TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu Tarihi Elektrik Fabrikası’nın ticaret-turizm alanına dönüştürülmesine tepki göstererek, yapının restore edilip İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini istedi
Haber Giriş Tarihi: 21.11.2024 14:03
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2024 14:03
KEMAL ÖZKURT - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Tarihi Elektrik Fabrikası arazisinin özelleştirilerek ticari projelere açılmasına karşı basın açıklaması yaptı. Tarihi fabrika önünde gerçekleşen açıklamaya Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu da destek verdi. Elektrik Fabrikasının restore edilerek kamu kullanımına açılması gerektiğini belirten Başkan Mutlu, “Bu bir miras. Bu mirasa kentli sahip çıkmalı. Buranın ticaret turizm fonksiyonlu özelleştirilmesi ve 30 katlı bir bina olarak düşünülmesi kabul edilemez. Mekanın İzBB'ye verilmesi ve tekrar kamu kullanımına açılması gerekiyor” dedi.
FABRİKA ENDÜSTRİYEL BİR MİRASTIR
Tarih binanın tekrardan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gerektiğini savunan Başkan Mutlu, “Bizzat Mimarlar Odası tarafından tescillenmiş bir bina. Dünyada buna endüstri mirası diyorlar. Artık üretim yapılmasa bile kent Hafızası, belleği olarak kentte kamunun kullanımına açılıyor. Bizim de burada isteğimiz; Elektrik Fabrikasının restore edilerek kamu kullanımına açılması. Bu bir miras. Bu mirasa kentli sahip çıkmalı. Buranın ticaret turizm fonksiyonlu özelleştirilmesi ve 30 katlı bir bina olarak düşünülmesi kabul edilemez. Çok uzun zamandır Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere kentin aktif odalarının da talip olduğu ve kamusal kullanıma dönüştürülmek istendiği bir alan. Mekanın İzBB'ye verilmesi ve tekrar kamu kullanımına açılması gerekiyor. Bunun için tüm kenti yanımızda olmaya ve bizimle birlikte dayanışmaya girmeye davet ediyorum " diye konuştu.
RANTA KURBAN ETTİRMEYECEĞİZ
TMMOB Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi;
“Elektrik Fabrikası, yalnız İzmir’in değil ülkemizin sanayileşme sürecinin kilometre taşlarından biri ve aynı zamanda bu kentin hafızasıdır. Mevcut hali ile, tarihi binanın, tıpkı Alsancak Garı, TEKEL, Sümerbank, TARİŞ binaları ve Havagazı Fabrikası gibi endüstriyel miras olarak gelecek kuşaklara aktarılması gerektiği konusunda ısrarlıyız. İzmir’in en değerli bölgesinde, üstelik tescilli bu tarihi binanın üzerinde yer aldığı parsel, yürürlükteki imar planına TAKS:0.50, KAKS:1.50 yapılaşma koşullu “Kültürel Tesis Alanı” olarak işlenmiştir. Bir başka deyişle tarihi Elektrik Fabrikası ancak ve ancak yanı başındaki Havagazı Fabrikası gibi yalnızca kültürel bir işlevle kullanılabilir durumdadır. Tüm bu kayıtlar ortadayken, Tarihi Elektrik Fabrikası’nın üzerinde yer aldığı 3535 ada 6 parsel, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından “Kültürel Tesis Alanı” olarak iki kez ihaleye çıkarılmıştır. Şimdi ise “Kültürel Tesis Alanı” olarak ihaleye çıkarılan bu alan, aynı idare tarafından “Ticaret-Turizm Alanı”na dönüştürülmek istenmektedir. Bu da yetmezmiş gibi, söz konusu parsele “Emsal:3.00, Yükseklik:30 kat” gibi ayrıcalıklı ve oldukça yoğun bir yapılaşma hakkı verilmeye çalışılmaktadır. Hedef bu değişiklik ile yeni alıcıya, rantı daha yüksek bir arsa sağlamaktır. Böylelikle, tescilli bir kültür varlığı olan Elektrik Fabrikası, 30 katlı bir rant ucubesi haline dönüştürülerek yok edilecektir. Ülkenin en zor yıllarında, kıt kaynaklarla kamulaştırılmış bu tarihi değerimizin özelleştirme adı altında haraç-mezat satılmasına İzmirliler olarak izin veremeyiz. Kamulaştırma ile yabancı tekelden alınan Elektrik Fabrikası’nı yeniden sermayeye devretmek için gösterilen bu çaba, özelleştirmelerin nasıl dar bir ideolojik bakış açısıyla gerçekleştirildiğinin de bir kanıtıdır. Yıllarca ESHOT tarafından işletilen Elektrik Fabrikası'nın tapusunun yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gerekmektedir. Endüstriyel mirasımızın kendi gabarisini fazlasıyla aşan ucube bir yapının altında yok edilmesine ve bir sermaye nesnesi haline getirilmesine göz yummayacağız.”