Zeytin ve zeytinyağında yeni sezon Bergama'da başladı

Bergama’da gerçekleşen zeytin ve zeytinyağı sezon açılışında, bölge ekonomisine katkı, kooperatifleşme, markalaşma ve bilinçli üretim konularında sektör temsilcilerinden önemli mesajlar verildi

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2024 12:39
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2024 12:39

KEMAL ÖZKURT - İzmir Ticaret Borsası ve Bergama Ticaret Odası iş birliği, Bergama Belediyesi'nin desteğiyle bugün Bergama’da 2024-2025 Zeytin ve Zeytinyağı Sezonu Açılış Töreni gerçekleşti. Bölgedeki zeytin hasadının başlangıcını kutlamak ve sektördeki gelişmeleri değerlendirmek amacıyla düzenlenen törene, sektör temsilcileri ve protokol üyeleri katılım gösterdi. Etkinliğe Bergama Kaymakamı Avni Oral, Bergama Belediyesi Başkan Yardımcısı Emel Ürper, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Kolat katılarak, açılış konuşmalarında sektörün gelişimi ve bölge ekonomisine katkıları üzerine değerlendirmelerde bulundu.

PAZARLAMADA EKSİKLERİMİZ VAR

Kooperatifleşme ve şirketleşmenin zeytinyağının pazarlanmasında çok önemli olduğunu vurgulayan Bergama Kaymakamı Avni Oral, “Zeytin ağacı bölgenin en önemli zenginliklerinden biri. Bergama’da 66 bin dekar alanda zeytin üretimi yapılıyor, 2.5 milyon zeytin ağacı var. Ayvalık’tan daha fazla zeytin ağacımız var. Kınık ve Aliağa’yı da değerlendirdiğimizde büyük bir potansiyele sahibiz ama bu kadar varlığımıza rağmen katma değerli bir şekilde pazarlamada ilçemizde eksiklikler var. Yeterli tesise ve örgütlenmeye sahip değiliz. Zeytinde kooperatifleşme ve şirketleşme çok önemli bir yere sahiptir. Bölgemizde bu alanda faaliyet gösteren kurumsal yapılar maalesef yeterli değildir. Bu yüzden kurulacak kooperatifler ve işletmeler, bölge ve Bergama zeytini ile zeytinyağının bir marka olarak ortaya çıkmasına, ambalajlı ürüne dönüştürülmesine ve bu alanda üretim yapan çiftçilerin katkı sağlamasına oldukça önemlidir” diye belirtti.

ZEYTİN YAMAÇLARDA OLMALI

Zeytinin taban arazilerinden çok yamaç arazilerde üretilmesinin daha doğru olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, “Zeytin, aslında binlerce yıl önce yazılan kitaplarda da olduğu gibi, sırtını yükseğe ve eğimli alanlara yaslamayı seviyor. O yüzden taban arazilerden çok, zeytinin kendisini kabul ettiği ve kimsenin yok edemediği bölgelerde devamını sağlamakta fayda var. Üretim planlaması, sözleşmeli üretim ve suyu merkeze alarak üretimin önemi, Kasım ayında almadığımız yağışlarla daha da belirgin hale geliyor. Geçmişte yaptığımız hataları tekrarlamadan, suyu merkeze alarak ve zeytin ağaçlarımıza zarar vermeden üretime devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

SEZON YENİ REKORA HAZIRLANIYOR

Zeytine artan talebe rağmen, iklim değişikliği ve doğal afetler gibi faktörlerin küresel tehditler oluşturduğunu belirten Kestelli, “Son birkaç yıldır küresel zeytin ve zeytinyağı üretiminde ciddi düşüşler yaşanırken, fiyatlarda da tarihi yüksek seviyeler görüldü. Bu durum, piyasalarda dalgalanmalara, ticarette belirsizliklerin artmasına ve sektör temsilcilerinin zorlu bir süreçle karşılaşmasına neden oldu. Türkiye olarak bu süreci diğer üretici ülkelere göre daha şanslı geçirdiğimizi kabul etmeliyiz. Nitekim geçtiğimiz yıl ortalama bir sezon yaşasak da 2022 yılında tarihin en yüksek üretim seviyelerine ulaşmıştık. Bu sezon ise sektör, yeni bir rekora hazırlanıyor,” dedi. Üretimdeki artışa paralel olarak ihracatta da rekor bir rakama ulaşılabileceğini söyleyen Kestelli, “Önceliğimiz rakamsal büyüklüklere ulaşmaktan ziyade; verimliliğimizi ve kalite standartlarımızı yükseltmek, markalaşma çalışmalarına ağırlık vermek olmalı” ifadelerini kullandı.

DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR VAR

Zeytinde doğru bilinen birçok şeyin yanlış olduğunu ve bilinçli üretimin önemini vurgulayan Bergama Belediyesi Başkan Yardımcısı Emel Ürper, “Bölgemiz tütünden zeytine dönüşürken komşu ilçelere göre geride kaldı. Doğru bildiğimiz bazı şeylerin yanlış olduğunu zamanla öğrendik. Daha yolun başındayız. Kurumların bilinçli çalışmasıyla öğrenecek çok şey var. Bunu yapabiliriz,” diye konuştu.

AMACIMIZ MARKALAŞMAK

Bergama zeytininin markalaşması için yoğun çaba harcadıklarını belirten Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Kolat, “Coğrafi işaret müracaatını yaptık. Coğrafi işaretimizi aldıktan sonra AB coğrafi işaretini almayı da hedefliyoruz. Tüm bunları markalaşma adına yapıyoruz. Zeytin ve zeytinyağının markalaşması için bölgemizin zeytinyağının talep edilir ve beğenilir olmasını istiyoruz. En önemlisi, bölgemizin ve ülkemizin bu konuda diğer dünya ülkeleriyle yarışır hale gelmesini arzu ediyoruz” dedi.