Yapay zeka destekli Güvenli Yolculuk Sistemi İEF’de tanıtıldı

93. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda yapay zekâ destekli Sürücü Destek ve Güvenli Yolculuk Sistemi tanıtıldı. Bu sistemin yakın gelecekte tüm otobüs filosunda kullanılması hedefleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2024 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2024 11:51

30 Ağustos tarihinde kapılarını açan 93. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), “Teknoloji” temasıyla 9 Eylül Pazartesi gününe kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. Fuarın Belediye Sokağı kısmında yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birimleri ve bağlı şirketlerinin sunduğu yapay zeka ve dijital teknoloji tabanlı hizmetleri ziyaretçilere tanıtılıyor. Alanda dikkat çeken projelerden biri ise, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün atölyelerinde hazırladığı model otobüsle tanıtımını yaptığı, otobüslere uzaktan erişim imkânı sunan Sürücü Destek ve Güvenli Yolculuk Sistemi (GYS) oldu.

HALİ HAZIRDA 1198 OTOBÜSTE KULLANILIYOR

GYS’nin, yapay zeka destekli olarak yolculuk ve trafik güvenliğini maksimize edeceğini vurgulayan ESHOT Genel Müdürlüğü Akıllı Ulaşım Sistemleri Şube Müdürü Nadir Demirsoy, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘akıllı şehir’ vizyonu kapsamında ESHOT yazılımcıları tarafından geliştirilen ve hali hazırda 1198 otobüste faal olarak çalışan Telemetri cihazlarına vurgu yaparak, “Yaklaşık 150 farklı sensör verisini toplayıp merkeze ileten Telemetri cihazları sayesinde araçlarımızı kesintisiz olarak teknik kontrol altında tutuyoruz. Bunu ‘önleyici bakım’ olarak tarif edebiliriz. Otobüslerdeki tüm çalışan aksamları, mekanik ve dijital parçaları takip ederek, olası arızaları önleyebiliyoruz. Geliştirdiğimiz Güvenli Yolculuk Sistemi de Telemetri cihazlarıyla entegre çalışarak, bize çok daha fazla katkı sunacak” şeklinde konuştu.

GYS’NİN FAYDALARI NELER?

Demirsoy, ESHOT faaliyetlerinin, yolcular ve trafik için maksimum ölçekte güvenli olmasını hedeflediklerini ifade ederek, hali hazırda deneme aşamasında olan yeni sistemin sunacağı faydalara değinerek şu ifadeleri kullandı:

“Sistem, her otobüste sürücüleri anlık olarak izleyecek. Şoför yorgunsa, dikkatsizse, sigara içme ya da telefona bakma gibi kural dışı hareketlerde bulunuyorsa sistem aynı anda hem araç takip merkezimizi hem de şoförü uyaracak. Bu da yolculuk ve trafik güvenliğine çok önemli katkı sağlayacak.Telemetri uyumuyla birlikte tüm araçlarımızın teknik verileri izlenerek, olası arızaların önüne geçilecek. Tüm kapılardan yolcu iniş ve biniş verileri dijital olarak takip edilebilecek. Böylece hizmette doğru planlama imkânı ve verimlilik daha da artacak.”