Yılbaşı tatili İzmir’deki otellerde beklentiyi karşılamadı

İzmir’de yılbaşındaki doluluk oranlarını değerlendiren Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı Ertan Ustaoğlu, “Geçen yıla kıyasla taleplerde çok fazla bir artış yaşanmadı. Bu yılki doluluk oranları ise beklentimizi karşılamadı” dedi

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2024 16:51
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2024 16:51

Yılbaşı tatilinin ardından İzmir’de otellerdeki doluluk oranları, turizm sektörünün beklentilerini karşılamadı. Yılbaşı tatilinin hafta içine denk gelmesi nedeniyle taleplerde düşüş yaşandı. Tatil sonrası otellerdeki doluluk oranlarının geçen yıla kıyasla kayda değer bir artış göstermediğini ifade eden Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı Ertan Ustaoğlu, “Geçen yıla kıyasla taleplerde çok fazla bir artış yaşanmadı. Bu yılki doluluk oranları ise beklentimizi karşılamadı” diye belirtti.

TATİLİN 1 GÜN OLMASI BEKLENTİYİ KARŞILAMADI

İzmir’de yılbaşında otel doluluk oranlarını değerlendiren Ustaoğlu, konuma göre bu oranların farklılık gösterdiğine dikkat çekti. Ustaoğlu, “Kıyı bölgelerindeki çoğu küçük otel kapalı zaten şu anda. Sadece eğlence yerleri olan oteller hizmet vermeye devam ediyor. Geçen yıla kıyasla taleplerde çok fazla bir artış da yaşanmadı. Bu yılki doluluk oranları ise beklentimizi karşılamadı. Otellerde doluluk oranı yüzde 75 civarındaydı” diyen Ustaoğlu, yılbaşı tatilinin hafta içine denk gelmesinin bu durumdaki etkisini vurguladı. Ustaoğlu, “Eğer tatil hafta sonuna denk gelseydi, birkaç günlük tatil planları yapılıp talepler artabilirdi. Ancak sadece 1 günlük tatil için vatandaşlar otellere yönelmedi. Bu nedenle genel bir yoğunluk söz konusu olmadı” ifadelerini kullandı.

YILBAŞINDA FİRMALAR ZAM ORANLARINI ARTIRIYOR

Turizm sektöründe maliyet artışlarının da yılbaşı döneminde otelleri zorladığına dikkat çeken Ustaoğlu, özellikle konaklama vergisinin etkisini ele aldı. Ustaoğlu, “Bizden yüzde 2 konaklama vergisi alınıyor ve bu oran euro üzerinden hesaplanıyor. Bu oranı kendi kârımızdan ödüyoruz. Ayrıca euro üzerinden alınan diğer vergiler de var. Diğer sektörlerde böyle bir uygulama yokken, turizm sektöründe neredeyse yüzde 3'lük bir vergi artışı mevcut. Bu durumun neden yalnızca turizm sektöründe uygulandığını anlamış değiliz” dedi. Bunun yanında, sektördeki genel maliyetlerin de sürekli arttığına vurgu yapan Ustaoğlu, “Tedarikçi firmalar otellere kahvaltılık ve temizlik malzemesi sağlıyor. Ancak özellikle yılbaşı gibi dönemlerde bu firmalar zam oranlarını artırıyor. Her 2 veya 3 ayda bir gelen bu zamlar bizi çok etkiliyor. Dolayısıyla maliyetler artıyor, fiyatlarımızı da artırmak zorunda kalıyoruz” dedi.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞI SEKTÖRÜ ÇİFTE MALİYET BASKISI ALTINA ALDI

Yeni yılda asgari ücret artışının da sektörü çifte maliyet baskısı altına aldığını ifade eden Ustaoğlu, “Asgari ücret açıklandı. Keşke diğer maliyetler düşse, asgari ücret artsa. Ancak asgari ücret artışıyla birlikte diğer giderler de yükseliyor. Sürekli artan sabit giderler nedeniyle fiyatlarımız artıyor. Sürebilir turizmden söz ediliyor ancak mevcut şartlarda bu sürekliliği sağlamak oldukça zorlaşıyor” diye belirtti.

Artan maliyetlerin otel fiyatlarına yansıdığını ve bunun da doluluk oranlarını olumsuz etkilediğini belirten Ustaoğlu, sözlerinin devamında ise şu sözlere yer verdi: “Tüm bu maliyet artışları bizi çok hırpalıyor. Hem maliyet baskısı hem de doluluk oranlarının düşük kalması, turizm sektörü için çözülmesi gereken önemli sorunları işaret ediyor. Yılbaşı dönemi, tatilciler ve turizm sektörü için özel bir öneme sahip olsa da, mevcut ekonomik şartlar bu önemli dönemi zorlaştırıyor.”