirtildi.
Proje raporunda ayrıca, bölgenin “marjinal tarım” arazisinde kaldığı ifade edilirken “Proje sahası Çevre Düzeni Planında bir kısmı orman bir kısmı ağaçlandırılacak alan olarak tanımlı olmakla birlikte İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden görüş alınmış olup, söz konusu görüşte sahanın Kuru Marjinal Tarım Arazisi olduğu belirtilmiştir” denildi.
Projenin 9 milyon 800 bin liraya mal olması bekleniyor.
BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türkiye ve Hollanda temiz enerjide işbirliğine hazır