Bacchus kimdir? Bacchus heykeli nerede? Bacchus nasıl okunur?

İtalyan Yüksek Rönesans heykeltıraş, mimar ve şairi Michelangelo'nun bir mermer heykeli olan Bacchus heykeline dair bilgiler merak ediliyor ve arama motorlarında sıklıkla aratılıyor. Biz de Bacchus heykeli hakkında merak edilenleri derledik. Peki Bacchus kimdir ve Bacchus heykeli nerede? İşte merak edilen tüm detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2024 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2024 14:06

Ünlü ressam ve mimar Michelangelo’ya ait olan Bacchus heykeli gündem oldu ve hakkındaki bilgiler merak ediliyor. Bacchus heykelinin nerede olduğu, kim olduğu ve nasıl okunduğu araştırılıyor. Peki Bacchus kimdir ve Bacchus heykeli nerede? Detaylar için haberimize göz atabilirsiniz…

Bacchus kimdir?

Bacchus, 1497 yılında İtalyan Yüksek Rönesans heykeltıraşı, ressamı, mimarı ve şairi Michelangelo tarafından yapılmış bir mermer heykeldir. Bu heykel, Roma şarap tanrısı Bacchus'u tasvir etmektedir ve doğal boyutundan biraz daha büyük yapılmıştır. Bacchus, Michelangelo'nun Pietà'sı ile birlikte Roma'daki ilk dönemine ait olduğu bilinen yalnızca iki heykelinden biridir.

Bacchus, yuvarlanan gözleri ve sendeleyen vücuduyla betimlenmiştir, sanki bir kaya parçası gibi sallanmaktadır. Heykelin arkasında, Bacchus'un sol elinden sarkan bir üzüm salkımını yiyen bir faun oturmaktadır. Göğsü ve karın bölgesinin kabarık olması, Giorgio Vasari'nin belirttiği gibi, "genç adamın dermansızlığı ve etli butlu oluşuyla ve kadının toparlaklığıyla" dikkat çekicidir ve heykelin hem erkek hem de kadın özellikleri taşıdığı sıkça belirtilmiştir (şişmiş testislerine rağmen). Heykelin ilham kaynağı olarak, Gaius Plinius Secundus'un Doğa Tarihi eserinde kaybolan bir Praxiteles bronz heykelinden bahsettiği "sarhoş Bacchus ve bir Satir" tasviri gösterilmektedir.

Michelangelo, Bacchus heykeline yüksek bir ağırlık merkezi vererek, başındaki üzüm asma dalıyla sarhoşluğun etkisini göstermiştir. Benzer dengesiz pozlar, sanatçının sonraki birçok eserinde de görülür; bunlar arasında en çok dikkat çekenler Davut ve Sistine Şapeli'nin tavanındaki figürlerdir. Ancak, Bacchus olağanüstü bir eserdir ve "kısaca... o bir tanrı imajı değildir".

Bacchus, sağ elinde bir şarap kadehi ve sol elinde bir kaplan derisi tutmaktadır. Bu, Michelangelo'nun biyografisini yazan Ascanio Condivi'ye göre, tanrının "üzüm aşkı" ile bir hayvanın ortaklığını simgeler. Şarap kadehini tutan el kırılmış ve penis yontulmuştur; bu durum, Martin Heemskerck'in heykeli 1530'larda görmesinden önce gerçekleşmiştir. Bu hasarlar, heykele daha büyük bir antik hava katabilir. Heykel, başlangıçta Jacopo Galli'nin Roma'daki bahçesine, antik heykel gövdeleri ve eksik Roma rölyefleri arasında yerleştirilmiştir. Klasik duyarlılıkla ilgili bu ayrıcalık, Percy Bysshe Shelley'yi "Bacchus'ün anlam ve ruhuna" işin sadakatinden dolayı ikna edememiştir. Shelley, heykel hakkında "Sarhoş görünüyor, kaba ve dar görüşlü, ahlaksız ve çok tiksindirici bir ifadeye sahip" diye yazmıştır.

Heykel, Kardinal Raffaele Riario'nun bahçesi için yapıldı. Kardinal Riario, bu eserin bahçesindeki klasik antik Romalı ve Yunan sanat eserleri koleksiyonuna gerçek bir katkı sağlayacağını düşünüyordu. Ancak, heykelin sahte olduğu düşünülerek Kardinal Riario tarafından reddedildi. 1506 yılında, Kardinal ve Michelangelo'nun yakınında banker Jacopo Galli ile birlikte sahip olduğu "Plazzo della Cancelleria"nın yakınındaki başka bir bahçede yer aldı. Heykel, ilk kez 1533-1536 yılları arasında Martin Heemskerck'in (bugün Berlin'de bulunan) bir çiziminde görüldü. Daha sonra, Medici ailesi tarafından satın alınarak 1572 yılında Floransa'ya taşındı.

Michelangelo'nun resmi biyografi yazarı Ascabio Condivi, sanatçıyla yaptığı kişisel görüşmelerden sonra, eserin siparişini veren kişinin Kardinal Riario olduğunu kesinlikle reddetmiş ve siparişin yanlışlıkla Galli tarafından verildiğini yazmıştır. Ancak, 1981 yılında bulunan orijinal belgelere göre, siparişi verenin kesin olarak Riario olduğu kanıtlanmıştır.

Bacchus heykeli nerede?

Bacchus heykeli Floransa’dadır.

Bacchus nasıl okunur?

Bacchus, ‘’baekıs’’ şeklinde okunur.