İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak’ta bulunan ana binasının 30 Ekim depreminde hasar gördükten sonra yıkılarak Kültürpark içinde bulunan hollerde hizmet vermeye başlaması nedeniyle çalışanların zorlandığını dile getiren Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şubesi Büyükşehir’e bir talep yazısı iletti. Hollerdeki çalışma koşullarının yetersiz olduğunu dile getiren 1 No’lu Şube, 4 yıl geçmesine rağmen yeni bir bina yapılmadığına dikkat çekerek; yeni hizmet binası yapılması için talepte bulundu.
SENDİKANIN YETKİSİ VAR
Büyükşehir’e iletilen talep mektubunda olumsuz çalışma koşulları nedeniyle sendika üyelerinin yaşadığı sorunların sendikanın yetki ve görev sorumluluğu dahilinde olduğunu dile getiren 1 No’lu Şube, “Sendikamız 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşlarında yetkili sendikadır. 4688 sayılı Kanunun 3(f) maddesinde ‘Sendika: Kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal ve mesleki hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar’ şeklinde tanımlanmaktadır. Bu çerçevede, üyelerimizin işyerlerinin fiziki şartlarından dolayı yaşadıkları sorunlar da sendikamızın görev, yetki ve sorumluluğu dahilinde ele alınması gereken hususlardır” şeklinde ifadeler kullandı.
UĞULTU STRESE NEDEN OLUYORDepremden sonra taşınılan hollerin fiziki şartlarındaki yetersizlikleri dile getiren 1 No’lu Şube, hollerdeki uğultu ve gürültü nedeniyle sendika üyelerinin kendilerine sürekli sorunlarını ilettiğini belirterek; “Bilindiği üzere, 30 Ekim 2020 tarihli Sisam merkezli deprem sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi ana hizmet binasının hasar görmesi nedeniyle bu binadaki hizmet birimleri Kültürpark içerinde bulunan hollere taşınmış, diğer ek hizmet binaları ve çevre hizmet birimlerinin de taşınması ile birlikte Belediye hizmetlerinin çok büyük bir bölümü buradan verilmeye başlanmıştır. Hollerin fiziki şartlarının ofis olarak kullanılmaya uygun olmaması nedeniyle, insan yoğunluğu da göz önüne alındığında havalandırma, ses (sürekli uğultu ve gürültü), ısıtma, soğutma, ışık vb. alanlarda sıkıntılar yaşanmaktadır. Mevcut havalandırma şartlarının kronik solunum yolu rahatsızlıkları bulunan personelin sağlığı ve grip (influenza) gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önlenmesi açısından yeterli olmadığı; hollerdeki ısı dağılımının düzensiz olduğu; aydınlatmada kullanılan ışıkların göz sağlığını olumsuz etkilediği ve sürekli var olan uğultu ve gürültü ile birleştiğinde göz ağrısı, baş ağrısı ve dolayısıyla strese neden olduğu üyelerimizce yoğun bir şekilde tarafımıza iletilmektedir” paylaşımında bulundu.
KANUN İŞVERENİ SORUMLU TUTUYORİş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Büyükşehir’in çalışanlar için gerekli sağlık ve güvenlik şartlarını sağlaması gerektiğini burgulayan 1 No’lu Şube, yeni hizmet binası için çalışmaların bir an önce başlamasının ihtiyaç olduğunu dile getirdiği talep yazısını şu cümleler ile noktaladı: “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 4. maddesinin 1. fıkrasının a) bendine göre işveren ‘Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar’ b) bendine göre ‘İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar’ denilmektedir. Ayrıca, 28710 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik'in 5. maddesinin 1. fıkrasına göre ‘İşveren, çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak için; e) İşyeri bina ve eklentilerinde yeterli aydınlatma, havalandırma ve termal konfor şartlarını sağlar’ denilmektedir. Depremin üzerinden 4 yıl geçmiş olduğu dikkate alındığında İzmir Büyükşehir Belediyesinin emekçiler açısından güvenli, sağlıklı bir çalışma ortamı sağlaması adına yeni bir hizmet binası inşasına yönelik bir çalışma başlatmasına ihtiyaç bulunduğu açıktır.”