Türkiye'de ilk kez uygulanan İzmir Şehir Hastanesinde

Türkiye'de bir ilke imza atılarak, 14 yaşındaki F.H.K. isimli çocuk hastanın tiroid ameliyatında “Yakın - Kızılötesi Floresan Cihazı” kullanıldı

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2024 15:47
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2024 15:47

Graves hastalığı nedeniyle hipertiroidi geliştiren ve İzmir Şehir Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Bölümü'nde tedavi gören F.H.K., ilaç tedavisine yanıt vermemesi ve hormon kontrolünün sağlanamaması nedeniyle cerrahi müdahaleye karar verildi. Bu önemli ameliyat, İzmir Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanları Op. Dr. Bade Toker Kurtmen ve Op. Dr. Kamer Polatdemir tarafından başarıyla gerçekleştirildi.

Tiroid cerrahisinde, özellikle çocuk hastalarda, sinir hasarına bağlı ses kısıklığı ve kalıcı kalsiyum düşüklüğü gibi komplikasyonlar sık görülmektedir. Bu riskleri azaltmak amacıyla ameliyat sırasında nörostimülasyon cihazı rutin olarak kullanılmakta, ancak bu hastada kalıcı kalsiyum düşüklüğüne yol açabilecek paratiroid bezi kaybını önlemek için Türkiye'de bir ilk olarak Near-Infrared Floresan Cihazı da devreye alındı. Floresan ışığı sayesinde paratiroid bezleri net bir şekilde tespit edilerek korundu.

Ameliyat sonrası herhangi bir sinir hasarı veya paratiroid bezi kaybı yaşanmayan hasta, operasyonun ikinci gününde sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.