TÜGİAD Ege Buluşmaları’nda geleceğin tarımı konuşuldu

TÜGİAD Ege Şubesi Üye Buluşmaları kapsamında düzenlediği toplantı serilerinde geleceğin tarımı konuşuldu

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 16:27

TÜGİAD Ege Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı'nın katıldığı etkinlikte, "Tarımın Değişen Yüzü"nü ele aldı. Çakıcı, gıda enflasyonunun arttığı bu dönemde ulusal tarım planlamasının şart olduğunu vurguladı.

“Hepimizin sofrasına gelen gıdaların temeli tarım”

TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Korkmaz, Yönetim kurulu toplantısı sonrası düzenlenen etkinlikte şöyle konuştu;

“Genç iş insanları olarak ülkemizin sanayisi ve hizmet sektörünü mercek altına aldığımız kadar tarım sektörü ile de yakından ilgiliyiz. Hepimizin sofrasına gelen gıdaların temeli tarım. Yaşanan enflasyonist ortamda gıda enflasyonu ise en güçlü kalem olarak yüksek seyrini sürdürüyor. Bu anlamda üyelerimiz ile tarım konusunda yetkin bir isim olan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı’yı ağırlamak istedik”

Tarımda ulusal planlama şart

‘Tarımın Değişen Yüzü, Sorunlar, Çözümler ve Fırsatlar’ başlığıyla bir sunum gerçekleştiren Çakıcı, tarımda ulusal bir planlamanın şart olduğu, gıda enflasyonunun bu derece arttığı bir noktada tarımın ulusal ölçekte planlanması gerektiğini söyledi.

Tarımdaki son gelişmeler ve alınması gereken önlemleri anlatan Çakıcı, “Tarım Alanlarının Daralması, İklim Değişikliği, Çevre Kirliliği, Global Sorunlar ve Ülkesel Sorunlar başlıkları altında bu temel sorunları belirlemek mümkün. Plansız sanayileşme ve kentleşme ile tarım alanları daralıyor. Kuraklık ve sıcaklık değişimi ile iklimsel etkiler tarımda güçlü bir şekilde hissediliyor. Toprak, su ve hava kirliliği sonucu üretim daraldı. Sağlıksız gıdalar üretiliyor. Enerji krizi, savaşlar, lojistik sorunlar ve korumacı politikalar global sorunlar olarak ortaya çıkarken, ülkemiz özelinde üretim ve pazara ulaşım maliyetlerindeki artış, üretici desteklemeleri ve piyasa düzenlemelerinde yetersiz tarım politikalarını temel sorunlar olarak vurgulamak mümkün” diye konuştu.

Tarım stratejik bir konu

Çakıcı, enflasyonist ortamda gıda enflasyonunun düşürülebilmesi için üretimin artması, çiftçinin desteklenmesi ve toprak ve tohum ıslahının yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye artık ulusal ölçekte bir tarım planlaması yapmak zorunda olduğunun altını çizen Çakıcı, “Değişen iklim koşullarında az suya ihtiyaç duyan ürünlerin hangi bölgede yetiştirilebileceği konusunda çalışma yapılarak bu noktalardaki çiftçilere özendirici teşvikler verilmek mecburiyetinde. Pandemi bize gösterdi ki gıda anlamında kendi kendine yetebilmek, ülkeler için stratejik bir konu. Bu sebeple ulusal ölçekte bir tarım planlaması ve politikası geliştirmek zorundayız” diye konuştu.

Etkinlik sonrasında TÜGİAD Ege Şubesi’ne yeni üye olan üyelere rozetleri takıldı.