Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli dizisi konusu nedir? Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli oyuncuları

TRT ekranlarının sevilen yapımlarından Yunus Emre: Aşkın Yolculuğu'nun ardından, Hacı Bayram Veli'nin hayatını anlatan Hacı Bayram-ı Veli dizisinin konusu büyük bir merak uyandırdı. Peki, Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli dizisi konusu nedir? İşte Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli oyuncuları...

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2024 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2024 15:39

12 Şubat'ta ekranlara gelen ve başrolünde Burak Sevinç'in yer aldığı Hacı Bayram-ı Veli: Aşkın Yolculuğu dizisi, oyuncu kadrosuyla da büyük bir merak konusu oldu. Peki, Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli dizisi konusu nedir? İşte Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli oyuncuları...

Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli dizisi konusu

İslam tarihi ve Türk tarihine ışık tutan isimleri, yapımlarıyla ekranlara getiren TRT'de, Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli dizisi büyük bir merakla takip edildi. Dizi, Anadolu'da İslamiyet’in yayılmasında önemli bir rol oynayan Hacı Bayram-ı Veli'nin “Nildim, buldum, oldum” düsturunu işleyerek, onun tasavvuf dünyasını ekranlara taşıdı.

Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli, Tekden Film imzalı bir Türk televizyon dizisidir. İlk bölümü 11 Şubat 2022 tarihinde yayımlanan dizinin yönetmenliğini Kamil Aydın üstlenmiş, senaryosunu ise İsa Yıldız, Fatma Nur Güldalı ve Ali Ozan Salkım kaleme almıştır. Tarihî, kurgu ve dini türlerdeki dizinin başrolünde Burak Sevinç'i bulunmaktadır. Bu dizi, Aşkın Yolculuğu serisinin ikinci yapımı olup, Yunus Emre: Aşkın Yolculuğu dizisinin devamı niteliğindedir. Dizi, 28 Nisan 2022 tarihinde yayımlanan 26. bölümü ile final yaparak sona ermiştir.

Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli oyuncuları

Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli dizisinin oyuncuları şu şekilde:

Burak Sevinç

Hüseyin Soysalan

Sena Çakır

Atakan Yarımdünya

Kemal Başar

Sinan Albayrak

Fırat Topkorur

Derda Yasir Yenal

Aydın Sigalı

Latif Koru

Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli dizisi nerede çekildi?

Tekden Film'in yapımcılığını üstlendiği Hacı Bayram-ı Veli: Aşkın Yolculuğu dizisinin çekimleri, İstanbul'da kurulan özel bir platoda gerçekleştirildi. 26 bölüm süren dizi, Ankara Kara Medrese'de bir molla olan Numan'ın Somuncu Baba ile yollarının kesişmesini, tasavvufla tanışmasını ve manevi ilerleyişini tamamlayarak Hacı Bayram Veli olma sürecini anlatmaktadır.

Aşkın Yolculuğu  Hacı Bayram-ı Veli kimdir?

Anadolu'nun topraklarında doğup büyüyen ilk tarikat kurucusu olan Bayramiyye'nin pîri Hacı Bayrâm-ı Velî, XIV. yüzyılın ilk yarısında, Orhan Gazi döneminde Ankara'da dünyaya gelmiştir. Bu konuda Taşköprizâde, Mecdî Efendi, Sarı Abdullah Efendi ve İsmâil Hakkı Bursevî'nin verdiği bilgiler Bursalı Mehmed Tâhir'in 1329 yılında yayınlanan risâlesinde (Hacı Bayrâm-ı Velî, İstanbul 1329) ve Mehmed Ali Ayni'nin Bursalı Mehmed Tâhir'in bilgilerinden derlediği hacimli kitabında (Hacı Bayrâm-ı Velî, İstanbul 1343) yer almıştır. Ancak, Fuat Bayramoğlu'nun XVIII ve XIX. yüzyıla ait resmi belgeleri içeren eseri (Hacı Bayram-ı Veli: Yaşamı-Soyu-Vakfı, I-II, Ankara 1983) dışında, Hacı Bayram-ı Velî hakkında ciddi bir eleştirel çalışma yapılmamıştır. Diğer yazılan kitaplar ise bu eserlerdeki sınırlı bilgilerin tekrarından ibarettir.

Hacı Bayrâm-ı Velî'nin doğum tarihi, adı, ailesi ve hayatının diğer aşamaları hakkında kesin bilgiler mevcut değildir. Bursalı Mehmed Tâhir, Abdülkadir b. Yûsuf el-İsfahânî'ye ait 832 (1428-29) tarihli vakfiyede Hacı Bayram'ın adının "Kutbü'l-evliyâ eş-Şeyh el-Hâc Bayram b. Ahmed b. Mahmûd el-Ankaravî" olarak geçtiğini belirtir (Hacı Bayrâm-ı Velî, s. 4). Mübârek Galib, bu vakfiyenin geçmişte yanmış olduğunu söylese de, Hacı Bayram'ın ölümünden iki yıl önce, Ramazan 831 (Haziran 1428) tarihinde Ankara'da kurulan vakıflara dair bir başka vakfiye tespit edilmiştir. Ahmed Çelebi, İbn Mehmed Çelebi, Mecdüddin Ahmed b. Abdülhak, Abdülhak b. Ahmed ve Kadı Mehmed Celâleddin tarafından tesis edilen vakfın vakfiyesine şahitlik eden on bir kişinin başında Hacı Bayram'ın adı "Kudvetü's-sâlikîn, kutbü'l-evliyâi ve'l-ârifîn, el-hâdî ilâ tarîkı'l-Hakkı ve'l-yakin, vâkıf-ı esrâri'l-vâsılîn... Hacı Bayram b. Ahmed b. Mahmûd..." şeklinde geçmektedir (Bayramoğlu, I, 12; Ateş, s. 21). Bu ifade, Hacı Bayram'ın künyesinin yanı sıra, hayatta iken büyük bir manevi nüfuz sahibi olduğunu da göstermektedir.

Mehmed Ali Ayni, Bursalı Mehmed Tâhir ve Mecdî'nin bilgilerinden yola çıkarak Hacı Bayram'ın 753 (1352) yılında doğduğunu belirtir (Hacı Bayrâm-ı Velî, s. 50). Ancak, bu tarihle ilgili net bir bilgi bulunmamakta olup, bazı yazarlar (Gölpınarlı, s. 33) bu tarihi doğum tarihi olarak kabul etmiştir. Fuat Bayramoğlu, Hacı Bayram'ın soyundan gelenlerin onun doksan yıl yaşadığına inandığını belirterek, Hacı Bayram'ın 740 (1339-40) yılı dolaylarında doğmuş olabileceğini öne sürer (Hacı Bayram-ı Veli, I, 12). İsmail Erünsal tarafından tanıtılan Abdurrahman el-Askerî'nin 957 (1550) yılında yazdığı Mir'âtü'l-ışk adlı eserinde Hacı Bayram'ın doksan yaşını geçtiği belirtilmiştir (vr. 80a), bu da Bayramoğlu'nun tahminini doğrular niteliktedir. Ayrıca, İsmâil Hakkı Bursevî, XVIII. yüzyıl başlarında yazdığı Silsile-i Celvetiyye'de Hacı Bayram'ın babasının Koyunluca Ahmed olduğunu ve Safiyyüddin ile Abdal Murad adında iki oğlu daha bulunduğunu belirtir (s. 74). Bu bilgi, sonraki çalışmalarında da aynen tekrar edilmiştir.