Klaros Felsefe, Sanat ve Kehanet Festivali Menderes'te başlıyor

Bu yılı ikincisi düzenlenecek olan Klaros Felsefe, Sanat ve Kehanet Festivali’nde astrolojiden, kehanete ve felsefeye bir çok konu ele alınırken meddah ve müzik dinletileri de seyirciyle buluşacak

Haber Giriş Tarihi: 11.01.55689 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 11.01.55689 17:40

Klaros, Kahin olarak bilinen Apollon’un Anadolu’daki iki önemli kehanet merkezinden biri olan Menderes’in Ahmetbeyli (Ales) beldesinde Klaros Antik alandaki açılış ardından Menderes amfi tiyatro Felsefe, Sanat ve Kehanet Festivali düzenlenecek. Klaros Antik Alanı’nda bu yıl ikincisi düzenlenecek festival, 22 Eylül Cuma günü başlayıp 24 Eylül Pazar akşamı sona erip ücretsiz olacak. Etkinliğin düzenleyicisi Klaros Felsefe Derneği Başkanı Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, festivalin açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Menderes Belediye Başkanı Erkan Özkan’ın da katılacağını söyledi.

ASTROLOJİ DE OLACAK

Klaros Kehanet Merkezi Antik Alanı içinde yapılacak açılışın ardından panellerin amfi tiyatroda devam edeceğini vurgulayan Prof. Dr. Elbeyoğlu, “Çocuklar için Felsefe konulu atölye çalışmasından şiir dinletisine, ırkçılıktan astroloji ve mitolojiye kadar çok geniş bir alanda paneller, dinletiler ve atölyeler düzenlenecek. Kuvayi Milliye Kadınları’ndan, Klaros’tan Günümüze Emek Dünyası’na kadar farklı konular ele alınıp tartışılacak” dedi. Festival boyunca müzik dinletileri, halk oyunları ve Meddah gösterileri de katılımcılarla buluşacak.

KADIN ‘BİLİCİ’LER

Klaros’un Antik Çağ’da Anadolu’da en önemli ve uluslararası niteliğe sahip kehanet merkezlerinden biri olduğunun altını çizen Elbeyoğlu, “Burası aynı zamanda kadın bilicilerin egemenliğinde kurulmuş bir merkezdir. Menderes’te Klaros Felsefe Akademisi’ni kurarken de böylesi bir kehanet merkezinin küllerinden geleceğin felsefesini inşa etmeyi hedefledik ve “felsefe yaşamdır” diyerek yola çıktık” diye konuştu.

EMEKÇİLER UNUTULMADI

Festival'de 'Klaros'tan Günümüze Emekçiler' konulu bir sunum yapacak olan Dr. Osman Sirkeci ise 5 yıl önce özellikle sokak emekçileri ile yaptıkları toplantılarda onların kendi sektörleri çerçevesinde örgütlediklerini belirtti. Antik çağlardan bu yana emekçilerin örgütlenmeye başladıklarını aktaran Sirkeci, " Yıllarca kendilerini yadsıyan, görmezden gelen, dışlayan sistemin olumsuzlukları kendilerine yansıtan bir tablo içinden gelen sokak emekçileriyle buluştuğumuzda farklı etnik veya milli kökenden gelen sokak emekçileri arasındaki çatışmalara şahit oluyorduk. Bu sokak emekçilerinin oturacak bir tabureleri bile yoktu. olmamasına rağmen, kurdukları kooperatife destek olarak bir başka etnik kökene sahip sokak emekçisi grubun gönderdiği sandalyeleri “onların gönderdiği sandalyeye oturmam” diyerek reddedebiliyorlardı. kapitalizmin rekabetçi ortamının içinde birbirlerini kendilerine rakip görüyorlardı. Panelde, sokak emekçilerinin eski çağlardan bu yana gelişimini ele alacağım" ifadelerini kullandı.

“KÖYLÜ DE AYNI”

Görmezden gelinen, sadece ekonomik hakları değil sosyal yaşam olanakları bile kısıtlı olan tüm emekçi grupların sorunlarını dile getireceklerini vurgulayan Sirkeci şunları söyledi: “İster kent merkezinde olsun ister Menderes gibi tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu ilçelerde köylülerimiz de sokak emekçileri gibi ürettiği ürünün değerini alamıyor. İzmir genelinde güçlü bir örgütlü yapıya kavuşan güvencesiz sokak emekçilerinin kazanımlarında olduğu gibi İzmir’in köylüleri de örgütlendikleri birlikte hareket ettikleri süre içinde alın terlerinin karşılığını daha iyi almanın olanaklarına kavuşacaklardır.”

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bornova Kitap Günleri'ne geri sayım başladı