Tiyatro, oyunculuk deneyimi olmayan 100 ev kadınının oyuncu olarak rol aldığı “Kına Yakın” tiyatro oyununda; yaşanmakta olan kadına şiddeti, çocuk gelin(!) kavramını protesto etmek ve erkek şiddetini, kadınların cinayete kurban gitmesini kınamak adına sahnelenen oyun, yoğun ilgi gördü.
İzmir, 11 Ocak gecesi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde USAYİD Başkanı Derya TÜZEN’in yazıp yönettiği, UASB Başkanı Dr. Ümit Yaşar IŞIKHAN’ın sanat yönetmenliğini üstlendiği ‘KINA YAKIN’ isimli çok perdeli müzikal trajediyi izledi.
Kadına şiddetin her geçen gün artarak artması, töre, namus gibi kavramlarla ilişkilendirilerek normalleştirilmeye çalışılmasına tepkilerle başlayan oyun, bu sosyolojik gerçekliğe karşı, kendini gerçekleştirmeyi başarmış kadınlara kol kola girerek ‘Kızkardeşlik’ bilinci aşılanmaya, ücretsiz emeğin ikincil emek olmaktan çıkarılması hedefiyle, ocak ayı itibarıyla iş ve destek arayan kadınlara kucak açmaya başlayacak.
Şimdiden yüz ev kadınını ‘Kızkardeş’ yaparak sesi kısılan, hayatları, gülüşleri yarım kalan kadınları sesi olan ekip, hiç sahne deneyimi olmayan kadınlarla, iki buçuk saat sahnede alkış tufanı, gözyaşları arasında izlendi. Yağmura rağmen salon girişinde uzun kuyruklar oluştu, dolu salon dışında, salona sığmayan pek çok izleyici de içeri alınamadı. Oyunu izleyemeyenler için İzmir’ de, ulusal bilinç yaratmak için tüm ülkede tekrar tekrar izlemeyi umuyoruz. Daha ilk günden ona yakın şehirden, davet alan Derya Tüzen ve Dr. Ümit Yaşar Işıkhan, "Şiddetin her türlüsünün paralel bir artış gösteriyor, bunun kültürel yanı ağır basıyor. Şiddetin her türlüsüne karşı olan bizler, sanatın iyileştiren yanını kullanarak farkındalık yaratmaya devam edeceğiz" dedi.
Oyun yazarı ve yönetmen Derya Tüzen, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"Ülkemizde yaşanmakta olan kadına dönük şiddeti kınamak ve kamuoyunun ilgisini bu yönde yoğunlaştırarak sürekli artmakta olan kadın cinayetlerinin sona erdirilmesi ve önlenmesi için duyarlılığı arttırmak istiyoruz; ayrıca bu tür cinayetlerin bireysel değil, toplumsal bir sorun olması sebebiyle, yetkilileri bu hususta caydırıcı yaptırımlar uygulaması ve bu sorunun giderilmesi hususunda göreve davet ediyoruz.
“Kına Yakın “ çok perdeli müzikal trajedi oyunumuzun ilgi görmesi, toplumun bu konudaki tepkisini ve ivedi olarak çözüm talep ettiğinin göstergesi oldu. A.A.S.S Merkezi ilk defa bu kadar doldu taştı. Salona yoğunluktan dolayı giremeyen seyircilerin, yağmurun altında kapıdan ayrılmadan beklemeleri bizi üzdü; ama toplumun bir sorunu olarak, kadına uygulanan şiddete tepkisini ifade eden bu oyuna ilgi göstermeleri de bizi sevindirdi. Bir yazar olarak gördüğüm; toplumun temel ihtiyacı için kadın dayanışmasını, “Kızkardeşlik” adı altında hayata ve dayanışmaya çevirerek emek, üretim ve tüketim kooperatifine dönüştürmenin temelini atmamıza bu oyun, ilham kaynağı oldu.
Bu oyunun en önemli özelliği de; oyuncularımızın çoğunun ev kadını olması. Bazıları, hayatları boyunca bu salona ilk kez geldi. İlk defa sahnede rol almışdı. Bu saflığın, temizliğin eyleme dönüşmüş başarısına tanık olmak umut vericiydi. Çok ilgi gören “Kına Yakın” tiyatro oyunumuz, daha sahnelenmeden birçok il ve ilçeden davet aldı. Şimdilik yaşadığımız kentte, İzmir’de ve bütün ilçelerimizde sahnelemeyi ve kamuoyu duyarlılığını arttırmayı planlıyoruz.
Bu oyunumuzun sahnelenmesi hususunda; salonu bize ücretsiz tahsis eden Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cemil Tugay ve tüm personeline A.A.S.S.M tüm personeline, başkanı olduğum USAYİD-Uluslararası Stratejik Analiz Yönetişim İnovasyon Düşünce Derneği’mizin kurucuları ve bütün üyelerine, birlikte hareket ettiğimiz UASB-Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Derneği Başkanı ve oyunumuzun Sanat Yönetmeni Dr. Ümit Yaşar Işıkhan’a ve destek veren bütün üyelerine, Manisalılar Federasyonu Başkanı İsmail Akarsu’ya, KARSAV- Karşıyaka Kültür Sanat Vakfı Başkanı Ahmet Diker ve Halk oyunları ekibine, Gold Derneği Başkanı Serdar Yavaşoğlu’na, bu oyunun çalışmalarına başladığımız günden beri reklam tanıtım ve lojistik desteğini sürdüren Dev Ajans sahibi Erhan Gölbey ile ekibine, Sanatçılarımız; Seher Önal, Mahmut Diker, Arda Diker, Serhan Doğrusözlü, Sevinç Başman, Şeymanur Bodur, Dilek Türkmen, Eylem Sürer ve Ece Özdil’ Gazeteci Yusuf Çınar ve Ahmet Türk’e teşekkür ediyoruz.
Kadına uygulanan erkek şiddetini kınadığımız bu oyun, yaşama tanıklık ve kamuoyuna sözcülük etmek adına devam edecektir. Bütün halkımızı, kadınlarımızı yaşam haklarına sahip çıkmaya davet ediyoruz ve daveti oyunumuzla bütün illerimizde yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.
Yarım kalan hayatları, yarım kalan gülüşleri hiç unutmakdık. Sesi kesilen kadınlara ses olmaya devam edeceğiz…"