Trabzon'da Kalandar şenliğinde kostümlü yürüyüş

Trabzon'da, Rumi takvime göre yeni yılın ilk ayı olan 'Kalandar' için büyük bir şenlik düzenlendi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 13 Ocak'ı 14 Ocak'a bağlayan gecede, Trabzon halkı, 'Kalandar' geleneğini kutladı

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2025 21:51
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2025 21:51

Trabzon’da Rumi takvime göre yeni yılın ilk günü kabul edilen 'Kalandar' geleneği coşkuyla kutlandı. Her yıl 13 Ocak’ı 14 Ocak’a bağlayan geceyi kapsayan bu gelenek, bu yıl da yerel halkın ilgisiyle yaşatıldı. Atatürk Alanı’nda düzenlenen etkinlik, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Trabzon AB Bilgi Merkezi, TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu ve yerel yönetimlerin desteğiyle gerçekleşti. Etkinlik kapsamında, Trabzon Tiyatrolar Derneği üyeleri, geleneksel 'Karakoncolos' karakteri ve diğer kostümlerle kentin en işlek caddesi Uzun Sokak’ta renkli bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kostümlü tiyatrocular, davul ve şarkılar eşliğinde halkı etkinliğe davet ederken, maniler okuyarak ve torba atma geleneğini yaşatarak esnaflardan yiyecek istedi. Şenliğe katılan tiyatro oyuncuları, izleyicilerle şakalaşarak 'Kalandar' geleneğini canlandıran gösteriler sundu. Renkli horon gösterileri ile şenlik daha da hareketlenirken, etkinlikteki eğlenceli anlar vatandaşlar tarafından cep telefonlarıyla kaydedilip sosyal medyada paylaşıldı.

 TRABZON’UN KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİ

Kalandar’ın yaşatılmasının çok önemli olduğunu belirten Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç şöyle konuştu;

“Kadim kültürlerin ve geleneklerin beşiği olan Trabzon’da bir Rumi takvim geleneği olan Kalandar’ın yaşatılması bizim için çok kıymetli. Miladi takvime geçişten önce Rumi takvime göre 13 Ocak akşamı Rumi Yılbaşı olarak kutlanırdı. Günümüzde bu gelenek, somut olmayan kültürel miraslarımız arasında yerini aldı ve ilçelerimizde hala kutlanmaya devam ediyor. Burada gördüğümüz şenlik havası Trabzon’un kültürel zenginliğini yansıtıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak yaz aylarında dünyanın en büyük horon halkasını kurmayı hedeflediğimiz uluslararası bir horon festivali düzenleyeceğiz”

‘BUNU BİR FESTİVALE DÖNÜŞTÜRELİM’

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, ‘Kalandar’ geleneğini Trabzon’da yaşatmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Dünyanın birçok ülkesinde, birçok şehrinde somut olmayan kültür mirasları var. Trabzon’umuzun da böyle bir geçmişi var. Bu kadim geçmişinde ‘Kalandar’ kutlamaları var. Bizler de çocukken yaptık bunu. Torbalara ip bağlardık, komşumuzun kapısını çalıp, ip atardık. Büyüklerimiz hep bilir, yeni nesil biliyor mu bilmiyorum. Geçmişimizde var olan dedelerimizin, ninelerimizin, anneannelerimizin bu güzel geleneğini Trabzon olarak yaşatalım istedik. Şehrin eminleri ve yerel yöneticileri olarak bizlere bir sorumluluk düşüyor. Bir dahaki sene bunu bir festivale dönüştürelim. Birbirinden renkli kıyafetlerle, çok eğlenceli güzel bir akşamımız olsun. Yurdun farklı bölgelerinden, belki dünyanın farklı coğrafyalarından turistler gelsin, fotoğraflar çekilsin, bunu kentin kültür mirası olarak kayıtlara geçirelim istiyoruz” diye konuştu.

‘ÇOCUKLUĞUMUZA DÖNDÜK’

Etkinliğe katılan Şerif Uzun, “Çok keyifli, çok güzel. Bir anda çocukluğumuza döndük. Bu atmosfer inanılmaz güzel. Demek ki insanların böyle şeylere ihtiyacı varmış. ‘Kalandar’ dedelerimizden ninelerimizden kalma. Poşetler asardık. Bize de dağıttılar. Acayip bir duygu. Bu kalabalığı görmek çok iyi hissettirdi” dedi.

Ayşenur Kaya etkinlikte yer almaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Bu kötü günlerde böyle etkinliklerin olması çok güzel. Kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizin bizden sonraki nesle aktarılması bizi çok mutlu etti. İnşallah daha güzel etkinliklerle devam eder” diye konuştu.

Etkinlik sonunda, katılımcılara yiyeceklerin bulunduğu ‘Kalandar’ çantaları hediye edildi.