KEMAL ÖZKURT Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 2024 yılı son meclis toplantısı Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu idaresinde, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve meclis üyesi sanayicilerin katılımıyla gerçekleşti. Başkan Ender Yorgancılar, Türkiye'nin 2024 ekonomik görünümünü ve sanayicilerin karşılaştığı zorlukları değerlendirdi. İhracatçının artan maliyetlere karşı döviz kuru artışlarının yetersiz kaldığını belirten Yorgancılar, "Bu kur artışında ihracatçının rekabet şansı yok. Yüzde 95 maliyet artışı yaşarken, döviz kurları yalnızca yüzde 10-13 arttı. Bu ortamda ayakta kalmak mümkün değil" diyerek iflas ve konkordato haberlerinin artışına işaret etti.
AYAKTA KALMAK MÜMKÜN DEĞİL2024 yılında ihracatçının maliyetlerinin yüzde 95 oranında arttığını, buna karşılık olarak döviz kurlarının aynı orantıda artmadığından dolayı ihracatçının iflasın eşiğinde olduğunu belirten Yorgancılar, “Ekonomimizin 2024 yılı performansına baktığımızda; TCMB politika faizi, yüzde 42,5’den yüzde 50’ye yükseltildi. Faiz, Mart ayından itibaren sabit tutuldu. Enflasyon yüzde 65’ten yüzde 45’lere geriledi. Yılın 9 aylık bölümünde Türkiye, ortalama yüzde 3,3 büyürken, imalat sanayi binde 6 küçüldü. Dolar kuru Ocak ayından bu yana yaklaşık yüzde 19, Euro ise 13 arttı. Bugün esas konuşmamız gereken konu bu. Türkiye en büyük ihracatı Avrupa Birliği’ne yapıyor. Bu kur artışında ihracatçının rekabet şansı yok. Ben hangi arkadaşımı ziyaret etsem ilk söylediği konu bu. Bütün illerimizde ki sıkıntı bu. Enflasyonu aşağıya doğru düşürmek için satın almanın kısılmasıyla ilgili uygulanan politikanın sonucunda beklenen buydu ama bu kadar değil. Yüzde 95 maliyet artışımız olduğu bir ortamda yüzde 13 kur artışıyla ayakta kalma şansımız yok. Bunun sonucunda onlarca iflas ve konkordatoyu üzülerek duyuyoruz” diye konuştu.
Global çapta yaşanan gelişmelerin Türkiye için fırsatlar ve riskler doğurduğunu dikkat çeken Yorgancılar, “Trump dönemine girerken dünyada siyasi görünüm de oldukça karışık seyrediyor. Ve küresel siyasette de yeni bir yapılanma görüyoruz. Bunu özellikle Rusya ve Filistin hattında anlaşmaya yaklaşıldığında, Suriye’de düzen kurulma sürecinde, İran’a karşı atılacak adımlarda çok daha net göreceğiz. Türkiye için önemli fırsat ve riskler olduğu da aşikar” dedi. Ayrıca, FED’in sadece 25 baz puan indirim yaptığını hatırlatan Başkan Yorgancılar, “ 2025 yılında da küresel enflasyonun gündemde kalacağını ve küresel düzlemde oldukça dinamik bir 2025 yılının bizleri beklediğini göstermektedir” ifadelerini kullandı.
SERBEST TİCARETTE YENİ MÜZAKERELERE BAŞLAMALIYIZSerbest ticaret anlaşmalarının Türkiye için çok önemli olduğuna dikkat çekerek AB-Mercosur anlaşmasının Türkiye için oldukça olumsuz bir gelişme olduğunu söyleyen Yorgancılar, “Trump’ın seçilmesi ile yeniden gündeme gelen gümrük vergileri uygulama politikası AB’yi harekete geçirdi ve tarihteki en büyük serbest ticaret anlaşmalarından biri olarak nitelenen AB-Mercosur anlaşması hızlandırıldı. Bu anlaşma AB ile Arjantin, Bolivya, Brezilya, Paraguay ve Uruguay’ı kapsıyor. Baktığınız zaman AB nerde bu ülkeler nerde. 780 milyon kişinin yaşadığı iki büyük bölge arasında; 30 yıl içinde gıdadan otomobil yedek parçasına her türlü ürünün serbestçe alınıp satılacağı bir pazar amaçlanıyor. En büyük ihracat partneri AB ülkeleri olan bizim açımızdan bu oldukça kötü bir gelişme. Elbette ki, ilerlemesi kolay olmayacak ve zaman alacak bir anlaşma. Ancak, uzun vadeli düşünmek ve daha birçok sebepten ötürü AB ile yeniden müzakere sürecini başlatmak zorundayız. Kazanan Avrupa Birliği ve bu bölgede bulunan ülkeler. Yani 780 milyon kişi gümrük vergisi olmadan bir ticaret hacmine ortak olacaklar ” dedi.
BU BÜYÜME İLE İŞSİZLİK AZALMAZTürkiye’nin sürdürülebilir büyümesi imalat sanayinin büyümesi ile doğru orantılı olduğunu vurgulayan Yorgancılar, “3. çeyrekte Türkiye yüzde 2,1 büyürken, imalat sanayi yüzde 2,8 daraldı. Yüzde 2’lik büyüme potansiyelimizin altındadır. Bu büyüme rakamlarıyla biz işsizliğin önüne geçemeyiz. Oldukça zor bir yıl geçiren ve neredeyse günü kurtararak bugüne gelen sanayicimizin desteklenmesinin zaruriyeti, ihracatçımızın önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor” dedi. Öte yandan KOBİ’lerin krediye erişimde yaşadığı sorunlara da değinen Yorgancılar, “Bugün en büyük sorunların başında KOBİ’ler geliyor. KOBİ’ler kredi almak için bankaya gittiği zaman 50- 55 oranında faize karşılaşıyor. Bu kredilerle maliyetlerini satışınızı yapacaksınız ve para kazanacaksınız. Bu faiz oranlarıyla ayakta kalmaları çok zor yüzde 50’lerdeki faiz ile kredi çekemeyen KOBİ’lerimiz kapasite daraltıyor. Bunlar da ülke büyümesine olumsuz yansıyor. Bizim bu konuları artık çözerek 2025 yılına girmemiz gerekiyordu” açıklamalarında bulundu.