Zeytin ve zeytinyağı ihracatında yüzde 25 düşüş

Yeni sezon öncesi 2023/2024 yılı sezonu hakkında değerlendirmelerde bulunan EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Emre Uygun, ihracat kısıtlamaları ve fon kesintileri sebebiyle Eylül ayında ihracatın yüzde 25 düşerek 726 milyon dolar seviyesine gerilediğini ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 16:04
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 16:04

KEMAL ÖZKURT / Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Uygun, Türkiye’nin önemli ihraç ürünlerinden olan sofralık zeytin ve zeytinyağında yeni sezonla ilgili değerlendirmelerini paylaşmak üzere basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıda Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tarafından açıklanan rakamları paylaşan Uygun, toplam zeytin rekoltesinin 3 milyon 600 ton, sofralık zeytin rekoltesinin 750 bin ton, zeytinyağı rekoltesinin ise 475 bin ton olacağını söyledi. Uygun, aynı zamanda ihracat kısıtlamaları ve fon kesintileri sebebiyle Eylül ayında ihracatın geçtiğimiz sezona kıyasla yüzde 25 düşerek 726 milyon dolar seviyesine gerilediğini ifade etti.  

İHRACATTA YÜZDE 25’LİK DÜŞÜŞ

2023/2024 sezonu hakkında değerlendirmelerde bulunan Uygun, “Yeşil zeytin ihracatımız 17 bin ton karşılığında 47 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiş olup, en fazla ihracat yaptığımız ilk 3 ülke sırasıyla Almanya, Irak ve ABD olmuştur. Siyah zeytin ihracatımız ise 60 bin ton karşılığında 162 milyon dolara ulaşmış; bu kategorideki en büyük pazarlarımız ise Almanya, Irak ve Romanya olarak sıralanmaktadır. 2023/24 sezonunda toplam sofralık zeytin ihracatımız 78 bin ton seviyesinde gerçekleşmiş ve bu ihracattan 210 milyon dolar döviz geliri elde edilmiştir. Sofralık zeytin ihracatında, ortalama birim fiyatın yüzde 46 oranında artarak 1,84 dolardan 2,69 dolara yükseldiğini görmekteyiz. Ekim ayı sonunda, 2023/24 sezonu zeytinyağı ihracatımız 70 bin ton seviyesinde gerçekleşmesi ve bu ihracattan 500 milyon dolar döviz geliri elde edilmesini bekliyoruz. Eylül ayı sonu itibariyle ise ortalama zeytinyağı ihraç fiyatımız ise kilogram başına 4,78 dolardan 7,22 dolara yükselmiştir. Bir yılı aşkın süredir ihracat kısıtlamaları ve fon kesintileri ile mücadele eden sektörümüzün toplam ihracatı, Eylül ayı sonu itibarıyla, geçtiğimiz sezona kıyasla yüzde 25 düşüş yaşamış ve 907 milyon dolardan 726 milyon dolar seviyesine gerilemiş olsa da sektör paydaşlarımızın dayanışması ve sürdürülebilir büyüme hedeflerimiz doğrultusunda, önümüzdeki 5 yıl içinde ihracatımızı 1,5 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

DESTEK OLMAZSA REKOLTENİN ALTINDAN KALKAMAYIZ

Rekoltenin yüksek ve sektörün iyi durumda olduğunu ifade eden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Kadri Gündeş, bu zamanda Tarım Bakanlığı’na çok iş düştüğüne dikkat çekerek destek verilmediği takdirde ne üreticinin ne de ihracatçının bu rekoltenin alandan kalkamayacağını söyledi.

DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN BİR SEZON

Zeytinyağında devreden stoklarla birlikte 600 bin tonun üzerinde rekolte beklentisinin olduğunu ve ihracat sezonun çok dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Güngör Şarman, “Bu sene 475 bin zeytinyağı üretimiyle karşı karşıyayız ama geçen yıldan devreden stoku da hesaba katığımızda 575 bin ton üretimden bahsedebiliriz. Bu sene Suriye de iyi bir üretim var.  150 bin tonluk üretimin 30 bin tonu kendi iç tüketiminde kullanıldığını düşünürsek 50- 60 bin tonun bize geleceğini söyleyebiliriz.  Çok dikkatli götürmemiz gerek bir sezonla karşı karşıyayız. Geçtiğimiz yıllarda rakiplerimizin yaşadığı sorunlar sebebiyle ihracatta sorunlar yaşamadık ama bu sene önceki dönemde olduğu gibi fırsat senesi olarak düşünmek bizi yanılgıya sürükler” dedi.