Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) destekli kazı ve yüzey araştırmalarında görev alan bilim insanları, "Moğolistan'daki Tarihi Şehir Kalıntıları ve Togu Balık" başlıklı çalıştayda bir araya geldi.
Çalıştaya katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Moğolistan'daki kazıların sonuçlarının heyecan verici olduğunu ve Türk dünyasının geçmişiyle ilgili önemli çalışmaların alt yapısının kurulduğunu ifade etti. Çam, Bilge Tonyukuk yazıtlarının bulunduğu bölgede bir müze yapıldığını, müzenin yakın zamanda yangın geçirdiğini ve gelecek yıl açılacağını belirtti.
Komşuluk bağıMoğolistan ile "komşuluk" bağlarına dikkat çeken Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, iki ülke arasında kültürel bağların derin olduğuna vurgu yaptı. Şeker, "Aramızda yaklaşık 2 bine yakın kelime birliği var. Bu kelimelerin tarihsel bağı, günümüz Türkiye'sinde de yaşatılıyor" dedi.
Dünya mirasına önemli katkıMoğolistan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ochırhuyag Bayanjargal, 2019'da İKÇÜ ile imzalanan protokolle önemli çalışmalar yürütüldüğünü aktardı. İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ise, Türk tarihinin en eski yazıtlarının bulunduğu Orhun bölgesindeki çalışmalarıyla dünya mirasına önemli katkılar sağladıklarını söyledi.
Togu Balık neresi?Akademisyenler, kazılarda elde edilen bulgular ve Moğolistan'daki tarihi şehirlerle ilgili bilimsel sunumlar gerçekleştirdi. Togu Balık'ın, Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarında adı geçen Dokuz Oğuzlara ait yerleşim yeri olduğu düşünülüyor.