"Milli Mücadele'de Batı Cephesi Sergisi" İzmir'de açıldı

İzmir'in kurtuluşunun 102. yıl dönümünde Türk Tarih Kurumu arşivindeki fotoğraflardan meydana gelen "Milli Mücadele'de Batı Cephesi Sergisi" İzmir'de sanatseverlerle buluştu.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2024 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2024 16:05

İzmir İktisat Kongresi binasında, İzmir Valiliği, Türk Tarih Kurumu ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü’nce yapılan serginin açılışına, Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Pustu, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, vali yardımcıları Adem Arslan, Kamil Köten, akademisyenler ve vatandaşlar katılım sağladı.

Doç. Dr. Pustu, İzmir'in 15 Mayıs 1919'da Yunan kuvvetleri tarafından işgalinin ülkenin her köşesinde büyük bir öfke ve üzüntüye sebep olduğunu dile getirdi.

İzmir halkı da işgal yıllarında zulme boyun eğmemiştir

Pustu, "Kurtuluş Savaşı'nın kıvılcımını yakmıştır. Yunan askerlerinin İzmir'e ayak bastığı o kara gün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, Anadolu'nun her köşesinde kendini gösteren milli direniş ruhu harlanmıştır. İzmir halkı da işgal yıllarında zulme boyun eğmemiş, onurlu direnişiyle tarih sayfalarındaki yerini almıştır. İzmir'de düşmana atılan ilk kurşun, bu direnişin sembolü haline gelmiş, milletimizin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olmuştur." dedi.

Türk Tarih Kurumu arşivinde yer alan İzmir'e ait fotoğrafların internet üzerinden uzaktan erişime açıldığını hatırlatan Pustu, araştırmacıların buradan yararlanabileceğini bildirdi.

İzmir'in 3 yıl 3 ay 25 gün düşman işgali altında olduğunu aktaran DEÜ Rektörü Yılmaz da, Mustafa Kemal Atatürk başkomutanlığında verilen mücadeleden sonra İzmir’in düşman işgalinden kurtarıldığını anımsattı.

Sergi hakkında

Serginin ilk fotoğrafı Türkiye Büyük Millet Meclisinin 23 Nisan 1920 tarihindeki açılışı, son fotoğrafı ise 21 Mayıs 1923 tarihindeki 1. Kolordu Komutanı İzzettin (Çalışlar) Paşa'nın Menemen'de 8. Tümen 131. Alayı teftişi olmak üzere, Batı Cephesi’nin önemli olaylarını ve kişilerini barındıran 39 fotoğraftan meydana geliyor.

Sergide, Türk Tarihi Kurumunun ilk başkanı olan Tevfik Bıyıklıoğlu, Osman Ferit Sağlam, Edip Özkale, Kara Harp Okulu ve Genelkurmay Harp Tarihi Dairesi koleksiyonlarından faydalanıldı.

Sergide milli mücadelenin hazırlık süreci, Mustafa Kemal Atatürk ve milli mücadele komutanları, ordu birlikleri ve kazanılan zafer sonrası gerçekleşen kutlama fotoğrafları da bulunuyor.